Erzurum’da AKP’nin tehlikeli oyunu

MHP’nin Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Kâmil Aydın, AKP’lilerin, kaybedeceklerini anlayınca, kara propagandaya başladıklarını söylemişti. Dün yazdım. Kâmil Aydın Bey, “Erzurum’un etnik yapısı biraz karmadır. Güney ilçelerimiz bizim Kürt kardeşlerimizin yaşadığı bölgedir. Şehrin bazı kenar mahalleleri de öyle...” dedikten sonra AKP’lilerin nasıl kara propaganda yaptıklarını anlattı:
“Meselâ gidip diyorlar ki -bunu bizzat bakan ve şürekası yapıyor- ‘BDP’ye oy verirseniz, MHP gelir sizi buradan kovar.’ Böyle kara propaganda... Hâlbuki bizim birbirimizle hiçbir farkımız yok. Et-tırnak olmuşuz. Akrabalığımız var, yaşanmışlığımız var. Bana rakip olarak gönderilen şahsın Erzurum’la hiçbir alâkası yok. Güya ben akrabalarımı ötekileştireceğim, ama o sahip çıkacakmış gibi böyle ayrıştırıcı propaganda yapıyor. Ta yukarıdan gelen bir şey: Başbakan’ın öfke söylemleri buraya kadar yansıyor. AKP adayı Erzurum’u bilmiyor, Erzurumluyu tanımıyor. Ben Erzurumluyum. 51 yaşındayım. 2009’da adaydım. Şehir merkezinde % 34’e kadar çıkmıştık. O zaman kitlesel oylar bizimle değildi, şimdi ise Allah’a şükür bizimle.”
Kâmil Aydın Bey, önceki akşam projelerini geniş bir toplantıyla tanıttı. 2009’da projelerini daha erken tanıtmış, AKP bu projeleri kendisine mal etmiş.
Prof. Dr. Kâmil Aydın, Erzurum’da bile batı ve doğu olarak fark gözetildiğini, doğu tarafının ihmal edildiğini belirtiyor. Yeni bir üniversite kurulmuş, o üniversite de batıda... Belediye yatırımlarını doğuya kaydırıp özellikle demografik yapıyı dengelemek ve istihdam sahası açmak istiyor.
“Kentsel dönüşüm” diye adı geçmişte yanlış konmuş yeni yapılanmada, eş-dost, partili kayırması söylentileri bütün Türkiye’de ayyuka çıkmış durumda. Erzurum’da “kentsel dönüşüm” projesine Kâmil Aydın Bey ayrı bir önem veriyor. “Bunlar TOKİ’yle ortaklaşa fakir fukarayı sömürüyorlar. Kentsel dönüşümü hızlandıracağız,. Ucuz ucuz alıyorlar, fakire kredi kullandırtıyorlar, adam da ödeyemiyor, başı belâya giriyor. Fakirin ekmeğine göz dikmeyeceğiz, Belediye hizmet birimidir, kâr etme birimi değildir.” diyor.
Erzurum’da nüfusun üçte biri hayvancılıkla geçiniyor. Kâmil Aydın Bey, bunun için de projeler geliştirmiş. Uzun uzun bu projelerinden bahsetti.
Kâmil Aydın Bey, Erzurum’un geçen yıl 17 bin göç verdiğini, ilin göç vermemesi için tedbirler alacaklarını, bunun için de projeleri olduğunu söylüyor. Daha birçok projesini sıraladı. Bunlar içinde dört bir tarafa orman kurma projesi var ki, çevre hassasiyetini her şeyin üstünde tutan biri olarak beni heyecanlandırdı.
Her seçimde belediye başkan adayları elbette göz alıcı projelerle halkın karşısına çıkmak zorundadırlar. Bu projelerin ne kadarı hayata geçirilebilir? Ciddî çalışanlar, ayakları yere basan projelerini hayata geçirmemeleri için bir sebep yok. Kâmil Bey’de bu kararlılığı gördüm.
Hırsızlık, rüşvet kayıtlarının ortaya çıkmasının halk üzerindeki tesirini sordum Kâmil Bey’e... Her yerde olduğu gibi Erzurum’da da öfke seli... Kendilerinden olmayan herkes düşman! Sonra ayrı bir yazı ile bu meseleye geleceğim.
Erzurumlular! Hadi Erzurum’a! İlinize sahip çıkmalısınız.

Yazarın Diğer Yazıları