Abdullah Çalışkan: ‘Tayyip Bey için çok zor’

Abdullah Çalışkan Ak Parti’nin 11 kurucu üyesinden biri. İlk parti kurma çalışmasını Recep T. Erdoğan’la birlikte başlatıyorlar. Partiyi nasıl kurduklarını, neler yaptıklarını kendisinden uzun uzun dinledim. Tabiî MHP’ye geçiş vetiresini de... Enteresan hikâyeler karşımıza çıkıyor ama ben bu anlatımları sonraya bırakacağım. Bir başka konuya gireceğim.
Abdullah Çalışkan Bey’in bu köşede daha önce MHP’den Adana’dan Seyhan Belediye Başkan adayı oluşu üzerine yazılarımı hatırlarsınız. Belki AKP’den ilk defa bu kadar üst seviyede bir isim MHP’ye geçiyor ve aday oluyor. Seyhan, Adana merkezde bir ilçe deyip geçmeyelim... 771 bin nüfusu var. Türkiye’nin beşinci büyük ilçesi.
Tekrar Adana’dayım. MHP, Adana’da iddialı... Ceyhan Belediye Başkanlığını 15 yıldır yürüten Hüseyin Sözlü bu defa büyükşehre aday oldu ve bütün anketlerde önde gidiyor. Dün, gazetemizde kendisiyle Ankara büromuzun yaptığı röportajı okumuşsunuzdur. Ayrıntıya girmeyeceğim.
Başka bir husus: Son dakikada bir bağımsız adayın çıkmasıyla MHP’nin ne yapacağı sorusunun cevabını yine anketler verecekti. Anket sonucunu burada, Adana’da aldım. Bağımsız adayın ortaya çıkışından sonra diğer partilerin yaptırdığı anketlerde de Hüseyin Sözlü’nün 6,5 puan önde olduğu görülüyor. Ben puanı asgarîde tuttum... Hüseyin Sözlü’nün ekibi ise aranın lehlerine daha açık olduğunu belirtiyorlar. Kendilerine bir hedef çizmişler: MHP’nin, Türkiye’de en yüksek oyu alarak kazanan büyükşehir olması... Adana’da tarih yazmak istiyorlar. Dün, proje tanıtım toplantısı yapıldı. Sonra geleceğim bu meseleye...
MHP’nin Seyhan Belediye Başkan adayı Abdullah Çalışkan, nerede durduğunu ve ne dediğini bilen bir isim... MHP’liler siyasî ihtiras içinde olmadığını, bir “misyon” adamı olduğunu bildikleri için ona teklif götürdüler. Çizgisi MHP felsefesiyle örtüşüyor. 2002’de milletvekili seçilmiş, Recep T. Erdoğan’ın gençlikten sorumlu başdanışmanlığını yapmıştı. Partisine kırgınlıkları yok muydu? Elbette vardı. Ama bu şahsı için değildi.
Abdullah Çalışkan Bey, ODTÜ Metalürji Mühendisliğini bitirmiş ve İşletme yüksek lisansı yapmış. 1959 doğumlu (Nüfusta 1958). Seçim bürosunda bir araya geldik... Akşam üzeriydi. Sizin merak etiğiniz soru muhakkak Recep T. Erdoğan’ın şu anda “düştüğü durum”a, onunla kader birliği etmiş Abdullah Bey’in getireceği yorum... Aklınızdan geçenleri sordum.
“Recep T. Erdoğan’ın son çıkan kasetleri her yerde tartışılıyor ve kabul edilemiyor. Ben, bir parti lideri bu kadar açık verebilir mi, diye düşünüyorum. Erdoğan’ı yakından tanıyan bir insansınız. Beraber partiyi kurdunuz. Gelişmelere ne diyorsunuz? Böyle bir şey olabilir mi?”
“Ben böyle bir olayın olmamasını umut ederim. Olmaması için dua ederim. Recep Tayyip Erdoğan değil, Türkiye’de hiçbir başbakanın, bakanların, siyasetçinin, böyle bir durumla, tabloyla karşılaşmasını istemem. Gerçekten çok zor bir durum. Bunun elbette ispatı da zor, kabullenmesi de zor. Çünkü bizim toplumumuz bu tür olayları kabullenirken öncelikle o kişinin siyasî şahsiyetine bakarak bir karar veriyor...”
Abdullah Çalışkan tane tane, telaşsız, sözünü bilerek konuşuyordu. Çok önemli şeyler söyledi. Yarın devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları