Müzik ve uyuşturucu

Bazı müzik türleri insanları madde bağımlısı yapar mı?
Ünlü psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Özcan Köknel, bazı müzik türlerinin madde bağımlısı yaptığını söylüyor.
Prof. Dr. Özcan Köknel dünya çapında bir isim... Hastalarını incelemiş ve bu sonuca varmış muhakkak ki....
Bu müzik türleri arabesk müzik ve heavy metal... Bu tür müzikler uyuşturucunun kullanılmasını artırıyor.
Arabesk müziği insanların neden dinlediklerini bir türlü anlayamadığımı yazar dururum. Tabiî bu hususta çok araştırmalar yapıldı, belli neticelere varıldı.
Bu neticelerin birini işte Özcan Köknel Hoca açıklıyor.
Heavy metal müziğin ülkemizde belli tutkunları olduğu görülüyor. Biraz da “kâr” güdenlerin yaygarasıyla bu müzik türü, statü belirleme aracı hâline getirilmiş. Uyuşturucudan gözleri dönmüş, baygınlaşmış, Batı’nın ne kadar zırzopu varsa, heavy metalin “eşsiz yorumcuları” diye ülkemize çağrılıyorlar.
Heavy metal dinleyenlerde alkol tabiî görülüyor, bir adım daha ilerisi uyuşturucu...
“Uyuşturucu baronları” diyorlar ya, ne demekse artık, uyuşturucu ticareti yapan şebeke başları, bana öyle geliyor ki, heavy metalcilerin gizli sponsorları!
Uzun zamandır yazmak istiyordum... Uyuşturucu kullanan ve satan sanatçılar kesinlikle sanat camiasından dışlanmalıdırlar.
Uyuşturucuya kim bulaşmışsa en ağır ceza almalı, içicisi de, satıcısı da aynı muameleyi görmelidir!
Gazetelerde okuyoruz... Birçok aktrisin, aktörün davaları sürüyor. Davaların bir an önce sonuçlanmaması bile bu “sanıklar” a avantaj sağlıyor. Her mahkemede, çoklukla magazin sayfalarında onlardan bahsedilirken, masumiyetleri ispat edilmek istenircesine propagandaları yapılıyor. “İçiciymiş, söz verdi tedavi olacakmış, bırakalım...” demeyeceksiniz. Tedavisini dört duvar ardında görsün! Bırakırsan tedavi olacağını mı sanıyorsun!
Film yapım şirketleri, müzik organizatörleri nerede uyuşturucu kullanan varsa peşlerine koşuyorlar. O “sanatçı” denen makuleye en yüksek fiyatı vermek için yarışa giriyorlar.
Arz-talep meselesi demeyelim... Seyredilirlik oranı yüksek demeyelim... Başka sanatçıları çıkarın, yenilerini keşfedin... Uyuşturucu esirlerini silkeleyip atın, bakın o zaman seyredilirlik oranına!
Prof. Dr. Özcan Köknel’in şu tespiti aklımızın bir tarafında dursun:
“Bazen inanç yoluyla, bazen müzik, bazen şiir ile öncelikle bu kültürü oluşturacak ortam sağlıyorlar. Gençleri bu kültürün içine çekerek şu maddeler insanın gelişiminde rol oynar, şu maddeler zekânın artmasında rol oynar... [diyorlar]. Ün kazanmak, saygınlık kazanmak için çeşitli yollar var, bunların bir tanesi de uyuşturucu.” (Bugün, 20 Temmuz 2014).
Son zamanlarda yaygınlaşan yeni bir illet de sentetik uyuşturucular.. Bu illetin adını yazmak bile insanı irkiltiyor. Birini görmüştüm, düştü düşecek hâlde, bir pastaneden yiyecek dileniyordu. Pastaneci söyledi uyuşturucu kullandığını... Yakışıklı, güzel bir çocuk... Çökmeye yüz tutmuş. Üzülmemek elde değil.
Aileler çocuklarını mutlaka takip etmelidirler. Zamanında iki numaralı çocuğumuzu, kazandığı önemli bir okuldan almıştık, sırf arkadaşıyla okul dışına çıkıp bir kafeden tost aldı diye... Çocuklarımız için diken üzerinde olmalıyız.

Yazarın Diğer Yazıları