Rakka PKK'ya mı emanet?

Suriye'de Araplar büyük bir yekûn tutar.

Sünnî-Şiî ayırıma girmek âdetim değil ama vakıayı da görmezden gelemeyiz. Şu anda iktidarı elinde tutan kesim Şia'nın aşırı diyebileceğimiz bir kolu. Mezhep farkını öne çıkardığı veya öne çıkarmaya zorlandığı şundan belli ki, Lübnan Hizbullah'ı ve Şia inkılâbını yapmış bir devlet Şam yönetimine her hâlükârda destek veriyor.

Bu durumda hakikaten Sünnî Araplar ne yapıyorlar?!

Şia'nın belli hedeflere kilitlenmiş bağnaz grubunun nereye varmak istediği belli. Hedef tayin eden bu gruplar Suriye ve Irak'ta büyük gaile çıkarmışlardır. Ayrıntısına girmeyelim. Çoklukla Batınîler (Çünkü tarihte en çok onlar sıkıntı veriyorlardı. Meselâ Hasan Sabbah ve takipçileri) esas alınarak ayrıntılı çalışmalar yayınlanmıştır. Bizim de var.

Tarihi iyi bilirsek, nelerle karşılaşacağımızı da hesap edebiliriz.

Hesap hatası yaptığımıza göre, demek ki tarihi iyi bilmiyoruz.

ABD'nin (İsrail'in de okuyabiliriz.) PKK/PYD'ye destek vermesi, IŞİD'in bertaraf edilmesiyle ilgili geçici bir durum değil. İleriye yönelik planın parçası.

Ankara bütün ısrarlarına rağmen ABD'yi, PKK'ya destek vermemesi için ikna edemedi. Bir tarafta NATO üyesi Türkiye, diğer tarafta "çapulcu-terörist" diye vasıflandırılan, asıl hedefinin Türkiye olduğu bilinen grup. Bu grubun en fazla toplayacağı militan sayısı 10 bin, bilemedin 20 bin, hadi olsun 30 bin, diğer tarafta nizamî Türk ordusu var. ABD ise, Irak'ta, Suriye'de, Türkiye'de bölünmenin "öznesi" olan gruba destek veriyor. Hiçbir surette iyi niyet arayamazsınız.

Alan boş bırakılırsa kimlerin hemen doldurduğunu gören Ankara da elbette tedbirlidir.

Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyeli mülteci yaşıyor. Bu insanlar kendi topraklarına sahip çıkmak zorundalar.

Yine Suriye'de toprakları PKK/PYD'nin işgaline uğrayan Araplar, Türkmenler ve Kürtler bir çıkış yolu aramalılar.

Türkiye, doğrudan kendisinin etkileneceği gelişmelerde varlığını göstermesine kimse itiraz edemez.

Suriye'de, adı var kendi yok türünden olmadığını umduğumuz Suriyeli Aşiretler ve Kabileler Yüksek Meclisi 14 Mart 2017'de Şanlıurfa'da toplanmıştı. Bu aşiretleri organize olmaya zorlayan da Ankara... ABD'ye, senin elinde PKK kozu varsa benim elimde de Suriyeli aşiretler kozu var, demek istiyor. Demeli de.

Bir hafta önce gelen bilgi: Aşiretler harekete geçeceklermiş. Bu Yüksek Meclis'in başkan yardımcısı Şeyh Rafi er-Raco Ukla, PKK/PYD işgallerine karşı halk direnişini başlatacaklarını söylüyor. Başkanın dediğine göre; PKK/PYD'nin işgalindeki Haseke'nin yaklaşık yüzde 65'i Arap. PKK'nın ABD desteğiyle girecekleri Rakka'da ise Arapların oranı yüzde 95.

Rakka halkı IŞİD'in içyüzünü gördü. Asla böyle bir idareyi kabul etmediği için kurtulduğuna sevinecektir. Rakka diyelim IŞİD'den temizlendi. Şehir ve çevresi PKK/PYD'de mi kalacak?

Ankara'nın desteğiyle Rakka halkı organize olacaktır. Böyle düşünmek istiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları