Ne tamponu kardeşim!

Okuyorum, soruyorum, soruşturuyorum, niçin savaşa gireceğimizi çözemiyorum. IŞİD’in varlığı arizî... Suriye’de ve Irak’ta savaş ilelebet sürmez. Galip gelirler biter, yorulurlar biter, yeter derler biter ama biter. Suriye ve Irak’ta da savaş son bulacak. IŞİD savaşla vardır. Savaş bitince IŞİD de tükenecektir. Gerçi Ortadoğu hiçbir zaman problem eksik olmaz. Tarih boyu çıbanbaşları var olagelmiştir. Ortadoğu Hasan Sabbahların ülkesidir. Kullanmaya ve kullanılmaya elverişli kesin inançlı gruplar her zaman çıkmıştır. Yine çıkar ama çıbanbaşı olgunlaşıp patlayana kadar olsun insanlar birazcık nefes alacaklardır.

IŞİD, çok inatçı bir canavar... Bunu herkes kabul ediyor. Tel Ebyaz ile Afrin arasında IŞİD hâkimmiş... “Oraya girelim tampon bölge kuralım.” deniyor.

Nasıl kurulacak tampon bölge? 100 km’lik uzunluktan, 5-10 km’lik derinlikten bahsediliyor. Harhâlde asıl maksat IŞİD değil.

PYD/PKK, ABD’nin kararlı desteğiyle yeni girdiği Tel Ebyaz’dan Afrin’e ulaşmak istiyor. Suriye sınırının tamamı o zaman PKK’nın kontrolüne girecek... Al sana ABD-İsrail destekli, Türkmenlerden ve Araplardan arındırılmış bir yeni devlet... Öyle bir sınır ki, PKK’yla diplomatik ilişki kurmak zorundasın!

Saray sözcüsü İbrahim Kalın, “Tampon bölge demeyin, güvenli bölge deyin.” Diyor. Her neyse...

Asıl soru: IŞİD mi tehlikeli, yoksa PYD/PKK mı? Böyle bir soruda tereddüt edilmez: PYD/PKK daha tehlikelidir. Çünkü, yukarıda da belirttim, IŞİD gidici, PYD/PKK kalıcıdır ve yönü Türkiye’ye dönüktür. Güneydoğumuzu tabiî uzantı olarak görmektedir.

Bu köşede “Kobani yıkılmalıdır!” başlığıyla yazı yazdım. Zaten halk boşalmış, Türkiye’ye geçmişti. Varsın IŞİD’in elinde olsun. En azından PKK’nın burnu sürtülmüş, umudunu yitirmiş olurdu.

Ankara Washington’a muhakkak ısrarla sormuştur: “Ey John! Derdin ne? Neden ısrarla PYD/PKK’yı destekliyorsun? Maksadın IŞİD’i bertaraf etmekse, IŞİD’in merkezlerine gir. PYD/PKK’da ısrar etmen, niyetinin hiç de iyi olmadığını gösteriyor. Bir izahat ver. Kandil’i Diyarbakır’a mı taşıyacaksın?”

Tampon bölge olacak iş değil. Kuzey Irak’ta Çukurca’da sınırın hemen ötesinde PKK’yı halledemiyorsun, bir Suriye sınırında tampon bölge kuracaksın.

Bizim bütün sınırlarımız delik deşik. Altı ayda 11 bin kaçak yakalandı. Ya yakalanamayanlar?! Bunların sayısını bilen var mı?! Yakalananlardan kat kat fazladır. Tampon bölgeye yapacağın masrafı, sınırların tahkimi için kullanmalısın.

Asıl sen PKK’yı, PYD’yi ne yapacaksın? Eninde sonunda Türkiye’ye dayanacaklar.

İğfal edilmiş beyinler, İstiklal Marşı’nı söylemekten hazer eden HDP/PKK’nın 80 milletvekilini TBMM’ye soktular. Bundan sonraki hedef daha çok oy, daha çok milletvekilidir.

Silahlı gücü olan bir partiden bahsediyoruz. İnsanlarımız bu parti yüzünden birbirine yabancılaşıyorlar; ayrı kültürlerin, ayrı dünyaların insanları hâline geliyorlar.

AKP’liler! Siz var ya... HDP/PKK’yı TBMM’ye asıl taşıyanlar iğfal edilmişler, kandırılmışlar değil, sizlersiniz!

Yazarın Diğer Yazıları