Yazıcıoğlu Külliyatı

Cumhurbaşkanlığı seçimi için parti başkanları Büyük Birlik Partisi’nin bulunduğu Gazi Mahallesi’ndeki yeni binasına uğruyorlar. Ben de bir kere BBP’ye uğramıştım ama Tuna Caddesi’nin aşağısındaki eski binaya.
Röportaj için mi, yoksa Ankara’ya gelmişken Muhsin Bey’e bir uğrayayım mı, dedim... Tam aklımda değil. Uzun uzun konuşmuştuk. Kızı daha küçüktü ve o sıra parti binasındaydı, koşuşturuyordu.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici Cumhurbaşkanlığı seçiminde destek için gelen parti liderlerine ve aday(lar)a üç ciltlik kitap hediye ediyordu: “Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı”. Hakkı Öznur’un çalışması.
Hakkı Öznur her zaman dokümanter çalışma yapıyor.
Bu kaçıncı dokümanter çalışması saymadım!
Meselâ; altı ciltlik “Ülkücü Hareket” (4200 s.), meselâ; iki ciltlik “Derin Sol Çatışmalar-Cinayetler-İnfazlar” (1129 s.), meselâ; “Cahşların Savaşı-Kuzey Irak Kürt Hareketi ve Musul- Kerkük Meselesi” (914 s.), en son “Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı” ...
Külliyatın 2. baskısı önümde. Toplam 1645 sayfa. Yazıcıoğlu’nun makaleleri, konuşmaları, şiirleri bir araya getirilmiş. (Akçağ yay. 0312 432 17 98).
Hakkı Öznur, M. Destici’den önce geçici olarak BBP’nin genel başkanlığını da yaptı. Başından beri Muhsin Yazıcıoğlu ile beraber olduğu için bütün gelişmelere şahit oldu. Üç ciltlik eser, Türk siyasî hayatının bir kanadını açıklığa kavuşturuyor.
“Ülkücü Hareket” külliyatının 2. cildinde de, Muhsin Yazıcıoğlu bölümü hacimlidir. Bu bölümde 12 Eylül 1980 öncesi, Yazıcıoğlu’nun Ülkü Ocakları Başkanlığı dönemi ayrıntılı işleniyor. Ülkücülüğü Yazıcıoğlu’yla özdeşleştirmiş şikâyetleri olsa da, onun döneminin Ülkücü Hareket’te dikkate alınması gereken bir safha oluğunu belirtmeliyim.
Ülkücü önderleri, günlük siyasî kapışmaların dışında değerlendirebilmeliyiz.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçiminin arifesinde BBP Genel Merkezi’ni ziyaretinde, BBP için “Aynı kökteniz.” demiştir. Muhsin Yazıcıoğlu’nun sağlığında da zaman zaman, vesilelerle karşılaştıkları ve konuştukları olmuştur.
Neden ayrıldılar? Neden parti kurdular? Bu tartışmalar geçmişte çok yapıldı. (Yakında ben de, belki bir kitap hacminde bir çalışmayla meselenin sosyolojik derinliği üzerinde duracağım.) Ülke yanarken bunlar aşılmalıdır.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde, MHP ve BBP’nin, “hırsızlar”a, “bölücüler”e karşı bir ortak değer üzerinde birleşmesi, her iki partinin başka konularda da bir araya gelebileceği anlamını taşımaz mı?
Hakkı Öznur’un büyük fedakârlıkla hazırladığı “Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı”, “ayrışma”
(“ayrışmama” da denilebilir!) belgelerini de ortaya koyuyor.
Dokümanter çalışma yapılmadan tahlil ve terkibe gidemezsiniz. Milliyetçi Hareket’i değerlendirecekler Hakkı Öznur’un eserlerini görmek zorundalar.
BBP’li avukatlar bugün Kahramanmaraş adliyesinde olacaklar. Avukatlar Yazıcıoğlu’nun suikasta uğradığında ısrarlılar. BBP tarafına da hak veriyorum. Şüpheler giderilmeden dava kapatılmamalıdır. Meseleyi deştikçe ihmaller zincirinin halka halka birbirine bağlandığını görüyorsunuz.
En ufak ihtimal üzerinde durulmalı ve kafadaki sorular mutlaka cevabını bulmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları