'İnan Kardeşim Ka-za-na-ca-ğız!
"İnan Kardeşim Ka-za-na-ca-ğız!" Uğur Dündar''ın kitabı (Sözcü Kitapevi, 189 s.). Koronavirüs yazıları bir arada. İnsanlarımızı ikaz ediyor. "Virüsle savaşırken şehit düşen hekimlerimiz başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza ve eczacılarımıza…" ithafını düşmüş.
Uğur Dündar, "Sunuş"ta "İnsanoğlunun karşılaştığı en büyük felaketlerden biri olan koronavirüs belası konusunda toplumu aydınlatıcı bilgileri paylaşmaya özen gösteriyorum." diyor. Sonra dayanışmayı vurguluyor:
"Bilge; ''Hayatın amacı sadece mutlu olmak değildir. İşe yarar, onurlu ve merhametli olmaktır. Yaşadığın sürece bir fark yaratmaktır,'' der. / Virüs bir yandan ürkütürken, öte yandan da yaşamın, sevdiklerimizin, sevenlerimizin önemini çok daha iyi anlamamızı sağladı. / Yardımlaşmanın, dayanışmanın, birlik ve bütünlüğünün de!..."
İlkin, virüs daha yeni ortaya çıktığında, eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray''la mülâkatını veriyor. Dr. Aytun Çıray tecrübesini konuşturuyor, tedbirlerde daha başlangıçta nelerin eksik olduğunu bir bir sıralıyor. Dönüp baktığımızda Aytun Çıray''ın ne kadar haklı olduğunu anlıyoruz.
*
"Bir Felsefe Feneri Vehbi Hacıkadiroğlu" (Tarihçi Kitapevi, 222 s.). İnşaat mühendisi ve felsefeci Vehbi Hacıkadiroğlu''nun hatırasına çıkarılan kitap. Vehbi Hacıkadiroğlu, 11 Ekim 1919 doğumlu. Alanya Belediyesi tarafından, hemşehrileri Vehbi Hacıkadiroğlu''nun doğumunun 100. yılı münasebetiyle düzenlediği anma gününde sunulan tebliğler bir araya getirilmiş.
Herhâlde Türkiye''de olmayan bir şey... Vehbi Hacıkadiroğlu, mühendislik ve mühendisliğe bağlı iş adamlığından erken emekliye ayrılıp kendisini felsefeye adıyor, peş peşe kitaplar yazıyor. Kitaplarından birkaçı: Kavramlar Üzerine, Bilginin Doğası ve Kaynakları Üzerine, Algılama, Duyma ve Bilme (Derleme), İnsan Felsefesi, İnançtan Bilgiye, Bilgi Felsefesi, Özgürlük Ahlakı...
Felsefe Tartışmalar dergisinin de ilk yayıncısı olan Vehbi Hacıkadiroğlu, ayrıca Bertrand Russell, John Locke ve başka felsefecilerden kitaplar tercüme etti.
"Bir Felsefe Feneri Vehbi Hacıkadiroğlu" kitabında 29 tebliğ yer alıyor. Her bir tebliğ kendi içinde bir değer taşıyor.
Şu notu ekleyeceğim... Üniversite yıllarında, bir ara felsefe kitaplarına dalmıştım. Tarihin süzgecinden geçerek gelen kelimeler kullanılıyordu. Manalar kelimeler üzerinden derinleşiyor ve size bir ufuk açıyor. Çok sonra yeni kitaplara, hususiyetle yüksek lisans ve doktora tezlerinde göz attığımızda, felsefenin nasıl yıkıma uğradığını, nasıl basitleştirildiğini görüyoruz. Birkaç defa bu sathîliğe temas ettim. Felsefe üzerine yazan hemen herkes, kendince kelime üretmek, birinin daha yeni ürettiği kelimelerle cümle kurmak mecburiyetinde olduğu zehabına kapılıyor. Dil kaideleri hak getire... Cümleler sakat.
*
"Asya''nın Işığı Pandit Cevahirlal Nehru"yu, Cüneyt Akalın yazdı (Tarihçi Kitapevi, 191 s.).
Peşin kitabın şekli üzerinde durmak istiyorum, Eni boyu, Tarihçi Kitapevi''nin yayınladığı standart kitap görünüşünün dışında. Daha büyük. Farklı boydaki kitaplara kitaplık gözlerinde nasıl yer ayrılacak? Genel olarak söylüyorum. Yayıncılar bunu düşünmeli.
Prof. Dr. Eyüp Cüneyt Akalın öteden beri Nehru üzerinde duruyor. Nehru (1889-1964), İngilizlere karşı büyük mücadele vermiş ve Hindistan''ı bağımsızlaştırmıştı. Şimdilik not düştük. İleride ele alacağız.