Yabancıların sezgisi Ak Parti'nin akıbeti

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan giderse yerine kim gelecek? Yabancıların “sezgi”si kuvvetlidir.
Bir şeyler hissediyorlar ki, R. T. Erdoğan sonrasını araştırıyorlar.
Yabancı bir kuruluş, 12 Haziran 2011 seçimlerinden sonra Türkiye’de bir kamuoyu yoklaması yaptırmış.
Haberi yazan Cumhuriyet gazetesinden Utku Çakırözer...
R.T.Erdoğan dedi ya: “Bu benim son seçimim... Bir daha aday olmayacağım.”
Kendisi -belki- aday olmayacak ama yerine kendisini koruyup kollayacak birini yetiştirmesi lâzım.
Muhalifleri R. T. Erdoğan sonrası için yığın yığın dosya biriktiriyorlardır.
Yolsuzluklar, kayırmalar, partizanlık, ideolojik savaş... Terörle mücadelede pazarlıklar, pazarlık sırasında PKK’ya sağlanan imkânlar... (PKK’nın köylere hâkim olması, şehirlere istediği zaman girip çıkması, KCK’nın başlangıçta, devlet içinde devletmiş gibi faaliyet göstermesinin görmemezlikten gelinmesi, İmralı konuğu Öcalan’la görüşen avukatların hükûmetin gözetiminde Kandil’e emir taşıması, ayrıca hükûmetin bizzat Öcalan’dan Kandil’e mektup götürmesi... Daha neler neler...)
Yani Erdoğan gidecek ama “koyu silüet” bırakacak. Bırakmak zorunda... Tabiî bu “koyu silüet”in seçimi kazanması için, sanki kendisi seçime giriyormuş gibi çalışacak.
Yabancı şirket bu “Koyu silüet kim?” sorusunun cevabını arıyor.
Yabancı şirket dediğime bakmayın, bir başka ülkede araştırmalar, anketler yapanlar, bir başka ülkenin istihbaratıyla ilişkilidir. Yoksa şirket niye R.T. Erdoğan sonrasını araştırsın?
Başkaları bizim gibi değiller...10 yıl, 20 yıl sonrasının politikasını belirliyorlar.
Biz 10 yıl, 20 yıl sonrasının politikasını belirleyebilseydik, PKK gibi bir musibet peyda olur muydu?
Günü kurtaralım derken, basiretsizlik, plansızlık bütün günleri kararttı.

***

Cumhuriyet gazetesindeki haberden anlaşıldığına göre, yabancı şirket bu anketi Erdoğan’ın ameliyatından önce yapmış ama şimdi gündeme geliyor.
Şunu soralım... Gazetenin yazarı bu habere tesadüfen mi muttali oldu, yoksa birileri kulağına mı fısıldadı?
Eğer kulağına R.T.Erdoğan’ın ameliyatından sonra fısıldadılarsa, yabancılar Erdoğan’ın aktif politikadan şimdiden çekilebileceği hesabını yapıyorlar, demektir.
Bu anket haberini çok önemsiyorum.
Yabancılar ne boşuna anket yaparlar, ne boşuna haber fısıldarlar... Sezgilerini, bilgiyle destekledikleri için meseleyi ciddiye almalıyız.

***

Çankaya Köşkü, kimine göre rahat bir koltuk. İnsan isterse cumhurbaşkanlığında da aktif olabilir. Aktif olmasa bile gelen kanunları imzalar, oturur, eşi dostuyla yârenlik eder.
Vaktini tavla oynayarak geçiren bir Cumhurbaşkanı vardı... Fahri Korutürk müydü? Öyle demişti... “Bazen tavla oynayacak adam bulamıyorum!”
Korutürk veya değil, söz böyle veya değil... Çankaya bir “dinlenme” mekânı... Ankara’ya tepeden bakıyor... Püfül püfül yel esiyor... Cumhurbaşkanı olan kişi, isterse vaktini İstanbul’da Boğaz’a nazır köşkte geçirir, isterse Ege’nin bir yöresinde, isterse kendisine yurt dışı gezileri icat eder...
R.T.Erdoğan, aktif politikayı bıraktıktan sonra İstanbul Kısıklı’daki villasını mı tercih eder, yoksa “Ankara’ya hâkim” Çankaya Köşkü’nü mü?
Yabancıların anketine göre Ak Parti’nin başına R.T.Erdoğan’dan sonra geçmesi muhtemel isimler şöyle sıralanmış:
Ahmet Davutoğlu: 199 (yüzde 18.8), Abdullah Gül: 116 (yüzde 18.4), Bülent Arınç: 107 (yüzde 16.9), Ali Babacan: 86 (Yanıt verenlerin yüzde 13.6’51).
Yalnız anketin bir ayağı çok önemli:
“Erdoğan giderse AKP’ye oy vermem” diyenler çok fazla.

***

R.T.Erdoğan sözünün eriyse dönüşü olmayan bir yolda... “Seçime girmeyeceğim” dedi ama “Çankaya’ya da çıkmayacağım” demedi.
Aklınıza Turgut Özal, Süleyman Demirel örnekleri geliyordur. Hâliyle ANAP’ın ve Doğru Yol Partisi’nin giderek yok olması... Her ikisi de Başbakanlıktan Çankaya’ya tırmanmışlardı.
Liderleriyle anılan partilerden sadece MHP ayakta... Bilesiniz.
Ak Parti yok R.T.Erdoğan var. R.T.Erdoğan’ı ve hâliyle partisini “koyu silüet” kurtarabilir mi?
Hiç sanmıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları