Çatı çatıldı ama...

Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP’nin dışında hiç kimseye “imkân” tanımadığım için, bu seçimi “meşru” görmedim ve sandığa gidilmemesini telkin ettim. Yine fikrimi değiştirmiş değilim.
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu... İlim tarihi profesörü ve İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’ndeki kürsüsü, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun, İstanbul Üniversitesi rektörlüğü sırasında kapatılmıştı. 28 Şubat dönemiydi ve Ekmeleddin İhsanoğlu İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) genel direktörü idi. Maalesef “İslâm” denince, bazı kesimler tedirgin oluyordu. Keşke IRCICA’da neler yapıldığı, nelere imza atıldığı idrâk edilebilseydi.
Bunlar geçti ve yeni bir döneme girildi.
Ekmeleddin İhsanoğlu, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin genel direktörlüğünü 24 yıl müddetle (1980-Aralık 2004) yürüttü.
Ekmeleddin İhsanoğlu, ilmi kuvvetli ve aynı zamanda teşkilâtçı bir insan. İlminden bizzat istifade ettim. Takıldığım yerde gittim, İhsanoğlu’na sordum; o da bütün işini gücünü bıraktı ve üşenmeden cevap verdi.
IRCICA’daki bazı toplantılara katılırdım. İhsanoğlu’nun toplantıları organizasyonu ve yönlendirişi dikkatimden kaçmamıştı.
Cumhurbaşkanını ilk defa halk seçecek. Nasıl bir propaganda yapılacak, propaganda parası nasıl karşılanacak? Muamma...
Partili başkan için propaganda kolay... Kurulu bir düzenleri var, çağırırlar reklamcılarını cumhurbaşkanlığı seçimi çalışması için de bir program çıkarın, şarkısını, türküsünü hazırlayın, derler, başlarlar.
AKP’da para gani... AKP iktidarında iş almış ne kadar müteahhit varsa, hepsine el altından haber gönderilecek, hisse senedi satılır gibi, 9 bin küsur lira üzerinden bilmem kaç hisse para yatır, denilecek. Müteahhit yatırmaya mecbur. Belki bunlara bile gerek kalmayacak... Daha önce toplanan paralar bile yetecektir.
Çatı aday, seçim çalışmaları masrafını nasıl karşılayacak? İnsanlar, seçim çalışmaları için hesaba para yatırmak istese bile yatıramaz; AKP mimler. El altından da veremez. Ekmeleddin Bey’e yurt dışında destek çıkacak dostları vardır. Biri bir kalemde bile masrafları karşılayabilir ama nasıl olacak bu?
Çok acı bir gerçek... PKK, bu seçimde kilit rolde... Birinci turda kendi adaylarını çıkarsalar bile ikinci tura geçildiğinde ister istemez R. T. Erdoğan veya adamını destekleyecekler... Onlar için R. T. Erdoğan gibi biri asla bulunamaz. Muhtariyeti alabilmek için R. T. Erdoğan’ın hükmünü sürdürmesi lâzım.
Mehmet Âkif’in dostu Yozgatlı İhsan Efendi’nin oğlu 1943 Kahire doğumlu Ekmeleddin İhsanoğlu Ocak 2005’te İslâm İşbirliği Teşkilâtı Genel Sekreterliğine AKP’nin tavsiyesiyle gelmişti. Seçim için bu bir avantaj. Mısır’daki Sisi darbesinden sonra R. T. Erdoğan ile Ekmeleddin İhsanoğlu ters düştüler.
Bazı kesimler İhsanoğlu’nu “İslâmcı” görürler ama Prof. Dr. Emir Bilgiç’in damadı İhsanoğlu, bu kesimin dışındadır. MHP’ye daha yakın diyebilirim.
İhsanoğlu’nun kartviziti çok kalabalık ve hepsi üst seviyede... Ama seçimli cumhurbaşkanlığı demek, siyaset demektir. Siyaset ise bambaşka bir kulvar.

Yazarın Diğer Yazıları