Özelleştirme belâsı!
Devleti yönetenler çok büyük yanlışlık yaptı. Kaşıkla verdiler, şimdi kepçeyle alıyorlar.
Asgarî ücretin yüzde 50 artışı, dar gelirliye azıcık soluk aldıracak diye düşünülürken, benzin fiyatları katlandıkça katlandı. Elektrik ise halkı tam manasıyla çarptı. Doğal gaz keza... Piyasa allak bullak... Fiyatlar çıldırmış. İnsanlar iki domates, iki patlıcan, iki biber alıyor. Verseler maydanozdan birkaç dal isteyecekler.
(Maalesef çöp kutularını karıştıranlar çok. Onun için evdekilere çok sıkı tembih ederim. Malûm, salgın yüzünden sokakta maske takılıyor. Sakın maskenizi atarken bütün atmayın, mutlaka kullanılmayacak şekilde iplerini koparıp atın. Onu bile çöpten alıp kullananlar çıkabilir, diyorum.)
İşçi emeklisi gözden çıkarılmış. Memur emeklisiyle arasındaki uçurum gittikçe açılıyor.
Özelleştirme başımıza öyle büyük bir belâ ki...
Allah sonumuzu hayreylesin.
İzmir''de Üçüncü İktisat Kongresi''ni o dönem yazdığım gazete adına takip etmiştim. Arada temas ederim. Ve arada Vehbi Koç''un, özelleştirmeye dair bana söylediklerine yer veririm. Koç Holding hâlâ büyük. Bu holdingin özelleştirmeden payına düşenin ne olduğunu bilmiyorum.
Isparta karda beş gün karanlığa gömüldü. Bazı köylere daha elektrik verilemedi.
Elektrik büyük oranda özelleştirilmişti. Belli şirketler bu hükûmet zamanında, özellikle 2013''ten sonra azamî nemalandırıldılar. Bunun da bir sebebi var.
Ak Parti hükûmetlerinde, ihale kanunu, 2003''ten bu yana 192 defa değiştirildi. Belki daha fazladır. Hükûmete sorarsan, AB''ye uyum için değiştiriliyor. Hemen her seferinde belli şirketlerin, aynı partiden kişilerin ihaleleri kapmalarına ne diyeceksiniz?
Önce Vehbi Koç''a dair yazdıklarımı ve onun söylediklerini vereceğim:
"Ünlü iş adamımız, kongrenin de şeref konuğu Vehbi Koç, konuşmasında devlete bağlılığını vurgulamış ve ''Devletim varsa ben de varım'' demişti. Vehbi Koç''un bu sözlerini delegeler ve misafirler çok alkışladı. Bu alkışın saikı Türkiye''nin içinde bulunduğu durumdu. Devleti yıkmaya yönelik hareketlerdi. Sonra kuliste Vehbi Koç''un yanına gittim, ''Efendim, devlete bağlılığınız çok alkışlandı.'' dedim. Vehbi Koç, "Tabii, devlet her şeyimiz. Devlet zamanında KİT''leri kurmasaydı, biz özel sektör olarak nasıl gelişirdik. Devlet önce KİT''leri kurdu. Bunlar işletmeyi öğrendiler, biz de oradan eleman alarak özel sektörü geliştirdik. Ama şimdi KİT''lere gerek yok. Hemen özelleştirilmelidir. Özel sektör her şeyi en güzel şekilde yapıyor'' dedi. Bu tecrübeli iş adamı oldukça pragmatistti. Elbette her şeyi ile devletine bağlıydı ancak, mutlak özelleştirmenin yanında yer alıyordu." (8 Haziran 1992)
Elektrik halkı çarpınca özelleştirmenin ne getirip ne getirmediğini masaya yatırmak gerektiği ortada.
Biliyorsunuz. Elektrik büyük oranda özelleştirildi ve belli şirketler, santrallere kondu. Bu şirketlerin hükûmet bağını hatırlıyor musunuz peki?...
Bunlar, hükûmetin, kendisine yandaş olan bir basın yayın kuruluşunu satın almak için, 100''er milyon istenen holdingler. En çok parayı veren bir holding sahibi milletin neyine ne koymuştu, o nu da biliyorsunuz. O "koyan" holding sahibi, elektriğin de büyük patronu.
Şimdi herkes merakla bekliyor. Isparta çöküntüsüne sebep olan holdinge ceza verilecek mi? Verilse ne kadar ceza kesilecek ve o ceza tahsil edilebilecek mi?