‘Vatanda hor görülen bir cemâatiz artık’

“Milliyetçilik ve Kimlik Tartışmaları” adlı kitapta Prof. Dr. İskender Öksüz’ün “Türkiye’de Türk olmak ve Kozmopolit Seçkinler!” başlıklı makalesinde şu mısralar gözüme ilişti; beni irkiltti ve düşündürdü:
“Ölenler öldü, kalanlarla muztarip kaldık. / Vatanda hor görülen bir cemâatiz artık.”
Türkiye’de Türk olmanın güçlüğünü bu mısralar kadar içimize işleten, bizi dertlendiren, bir ışık arayışına sürükleyen ifade var mıdır?
“Kimin şiiri acaba?” dedim... Bir satır üstünde “Yahya Kemal” yazıyordu... Tabiî ya!.. Felâketleri yaşayan bir insan söyleyebilir ancak... O da Yahya Kemal’dir.
Ve ben Yahya Kemal’in olduğunu nasıl bilemedim! Belki bütün şiirleri aynı değeri taşıdığı için, aklımdan uçup gitmiş bu mısralar... (Kendi Gök Kubbemiz’de yer alan “1918” başlıklı şiir.)
Şiirin devamında “ışık” görünecek diyor:
“(...) Vatanda korkulu rü’yâ içindeyiz, gerçek. / Fakat bu çok süremez, mutlaka şafak sökecek / Ateş ve kanla siler, bir gün, ordumuz lekeyi, / Bu, insan oğluna bir şeyn olan, Mütâreke’yi.”
Yahya Kemal, İstanbul’da kalmış ve Anadolu Harekâtına kaleminin bütün gücüyle destek vermiştir. (“Dergâh” onun fikrî öncülüğünde yayına başlamıştır. Bu derginin Millî Mücadele için ne ifade ettiğini daha önce yazdım.)
Bu köşede dün bir öğrencinin mektubu yayınlandı. Üniversitede “Türk”olmanın güçlüğünden bahsediyordu. Umudumuzu yitirmeyeceğimizi en güzel anlatan mısralar Yahya Kemal’in... “Mutlaka şafak sökecek.” diyor. Nitekim sökmüştür.
12 Eylül öncesinde halkın öncü güçleri, nasıl ortaya çıkıp ülkemizi boyunduruk altına sokmak isteyen maşaların mülevves emellerine canları pahasına set kurdularsa, bugün de, karanlık günleri aydınlatacak bir ışığı yakacaklardır.
Türk Ocakları Konya Şubesi Türk Ocakları’nın 100. Yıl hatırasına “Milliyetçilik ve Kimlik Tartışmaları” kitabını çıkardı. İlim ve fikir adamlarımızın araştırmaları ve düşünceleri bir araya getirilmiş.
Türkiye’de Türk olmanın güçlüğü yanında, Türk olarak kalma erdeminin ülkeyi ayakta tutmak için nasıl gereklilik olduğunu bir kere daha bu makaleler toplamında görüyoruz.
Konya Türk Ocağı Şube Başkanı Dr. Vedat Erden “Sunuş” yazısında, kitabın mahiyetini ortaya koyuyor:
“Türkiye Cumhuriyeti son zamanlarda giderek yoğunlaşan bir saldırı altındadır. Bu saldırı; kurucu iradeye, hâkim ideolojiye, inançlarına, kurum ve kuruluşlarına ve hatta varlığı dâhil, Türk’e ait her şeye karşıdır.”
Editörlüğünü Dr. Vedat Erden ve İkbal Vurucu’nun birlikte yaptıkları kitapta yer alan makaleleri okuduğumuzda, bizi asla yıkamayacaklarını idrâk edeceksiniz.
Editörlere burada şunun için ayrıca teşekkür etmek istiyorum: İlim ve fikir hayatımızın seçkin ismi merhum Durmuş Hocaoğlu unutulmamış ve bize çok şey öğreten “Milliyetçilik ve Küreselleşme Milliyetçiliğin Kıdemi, Tabiîliği, Fıtrîliği” makalesi kitaba alınmış.
(Kitap için: Konya Türk Ocakları, 0 332 350 82 46; gozcu42@gmail.com)

Yazarın Diğer Yazıları