"Pratikten Teoriye Milliyetçi Hareket"

“Pratikten Teori’ye Milliyetçi Hareket”, Doç. Dr. Baran Dural’ın yazdığı bir kitabın adı... Milliyetçi Hareket Partisi’ni tamamen ilmî zeminde inceleyen en muhtevalı çalışma.
Yayın zamanlaması harika.
Kitap, seçime beş kala basılıyor. Bunu, yayınevinin ticarî hedefi olarak düşünsek bile, Milliyetçi Hareket’in kimlerin önünde engel teşkil ettiğini aklımıza getirdiğimizde, “Hareket”i başlangıcından beri bütün ayrıntısıyla ortaya koyan böyle hacimli bir eserin yazılması, ilim dünyası için de, siyaset dünyası için de ve halkımız için de beklenmedik bir zamanda beklenen “hazine” dir.

***

Beklenmedik bir zamanda?
Milliyetçi Hareket “siyaset”ten düşürülmek isteniyor.
Kimler “siyaset” ten düşürmek istiyor?
“Milliyetçi Hareket”e karşı olanların duruş yerlerini bilenler, “Hareket”in kimleri, niye rahatsız ettiğini ve niye varlığının ortadan kaldırılması için harekete geçildiğini çok kolay anlarlar.
Zaten halkımız da “oyun” un farkında.
(Araya gireceğim. Bu yazıyı yazdıktan sonra MHP’nin mitingleri nasıl, diye önceki gün İstanbul Kazlıçeşme’de yapılan MHP mitingine gittim’85 İstanbul’u çok eskiden beri bilirim... 5-10 bin toplanamazken, önceki gün ma’şerî kalabalıkla karşılaştım. Çok heyecanlı, dipdiri bir kalabalık. Bizim jenerasyonun ağırlığı yanında, gençler çok fazlaydı. Bizim jenerasyon derken?... 12 Eylül öncesi komünist işgale karşı varlığını ortaya koyanlar... Kurşun yiyenler... Genç karı-koca kimi elde, kimi kucakta çocuklarını da kapıp gelmişler. İstanbul’un mitingleri zahmetlidir. Çok uzaklardan çıkıp geliyorsun, arabanı park edecek yer bulamıyorsun, dakikalarca yürüyorsun... Dönüşü ayrı bir zahmet... Yarının kaygısını taşıyan insanlar umuda koşuyorlar.)

***

Beklenen bir “hazine”?
MHP’nin ma’şerî kalabalığının sebebini “Pratikten Teori’ye Milliyetçi Hareket” kitabında bulacaksınız.
“Hareket” bir parti ama, fikrî temeli asırlara uzanan bir parti. Türkiye’de hiçbir partinin böyle bir derinliği yoktur.
Milliyetçi Hareket’te “kaygı” nın ve “umut” un ne demek olduğu, kitabı okuduğunuzda zihninizde belirginleşecek.
İki cilt bir arada basılmış. Oldukça hacimli.
Birinci cilt 266 sayfa ve 150 dolayında alt başlıkla “Kuramsal Çerçeve” ele alınıyor. İkinci cilt 330 sayfa ve 160 dolayında alt başlıkla Türk milliyetçiliğinin siyasîleşme evreleri işleniyor. Alt başlıklara göz attığınızda bile Baran Dural’ın nasıl bir emek harcadığını anlıyorsunuz.
“Kuramsal çerçeve”, Türkiye’de örneği olmayan bir çalışma... Türkiye’de ve dünyada milliyetçi hareketlerin terminolojisi inceleniyor ve teorik çerçeve çiziliyor.
Herkesin merak ettiği bir soru: Türk milliyetçiliği ırkî bir temele dayanır mı?
Doç. Dr. Baran Dural, “Pratikten Teoriye Milliyetçi Hareket” kitabında bunun cevabını ilmî çerçevede veriyor: Türk milliyetçiliği ırkî temele dayanmaz!

***


Doç. Dr. Baran Dural,Trakya Üniversitesinde Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Başkanı. Gazetecilikten ilim hayatına geçmiştir. Daha gazeteciliğe başladığında Robert Kolej’de öğrenciydi. Kendisiyle maceralı İsrail ve Filistin yolculuğumuz vardır. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü bitirmiş, doktorasını AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamlamıştır. “Pratikten Teoriye Milliyetçi Hareket”i yüksek lisans tezinden hareketle yeniden yazmıştır. Doktora tezi de “Başkaldırı ve Uyum: Türk Muhafazakârlığı ve Nurettin Topçu”.
“Milliyetçi Hareket” üzerine kitap yazanlar çoklukla “muarızlar” ve “garazkâr”lardır. Önlerindeki engeli yıkmak için, “ilim” kisvesi altında kalem oynatmışlardır. Doç. Dr. Baran Dural ise “Hareket” in içinden gelmiştir. “Bilerek” araştırmak esere başlı başına “değer” katıyor.
Yakında bir cilt daha çıkaracak: “Teoriden Pratiğe Milliyetçi Hareket”.
“Pratikten Teoriye Milliyetçi Hareket”, Bilge Karınca Yayınlarının 247. kitabı.
Tel: (0212) 528 64 70.

Yazarın Diğer Yazıları