MHP değişmek zorunda
MHP yönetimi Kızılcahamam'da toplandı da ne oldu? Ne karar aldılar? İstesem öğrenirim ama gerek duymadım. Toplantılardan hiçbir netice çıkmayacağını adım gibi biliyorum. Türkiye'nin hâli ortada... Milliyetçi Hareket, şu zamanda bir iksir ama Balgat, dinamizme, ataklığa kapalı... MHP yönetimi koltuk tahkimiyle meşgul... Eşit şartlarda yarış isteyenler sanki dışarıdan gelenler, gökten inenler...
Türkiye tembelliği, ataleti kaldıramaz. Eşit şartlarda bir yarışa kapı aralanmalıdır. Yoksa Milliyetçi Hareket seçmeninde arayışlar hızlanacak ve kaymaların önüne geçilemeyecektir. Saray, bunu tespit ettiği an erken seçimi bekleyin; 367'nin üzerinde milletvekiliyle gelecek ve artık siz, sadece siz değil, diğerleri de partilerine kilit vuracaklar ve köşeye çekilmek mecburiyetinde kalacaklardır. Saray, 1 Kasım'da niçin ısrar etti sanıyorsunuz... Balgat'ın politika üretemediğini gördü.
Hareket kimsenin tapulu malı değildir. Çıkın halkın karşısına kendinizi anlatın, yapacaklarını söyleyin, sizi seçsinler.
Neden parlamenter sistemin güçlenmesini istiyorum biliyor musunuz? Başkanlık sistemi belki bünyemize daha uygundur ama "başkan" olan etrafına öyle bir duvar örüyor ki yıkamıyorsunuz.
Zamanında diktatörlükleri ve ihtilâlleri incelemiştim. Diktatörleri devirmek çok güç.
1 Kasım yenilgisinden sonra yazdığım ilk yazılarda, Millî Mücadele, çoban ateşleri, kanaat önderleri, Balgat'ta yüz binlerin toplanması ifadelerini açmaya çalıştım.
Asıl Amasya Tamimi'nden bahsettim. İç mücadelenin sebepleri ortaya konmalı, sınırları belirlenmelidir. Delegelerden imza toplanması mühim bir merhale ama Balgat'ı "kanun" çizgisine çekecek atraksiyon ortak akıl ve ortak heyecandır; kitleleri harekete geçirmedir. İddialı başkan adayları, birbirlerini kollarlarsa enaniyete düşerler, Balgat'ın değirmenine su taşırlar.
Raporlar yazılıyor, bildiriler yayınlanıyor ama kitleleri değişim heyecanına katmak şart.
Prof. Dr. Mustafa Özdemir'in MHP Genel Merkezi'ne de ulaşan raporundan bahsediyordum. Mustafa Özdemir Hoca 1967'den beri Hareket'in içinde olduğunu belirtiyor. Tespitleri gönül bağının ve tecrübesinin hulâsası. Üretilen fikirleri, raporları, tespitleri, temennîleri ve daha mühimi tenkitleri, hem de en acı tenkitleri sinede toplamalı; yoğurmalı, imbikten geçirip derde şifa ilâç imâl edilebilmelidir.
Balgat mukîmlerine artık bütün bunları söylemek için vakit geç. Tren yola çıkmıştır ve bir istasyonda duracaktır. O istasyonda çiçeklerle karşılanacaklar arasında şu andaki Balgat mukîmlerinin olacağını düşünemiyorum.
Mustafa Özdemir Hoca şu tespitleri sıralıyor:
"Sayın Bahçeli kongreyi yapmalı, kalacaksa güven tazelemeli, kalmazsa olgun bir devlet adamı olarak yeni gelen genel başkana sıkı sıkıya destek vermelidir. Onun asaletine bu yakışır.
Kendilerine 'Eski Ülkücü' adını verip ihanetin ve başka fikirlerin sindirim organı posası hâline gelen kimseler hariç olmak üzere; dargın, küskün ve sadece başka siyasî gruplara kerhen oy veren herkesi kapsayacak bir birleşme harekâtı oluşturulmalıdır.
Fikrini beyan eden herkes olumlu karşılanmalıdır. Biz, 'biatçı' cemaat veya tarikat değiliz. Düşünen, tartışan, fikir üreten bir milliyetçi topluluğuz."
Evet, herkes konuşmalı.