Memleket AKP'ye teslim!

MHP'nin hiçbir surette AKP'li bir koalisyona girmeyeceği baştan kararlaştırılmış ve öyle yürünüyor. Arada bir "Memleket için elimizi bırakın, gövdemizi koca koca kayaların altına koyarız." denmesini masimeyin*! Halkın soran gözlerle bakışını perdelemek için sarf edilmiş bir sözdür. MHP Genel Başkanı dışında, MHP yöneticilerinden kim konuşursa boştur.

7 Haziran'ı 8 Haziran'a bağlayan gece, MHP Genel Başkanı'nın sağ avucunu açarak sağdan sola, şaplak atar gibi mutat sallayışıyla "Erken seçimse erken seçim!" vurgusunu arada bir ekranlara getiriyorlar. Kararlılık gösterisi mi, çok bilinmeyen bir hesabın hamasetle örtülmesi mi? Ne olursa olsun, cevap sandıkta alınacak. Elbet bir bildiği, elbet "milletin yararına" bir hesabı var, diyelim biz!

Genel Başkan, enine boyuna düşünmüş, kafasında ölçmüş biçmiş, basın danışmanıyla provasını yapmış ve "Erken seçimse erken seçim!" sözünün altını kalın kalın çizmiştir.

7 Haziran'da sandıklar kapanıp ilk neticeler Genel Merkez'e gelmeye başlayınca, fikir jimnastiği de başlamış oldu. (Şimdilerde buna "beyin fırtınası" diyorlar.)

"Basın danışmanıyla prova..." derken, ekranlarda Genel Başkan adına konuşan bazen "baş danışman", bazen "basın danışmanı" olarak adının altına sıfatı yazılan gazeteciye, gece yarısı açıklamasında "Erken seçimse erken seçim!" cevabının alındığı soru sordurulmuştur.

"Aradan 24 saat geçmeden karar vermeyin." der MHP Genel Başkanı. İsmet İnönü'nün de düsturu idi "24 saat" sonra karar verme.

"24 saat" şu anlama geliyor: Enine boyuna düşünün ve önce siz mutmain olun, sonra kararınızı açıklayın.

7 Haziran akşamı partinin genel başkanları şöyle veya böyle konuştular, en azından "Seçim vatana millete hayırlı olsun." dediler. Gözler MHP Genel Başkanı'nda idi. Konuşmayabilirdi de. Çoğu zaman çok mühim hâdiseler olurken fikrini günlerce beyan etmezdi. Millet konuşmamasını kanıksamıştı.

"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var". O da böyle yoğurt yiyor. "Ağır otur batman döv." sözü niçin söylenir? "Ağır ol molla desinler." nasıl ortaya çıktı?!

(Ara not: Her üç söz de deyimdir; atasözü değil. İzaha girmeyeyim, uzar.)

MHP Genel Başkanı bu defa, hem de 24 saat geçmeden, konuştu ama bir günü devirdiğini belirtmeliyiz. Muhterem Genel Başkan parti binası önüne çıkıp konuşmaya başladığında saatler 01:00'i gösteriyordu.

En azından 4 saat, 5 saat üzerinde temrin yapılarak son şekli verilen "gece nutku", şimdiden siyasî tarihimize geçmiştir. (Siyasî tarihimize geçen 2002 erken seçim kararı aldıran nutkunu da hatırlatırım. Neticeyi tartışmayalım şimdi!) Gece nutkunu tekrar okudum, AKP'nin PKK ile bir savaşa girebileceğine ihtimal verilmeden hazırlanmış ve köşelendirilip son nokta konulmuş bir metin.

Kararlılık güzel de, memleketin hâli de ortada.

AKP'nin de bir ortaklık istemediği belli. MHP, AKP'ye "Göçü yolda düzeltiriz. Gelin ortaklık kuralım." dese bile bu ortaklık olmayacaktı. MHP-AKP tabanı yakın gibi görünse de iki partinin başındakilerin fikrî farklılığı, MHP-HDP farkından daha derindir, bilesiniz.

--------------------

* "Masimeyin", Yozgat ağzında "önemsemeyin" demek.

Yazarın Diğer Yazıları