Türk milliyetçiliği ne?

İskender Öksüz... Nam-ı diğer Ayhan Tuğcugil. Biz önce Ayhan Tuğcugil’i bildik... “Devlet”te, “Töre” de onu okuduk. Sonra öğrendik ki, Ayhan Tuğcugil, İskender Öksüz’müş. Sonra yine öğrendik ki, İskender Öksüz, Emine Işınsu’yla evliymiş. Emine Işınsu kim? Sorum abes! Emine Işınsu bilinmiyorsa Türk edebiyatı bilinmiyordur. Işınsu, nesiller arası kültür köprüsünü kuran en öndeki isimlerdendir. Ünlü yazar ve şair Halide Nusret Zorlutuna’nın da kızı olduğunu hatırlatayım.

İskender Öksüz, Ege Üniversitesi’ni bitiriyor. Kimya-fizik dalında lisans diplomasını alıyor ve ver elini ABD. Yale Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve doktorasını tamamlıyor. 1968’den 1981’e kadar ODTÜ’de. “Maşalar”ın neredeyse “Sovyetler”in bir parçası hâline getirdiği ODTÜ’de bölüm başkanlığından rektör yardımcılığına ve rektör vekilliğine adım adım çıkıyor.

Hatırlayacaksınız: İskender Öksüz Hoca önce “Türk’üm Özür Dilerim”i, hemen ardından “Niçin?-Tarih-Devlet-Ekonomi-Yönetim”i yayınladı.

Şimdi 40 yıldır beklenen kitabı, “Türk Milliyetçiliğinin Fikir Sistemi-Teori” çıktı.

Üç kitap birbirini tamamlıyor. Bir arada okuduğumuzda “Türk”ü anlıyoruz,“millet”i anlıyoruz, “devlet”i anlıyoruz, “yönetim”i anlıyoruz, “ideoloji”yi anlıyoruz ve “aslî unsur” un ne anlama geldiğini öğreniyorsunuz.

Prof. Dr. İskender Öksüz bir ilim adamı... Ama alışılagelenin dışında bir üslûba sahip. Humor-ironi karışımı bir dil kullanıyor. Beynin kıvrımlarında dolaştırıyor; şaşırtıyor, merak uyandırıyor, tebessüm ettiriyor ve düşündürüyor. Siz yazdıklarının her satırında gerçekle karşılaştığınızı hissediyorsunuz; “Ha işte bu!” diyorsunuz.

Prof. Dr. İskender Öksüz’ün son çıkan kitabı “Türk Milliyetçiliğinin Fikir Sistemi-Teori” aslında ilk çıkan kitabıdır.

“Türk Milliyetçiliğinin Fikir Sistemi”, 1970’le Milliyetçi Hareket’in “mektep”i “Töre” dergisinde Ocak 1976’da başlayarak her ay bölümler hâlinde yayınlanmış, 1977’de de kitap hâline getirilmişti. O zaman Millî Eğitim Bakanlığı’nın 8 Ağustos 1977 tarih, 1946 sayılı Tebliğler Dergisi’nin 451’inci sayfasında yayınlanan genelge ile ilgililere duyurulmuş. Yani okullarda okutulması tavsiye ediliyor. “Türk Milliyetçiliğinin Fikir Sistemi-Teori” neden bir ders kitabı olmasın!

“Türk”ün silinmek istendiği bir zamandayız. Dün yazdım; Bir sosyoloji profesörü (Emre Kongar) bile “Türk”ü etnik yapı içine sokuyor. “Türk” deyince kimi titrer kendisine gelir, kimi titrer kendisini kaybeder. Kendilerini kaybedenler; ister siyasî İslâmcısı, ister liberali, ister Marxisti, ister bölücüsü, hiçbir konuda bir arada göremeyeceğiniz insanlar saf tutarlar, birbirlerine omuz verirler.

Bunlar, İskender Öksüz’ün kitaplarını okusunlar. Hepsini okumaya vakitleri yoksa “Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi-Teori”yi okusunlar. Okusunlar ki, bilmeden ahkâm kesmesinler.

240 sayfalık kitapta, meseleler 9 bölüm ve 37 alt başlık altında ele alınıyor. Her bir başlık aslında ayrı yazı konusu...

“Türk’üm Özür Dilerim”, “Niçin?-Tarih-Devlet-Ekonomi-Yönetim” ve “Türk Milliyetçiliğinin Fikir Sistemi-Teori” , her üçü de Bilge Kültür Sanat Yayınları arasında çıktı (Tel. 0212 520 72 53).

Yazarın Diğer Yazıları