İlâhiyat ile İslâmî İlimlerin arasındaki fark
Türkiye''de Talibanlaştırmak isteyen medreselerde ısrarcı bir "örgüt"ün varlığına kesinkes inanıyorum. Bu "örgüt"ün ileri gelenleri "hatırlı" kişiler. Bana isimler de verildi. İstediklerini yaptırıyorlar.
Düşünebiliyor musunuz... İlahiyat fakülteleri varken alternatif İslâmî ilimler fakülteleri kurdular. Türkiye''de 98 ilâhiyat fakültesi var; yarısı "İslâmî ilimler" adını taşıyor. Kuruluş tarihlerine bakıyorum. Hepsi mevcut iktidar zamanında kurulmuş.
Kafaların nasıl karıştığını göstermek için size bir belge vereceğim. Üniversitelerde tercih dönemi. Hâliyle öğrencilerin kafası karışıyor. Niye farklı?
Burada bir hinoğlu hinlik var. Dersler mümkün olduğu kadar medrese usulüne göre ayarlanıyor. Daha ileri gidemiyorlar. Çağın gerektirdiği dersleri tümden kaldırmayıp azaltıyorlar, geri plana itiyorlar.
Temas edilmeyen daha önemli bir farkı söyleyeyim: İslâmî ilimler, ilâhiyat fakültelerinin önüne çıkarılmıştır. Bu bir zihniyet algoritmasıdır. "İlâhiyat" bütün dinleri içine alır. Dolayısıyla tamamen İslâmî ilimleri de okusanız, "laiklik" vurgusunun sezilmediğini söyleyemeyiz.
İlk ilâhiyat fakültesi Ankara Üniversitesi bünyesinde 1949''da açılmıştır. Daha öncesi de var. 1925''ten 1933''e kadar "ilâhiyat fakültesi" adı kullanılmıştır.
1959''da imam hatip lisesi mezunlarının girebileceği yüksek İslâm enstitüleri kurulmuştur. Şimdi bu enstitüler ihya edilmek istendiği gibi, bir medreseleşme yoluna taş döşeniyor. Bu meseleye ayrıca geleceğiz.
Size kafa karışıklığına örnek bir belge göstereceğim. Bir üniversitenin rektör yardımcısı Millî Eğitim Bakanlığı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü''ne şu yazıyı gönderiyor:
"2021 yılı Haziran ayında Türkiye geneli Anadolu imam hatip lisesi 12. sınıf öğrencilerinin ''üniversite tercihlerinde İslami İlimler ve İlahiyat Fakülteleri farkındalığı'' konusunda ASBÜ İslami İlimler Fakültesi tarafından anket uygulanmıştır. Uygulanan ankete 10.839 öğrenci katılım sağlamıştır. Ankette yer alan ''İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri arasında (program, dersler, diploma, mezuniyet vb.) bir fark olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusuna Öğrencilerin: %28,40''ı (3078 öğrenci) ''Evet fark var''; %58,44 (6334 Öğrenci) ''Herhangi bir fark olup olmadığını bilmiyorum''; %13,17''si ise (1427 öğrenci) ''Hayır, herhangi bir fark yoktur'' şeklinde cevap vermiştir. Bu verilere göre Anadolu imam hatip lisesi öğrencilerinin %86,84''ünün (9412 öğrenci) ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri arasında bir fark olup olmadığını bilmedikleri veya bu konuda tereddüt yaşadıkları anlaşılmaktadır. / YÖK mevzuatına göre ilahiyat fakülteleri ile İslami ilimler fakülteleri arasında isim dışında bir fark bulunmamaktadır. Her iki fakülteyi tercih eden öğrenciler; müfredat, ders programları, ders içerikleri, pedagojik formasyon dersleri ve mezuniyet sonrası istihdam açısından eşit imkân ve fırsatlara sahiptir. / Söz konusu anket verilerine göre üniversite tercihlerinde esas olmak üzere Rehberlik Araştırma Merkezlerinin ilahiyat ile İslami ilimler fakülteleri arasında bir fark olmadığı hususunda bilgilendirmesini tensiplerinize arz ederim."
"Belki on şerhe bakıp, bir kuru manâ çıkaran"ları mı tercih edersiniz, yoksa "Asrın idrâkine söyletmeliyiz İslâmı" diyenleri mi?
Neden ad değiştirip kafa karışıklığına yol açıyorsunuz? Hesabınız başka olmasa bu yola girer misiniz?!
Taliban örneği sizi çok mu umutlandırıyor?