Ölüm ayı Ocak

Ocak ayı ölüm ayı...

Birçok ölüm...

Bilinen isimler.

Kimileri de ölüm yıldönümlerinde anılıyorlar.

Şehitlerimiz var ayrıca...

Bordo Bereliler Güneydoğu'da devreye girdiler ve ilk şehitlerini verdiler: Üsteğmen Uğur Taşçı. Cenazesinde R. T. Erdoğan ve A. Davutoğlu da saf tuttular.

Şehitler verildikçe, devleti yönetenler inşallah "Nerede hata yaptık?" diye muhasebe ediyorlar, şöyle bir geriye bakıp "kankalık" dönemini acıyla hatırlıyorlardır.

Çok vebal altındalar çook!...

İstanbul Kartal Cemevi'nden de bir cenaze kalktı.

1980'li yıllarda Danışma Meclisi üyeliğinden beri renkli kişiliğiyle kendisinden sık bahsettiren, her şeyden önce Türk bayrağı sevdalısı Tuncelili Kamer Genç'in cenazesiydi.

Önce iş dünyası ve devlet erkanının da katılımıyla namazı kılınan Mustafa Koç'tu.

"Koç" deyince duracağız.

Dünya çapında bir holdingin başınaydı.

Holdingin kurucu Vehbi Koç dedesiydi.

Mustafa Koç'u bir kere TÜSİAD'ın bir kongresinde görmüştüm.

Sözü Koç Holding'in atası Vehbi Koç'a getireceğim.

Arada bahsederim.

Tarihî vakıa çünkü.

1992'de İzmir'de Üçüncü İktisat Kongresi düzenlenmişti. Çok ses getiren bir kongreydi. (Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, şimdinin CHP İstanbul milletvekili İlhan Kesici'nin, bu kongrenin vücut bulmasındaki çabasına şahit olduğumu belirteyim.)

Biliyorsunuz ilk kongreyi 1923'te Mustafa Kemal düzenletmişti.

İşte o kongreden hayatta bir kişi kalmıştı. O zamanlar 93 yaşındaydı. Bahsettiğim, aklınıza gelen Vehbi Koç değil, Bahattin Moltay'dır.

Bahattin Moltay, hanımıyla gelmişti. Kendisi "şeref konuğu" olarak öne, hanımı arkaya oturtulunca sinirlendi ve kalkıp gitmek istedi. Sonra iş tatlıya bağlandı. Ara verilince Moltay'ın hanımının yanına gittim. Meğer Alman asıllıymış. Annaliese Hanım güzel Türkçe konuşuyordu. 43 yıllık evlilermiş.

Sohbetimizde Mustafa Kemal'in Birinci Kongre'deki önemli tespitleri gündeme geldi. Ardından merhum Vehbi Koç ile de Türkiye'nin o günleri ve iktisadi kalkınma hamleleri hakkında bir sohbet imkanı bulmuştum.

Yazarın Diğer Yazıları