‘Türk’ size neyledi?

Yahya Kemal’in şu mısrası sık aklıma gelir oldu: “Vatanda hor görülen bir cemâatiz artık” .
Hor görülen kim? Türk!
Yahya Kemal bu mısrayı Mütareke’nin hemen ardından yazdı. İtilâf Devletlerinin önü açılmıştı; ülkeyi işgal edebilirler!
Ak Parti Hükûmeti, PKK ile önce Oslo görüşmelerini başlattı, sonra İmralı’yla doğrudan, Kandil’le dolaylı antlaşmalar yaptı. “bölücüler”in önü açılmıştı; talepleri yerine getirilebilir!
Uşak zihniyetliler çok çabuk uyum sağladılar: Türk “millet” değil; “etnik” bir gruptur; hatta “Yoktur.” denildi.
Son marifeti yeni öğrendim.
Nevşehir Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Mustafa Karataş fark etmiş. “Türk Kızılayı Doğal Mineralli Su” adından “Türk” kaldırılmış:
“Merhaba Arslan Bey, / Türkiye’nin köklü kurumlarından biri olan ve adını Mustafa Kemal’in ‘Türkiye Kızılay Derneği’ olarak koyduğu, ‘Türk Kızılayı’nın satışa sunduğu ürünlerin başında maden suyu gelmektedir. Bu maden suları, şu ana kadar, ‘Türk Kızılayı Doğal Mineralli Su’ adıyla satışa sunuluyordu. Ancak bu ürün artık ‘Kızılay Doğal Mineralli Su’ adıyla satışa çıkmaktadır. Bu markadan ‘Türk’ adının çıkarılmasıyla ilgili Türk Kızılayı’na yazdığım yazıyı ve bana verilen cevabı dikkatinize sunuyorum.”
Kızılay’a yardımlarından dolayı kurumun madalyayla taltif ettiği Mustafa Karataş’ın Kızılay yetkililerine yazdığı mektup ve aldığı cevap uzun. Mustafa Bey, “‘Türk’ size neyledi?” diye soruyor:
“... İnsanın aklına birçok şey gelmektedir. Acaba bu köklü kurumumuz da Türkiye’nin siyasî gündemine mi uymaya çalışıyor? ‘Türk’ adını önce şişelerden sonra da kurumunuzun adından mı çıkaracaksınız? Tıpkı Nutella’nın reklamlarında ’Türk fındıkları’yerine ’Karadeniz fındıkları’denmeye başlaması gibi sizde mi adınızdan ‘Türk’ü’çıkaracaksınız? ‘Türk’ size neyledi?”
Kızılay yetkilisi 411 vuruşluk uzun cevabında “Türk” adının silinmesini vahim bir mazeret buluyor:
“Türk Kızılayı Maden Suyu’nun yenilenen imajı, birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Türk Kızılayı Maden Suyu olarak bizi biz yapan değerleri koruyarak, günümüz trendlerine uygun ve tüketici alışkanlıkları doğrultusunda bir değişime imza attık. Yaptığımız araştırmalardan yola çıkarak ve tüketici algısını da dikkate alarak Maden suyumuzun ismini toplum genelinde benimsenen marka adıyla Kızılay Maden Suyu olarak değiştirdik. (...) Biz bir insani yardım kuruluşuyuz. Türk Kızılayı da kurumsal ismimizdir ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Tüzüğümüzde belirtilen resmi adımız da Türkiye Kızılay Derneği’dir. Uluslararası arenada da Turkish Redcrescent (Türk Kızılayı) olarak tanınmaktayız. (...) Yaptığımız yenileme çalışması sırasında ismimizi Kızılay Maden Suyu’na dönüştürmemizin birincil nedeni de tüketici algısıyla paralel bir imaj oluşturma yaklaşımıdır. Bunun yanı sıra Türk Kızılayı ile olan kurumsal bağımız, yeni tasarımlarımızda da yer almaktadır.”
Özrü kabahatinden büyük buna dense gerek. Tüketici “Türk”ü kaldır mı diyor?! Mümkün olabilir mi? Ufaktan başladılar büyüğe doğru gidiyorlar. Yakında kurumun adından da silerler!
“Vatanda hor görülen bir cemâatiz artık”.

Yazarın Diğer Yazıları