Türk fikir, edebiyat ve siyasetinde dergilerin yeri

Türk Ocakları''nın yayın organı Türk Yurdu, ne zamandan beri yayın hayatında biliyor musunuz? 1911''den beri. Ara kesintiler var. Birinci Dünya Savaşı bitiminde kapandı. Kapanmasının bir sebebi İttihat ve Terakkî''nin fonksiyonunu yitirmesidir. Destek oradan geliyordu. 1923''te 161. sayıdan itibaren 1931''e kadar çıkmaya devam etti. Türk Ocakları kapandı, dergi yine yayınlanamadı. Sonra tekrar yayın hayatına girdi. 1997''den beri de hakemli dergidir. Dergide İlmî yayınlar önceliklidir. Derginin benim için hususî önemi var. Sık bahsettiğim için biliyorsunuz, Osmanlı yazısıyla çıkmış sayılarının tamamını, kurduğumuz ekiple yeni harflere aktardık. Bu sayılar 15 cilt tutuyor. Ayrıca yeni harflere geçildiğinde 1931''e kadar çıkan sayılarını da aynen basarak iki ciltte topladık. Toplam 233 sayı, 17 cilt. Yine hatırlatacağım... Yeni harflere aktarılan sayıların "Takriz" (Sunuş) yazısının altındaki imza dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel''indir. "Takriz"i kendilerinden özellikle istemiştim.

Türk fikir, edebiyat, siyaset alanında en bilinen isimleri dergi sayfalarında görürsünüz. 406. sayısı haziranda çıktı. Bu dergi millî menfaatleri ön planda tutar. Siyasî polemiklere girilmez. Millî Eğitim dergiyi bütün okullarda dağıtmalıdır.

Türk Dünyasına hitap eden Avrasya Yazarlar Birliği''nin yayın organı Kardeş Kalemler''in son sayısı yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü romancı Emine Işınsu''nun hatırasına çıktı.

Bu yıl Avrasya Yazarlar Birliği''nin 15. yılı. Birliğin başkanı Yakup Ömeroğlu, "Editörden" yazısında Birlik hakkında bilgi verirken hangi faaliyetlere imza attıklarını sıralıyor: "Türk Dünyasında gönül köprüleri kurdu, kalem kardeşlikleri oluşturdu. / Hemen hepsi daha önce hiç yapılmamış birbirinden güzel ve değerli etkinlikler yaptık: Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongreleri, Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışmaları, Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışmaları, yayınlanan kitaplar, dergiler, anma günleri, şiir şölenleri bunlardan bazılarıdır."

Yakup Ömeroğlu, Avrasya Yazarlar Birliği''nin yazarlık eğitimi veren programlar düzenlediklerini özellikle vurguluyor. Birlik, TİKA ile iş birliğine de gidiyor. TİKA bir devlet kuruluşu ve dünyanın öbür ucuna kadar uzanıyor. Birkaç yıl önce TİKA''nın, Sırbistan''da ve Bosna Hersek''te faaliyetlerini bizzat gözledim ve yazdım. Faydasının derecesini ölçebiliyorum.

Gazi Akademik Bakış, Prof. Dr. Hale Şıvgın''ın sahipliğinde düzenli yayınlanıyor. Hakemli dergilerin düzenli yayınlanmasını Batı akademik çevreleri dikkate alıyor. Gazi Akademik Bakış''ın C. 4, s. 28, Yaz 2021 sayısı da dolu dolu. Akademik çevreler yanında kamuoyunu da yakından ilgilendiren araştırmalar, bizi aydınlatıyor. Yer darlığından ayrıntıya giremiyorum. Dikkat çekici birkaç makaleye ileride temas edeceğim.

Akpınar, Anadolu''nun bağrında çıkan bir dergi. İsmail Özmel, Niğde''de büyük fedakârlıklarla Ocak 2006''dan beri Akpınar''ı devam ettiriyor. 91-92 sayısı, Ocak, Şubat, Mart, Nisan''ı içine alıyor. İsmail Özmel, folklor ve halk edebiyatı sahasında çalışmalarıyla tanınan Sabri Koz''la uzun bir mülâkat yaparak tarihe not düşüyor. Dergide Prof. Dr. Saim Sakaoğlu''nun "Folklor Dergiciliğimizin Pirlerinden İbrahim Arslanoğlu (1920-1995)", Prof. Dr. Tuncer Gülensoy''un "Türk Dil Kurumu''ndan Yeni Bir Sözlük" makaleleri; Abdullah Satoğlu''nun, şair "Ayhan İnal"ı anlattığı yazısı, (Prof. Dr.) Sadık Kemal Tural''ın, "Senin Sırrını Anlayabilseydim" denemesi, hepsini sıralayamayacağım, dikkat çekici daha birçok yazı dergiyi olgunlaştırıyor.

Okumak lâzım.

Yazarın Diğer Yazıları