Ali Güngör

Ali Güngör bir süredir, hasta idi; Dâr-ı Beka’ya irtihal etti. Akciğer kanseri idi. Her şey Allah’tan... Çok sigara içmesi bir sebep olabilir mi?

Hastalanmadan daha 10 gün önce bir parti kurmuştu... Adı biraz uzun: Türkiye Toplumcu Kardeşlik Partisi (TTKP). Partileşmesinin öncesi Türk Kardeşlik Merkezi’nin başında idi. Baş harflerini alarak “TKM” diye formüle etmişti. Yazılarında bu rumuzu kullanırdı.
Daha öncesi Milliyetçi Hareket... 1969’dan beri içinde... O zaman Ankara’da Ziraat Fakültesi’de “komünistler”e direnen bir avuç ülkücüden biri... Sonra MHP Gençlik Kolları genel başkanlığı yapacaktır. 12 Eylül öncesinde MHP, Ülkü Ocakları ve MHP Gençlik Kolları olarak iki bölümdü... İkisinin fonksiyonu farklı idi. Yazsam kitap olur misali... Uzatmayacağım.
Ali Güngör, 12 Mart Muhtırası sırasında hapse giren ender ülkücülerden... Sonra beraat etti. Çok insan, Bülent Ecevit-Necmettin Erbakan ortaklığı sırasında, 1974’te, afla hapisten çıktığını sanır. O ise daha önce mahkemede suçsuz bulunmuştu.
12 Eylül 1980 Darbesi’nin hemen ardından Devlet Bahçeli, Bahattin Ergezer, İsmet Büyükataman, Yılmaz Saka ve daha birçok arkadaşıyla MAYAŞ’ı kurdu... MAYAŞ bir şirket. Maksat Ülkücü Hareket’i diri tutmak... Hapistekilere, ailelerine yardım ediliyor, kısa aralıklarla Sözcü, Hizmet, Hamle, Töre dergileri çıkarılıyordu. Maddî güç tükenince, MAYAŞ’ın faaliyeti de bitti. Ardından Milliyetçi Çalışma Partisi dönemi... Devlet Bahçeli Genel Sekreter, Ali Güngör Genel Başkan Yardımcısı, Bahattin Ergezer Genel Sekreter Yardımcısı... Tartışmalı kongrede Alpaslan Türkeş’in partinin başına gelmesinde rol oynuyor.
18 Nisan 1999 seçimlerinde MHP’den Mersin milletvekili... Rahşan Ecevit Affı’na karşıydı. Ecevitlere tavır koyunca hükûmet ortağı olan MHP’den ihraç ediliyor. Büyük tartışmalar da beraberinde geliyor.
Hayatının her dönemi Hareket içinde... İhraç edilse bile başka bir kuruluş adıyla yine Hareket’te...
Yakın arkadaşı Bahattin Ergezer’le, hastalık dönemini ve cenaze töreninde olanları konuştum. Herkesin merak ettiği soru: Devlet Bahçeli, yakın arkadaşı, sonra ihraç ettiği Ali Güngör’le görüştü mü?
Devlet Bahçeli bu konularda vefalı... Dr. Bahattin Ergezer anlattı:
“Devlet Bey’e kırgındı. Ama yaşadığı dönemde Devlet Bey’le ilgili aleyhte kimseleri konuşturmadı. Çevresi Devlet Bey’e öfkeliydi. Devlet Bey’in hastahaneye geleceği söylendi. Ali Bey’le yatağında konuştuk. ’40 yıllık arkadaşsınız gelsin.’dedim. Devlet Bey geldi. Baş başa yarım saat konuştular. Ve Devlet Bey gitti. Yanına vardım. ’Nasıl oldu?’ dedim. Yüzüme baktı, gülümsedi. Odaya girdiğinde tedirgindi ama onu rahatlattım. Neler konuştuklarını anlattı. ’Devlet Bey Kaz Dağı’nda bir apart otel ayırtmış. Gideyim mi?’ diye sordu. ’Tabiî gitmelisin.’ dedim. Gidemedi. TBMM’deki törende Devlet Bey vardı. Kocatepe Camii’nde ve mezarlıkta yoktu. Hemen dedikodular çıktı: ’Ali Bey, ’Devlet Bey cenazeme gelmesin.’diye vasiyet etmiş ondan gelmedi.’ dediler. Evet, öyle bir vasiyeti vardı. Ancak kendisiyle konuştuğumda, ’Hakkımı helal ettim. Milletle helalleşmeli. Her şeyi ona bırakıyorum.’demişti.”
Ali Güngör’ün Milliyetçi Hareket’te ayrı bir yeri vardır. Mekânı cennet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları