Türk'e dönüş (6)

Prof. Dr. İskender Öksüz'ün, konumuzla ilgili tamamlayıcı ve aydınlatıcı notlarını vermeye devam ediyorum:

"Siyasî ümmetçilerin Türklük hakkındaki fikirlerini duyanlar, bir çelişki hissederler. Türklük uydurmadır. Atatürk tarafından icad edilmiştir. Fakat iş Türklük dışındaki unsurlara geldiğinde onların reddedilmesi son derece yanlıştır. Meselâ, sosyolog Mustafa Aksoy, bir makalesinde (Türkiye Günlüğü, S. 116, Güz 2013) Mümtaz'er Türköne'den [Prof. Dr. "Zaman" yazarı] ve Yasin Aktay'dan [Prof. Dr. AKP milletvekili] art arda alıntı yapıyor:

Türkçülüğün önemli eleştiricilerinden ve Kürtçülüğün dolaylı savunucularından ve önde gelen meşrulaştırıcılarından Türköne, 13 Kasım 2007'de yayınlanan makalesinde şöyle diyordu:

'...27 Mayıs Darbesi'nin hemen ertesinde yayımlanan 'Doğu İlleri ve Varto Tarihi' isimli kitaba, devlet başkanı sıfatıyla yazdığı takdim yazısında [Cemal] Gürsel, 'Dünya üzerinde 'Kürt' diye adlandırılacak müstakil hüviyetli bir ırk yoktur.' diyor. Onların gerçekte 'Doğu Türkleri' olduğunu söylüyor. Bugün Kürtlerin 'müstakil hüviyetli bir ırk' olup olmadığını kimse tartışmıyor.'

...Türköne ile aynı kulvarda koşan Yasin Aktay, Bayburt'ta yaptığı konuşmada şöyle diyordu:

'Sana demişler ki 'Sen Türksün'. Ne demek Türklük? İşte, Orta Asya'dan gelmişsin. Bir bakıyorsun, kaçımızın dedesi Orta Asya'dan gelmiş, bir sor bakayım gerçekten var mı böyle bir şey... Türk nedir meselâ? İsmet Özel'in çok ilginç, çok güzel tahlilleri vardır. Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok. Macarlar, Türk müdür meselâ? Ben o kadarını söyleyeyim. Türkiye'de o kadar insanın 3-4-5-6 nesil öncesine baktığın zaman, şimdi kendini zannettiğinden çok farklı çıkıyor insanlar." (30 Aralık 2013 tarihli basından).'

Aksoy bu iki pasajı verdikten sonra Türköne'ye soruyor: 'Kürtler müstakil bir ırk değildir diyeni mahkûm ederken, Türkler müstakil bir ırk değildir diyen sizin için makbul mü oluyor?'

Mustafa Aksoy, Cemal Gürsel'in de Yasin Aktay'ın da 'ırk'a vurgusunun yanlış olduğunu belirtiyor. Bu bilim açısından da hatadır. Bu konularda ırktan bahsetmek iptidailiktir. Fakat Siyasî Ümmetçiler'in yaptığı iptidailik şuurludur: Siyasî Ümmetçiler'in terminolojisinde ve zihninde millet kavramı yoktur, sadece ırk vardır. Daha doğrusu propagandanın yapıldığı yer ve zamana göre kavim, ırk, millet kelimelerinden en uygunu kullanılır.

Aslında Siyasî Ümmetçiler, Erol Güngör'ün tespitindeki gibi [Dün bu köşede verdim. A. T.] genel olarak 'ırklar'a karşı değiller. Zaten dipteki maksad azınlık 'ırkçılığı' yapabilmektir. Maksadları, ülkedeki hâkim, çoğunluk 'ırk'ına karşı çıkmak, onu yok saymaktır. Türköne de o tarihlerde buna paralel yayın yapmakta, kötü olanın "hâkim millet milliyetçiliği" olduğunu söylemektedir. Kürtlere karşı Türkçülük yapmak kötüdür ama Türklere karşı Kürtçülük yapmak demokrasidir."

Ne derlerse desinler, ülke, Türk'e dönüşle selamet bulacak!

"Türk'e kefen biçen"lerin fikirlerini küreleyip bir daha çıkartamayacakları bir deliğe tıkmak gerekir. (Devam edeceğiz.)

Yazarın Diğer Yazıları