Kaç filmciniz var ki...
İsmail Güneş, ünlü yönetmen, yapımcı. Bir film çekecek... Adı "Gitmek". Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Sinema Genel Müdürlüğü var. Filmlere destek veriyor. "Gitmek" filmi için destek istiyor. Ama alamıyor. Kendisi geçmişte, Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurulu'nda dört yıl görev yapmıştı. Hangi filme destek verilebileceği ölçülerini en iyi bilen ve hatta bu ölçülerin sınırlarını çizen bir isim.
"Gitmek", salgın döneminde mesaj yüklü bir film olacaktı hâlbuki. Konusu şöyle:
Kanser hastaları yazar Sedat (30) ve yönetmen Vedat (50), kemoterapi tedavisi gördükleri serviste, gizlice âşık oldukları kemoterapi doktoru Merve, bir hasta yakını tarafından öldürülünce tedavilerini bırakarak Türkiye turuna çıkarlar. İkili bu yolculukta bütün ülkenin kanserleştiğini görürler.
İsmail Güneş eski dost. Onun gazetecilik ara dönemi vardır. Bir aradaydık.
Film çalışmalarında daima seviye gözetir, cahil cühelânın belden aşağı hesaplarıyla işi olmaz; ahlâkî değerleri önde tutar. Onun için "sanat" ve "kalite" esastır. Eğer bir projeyle ortaya çıkmışsa, gözü kapalı destek sağlamak gerekir. Destek verilmemişse, muhakkak bir şahsî hesap vardır, derim.
İsmail Güneş'le konuştum. Hesabın şahsî olduğunu söyledi.
Bir özel üniversite onu bir faaliyetlerine davet eder. Toplantıya bir gün kala tabiri caizse önü kesilir:
"İki ay hazırlık yapmıştım, deneyimlerimi, sinema yasasının son durumunu içeren bir sunum hazırlamıştım. Yetkililer beni toplantıdan bir gün önce arayarak 'Biz özerk bir kurumuz ama böyle bir tatsızlık da istemeyiz, Ahmet Misbah Demircan'ın özel kaleminden aradılar, İsmail Güneş varsa biz yokuz dediler' diyerek durumu ilettiler. Ben de çalıştaydan çekildim."
Şimdi soracaksınız... Ahmet Misbah Demircan kim ve neden engel çıkardı?
Ahmet Misbah Demircan, Ak Parti'den eski Beyoğlu belediye başkanı. Şimdi ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı. Sinema Genel Müdürlüğü'nden de o mesulmüş.
İsmail Güneş, "Kadere bakın ki 30 yıl önce Çizme adlı filmim yapımcı tarafından sansüre uğrayacağı zaman o filmimi kurtaran babası Ali Rıza Demircan'dır. Demircan filmi izleyen fetva kurulundaydı ve bugün beni hâlâ etkileyen 'Bu filmin bütün günahlarını bana, sevaplarını yapanlara, oynayanlara çekenlere verin' ifadesiyle filmimi sansüre uğramaktan kurtarmıştı. Yıllar sonra bugün oğlu ise projeme engel oluyor." dedi. (Röp. Saliha Sultan, Karar, 15 Ekim 2020)
İsmail Güneş bir "husumet"ten bahsediyor. Anlattığına göre; dönemin Beyoğlu Belediye Başkanı A. M. Demircan ve ekibi, Yeşilçam Ödülleri'nin belirlenmesi konusunda sinema sektörünü devre dışı bırakıp belediye bürokrasisi ile ödül vermek istemiş, sektör çalışanları buna karşı çıkmış ve ödül töreni yapılamamış. Diyor ki:
"Yeşilçam Ödülleri'nde biz sinema birlikleri olarak ödüllerin belirlenme şekline itiraz ettik. Ardından 14 meslek birliği olarak ortak bir protokole imza attık ve bunu Demircan'a gönderdik. Biz kendisinden haber beklerken tek başına basın toplantısı düzenledi ve 'Meslek birlikleri problem çıkardığı için bu yıl yapmaktan vazgeçtim' dedi. Ben de meslek birliklerinin ortak sözcüsü olarak televizyonda 'Yeşilçam Yeşilçamlıların tapulu malıdır, Başkan oraya gecekondu kurmaya kalktı, ona itiraz ettik' dedim."
Ahmet Misbah Demircan, İsmail Güneş'le aralarında bir şahsî hesap olup olmadığını ve neden projesine destek verilmediğini herhâlde açıklayacaktır.