Koronavirüs Melhame-i Kabrâsı
R. T. Erdoğan, önceki akşam konuşmasında yine M. Kemal'in "Tekâlif-i Milliyye"sini sıralayarak IBAN'ına dayanak yaptı. İyi oldu. Keşke, M. Kemal'in Başkumandanlığa nasıl getirildiğini "malhame-i kübrâ"ya nasıl hazırlandığını aynen okusaydı.
"Melhame"i bilerek tekrarladım. Daha önce de bu husus tartışılmış ve biz de açıklık getirmeye çalışmıştık.
M. Kemal bir başka tekâlifi de Nutuk'una almıştır.
"Tekâlif" kelimesi Nutuk'ta dokuz yerde "teklifler" manasında tek kelime veya tamlama olarak kullanılmıştır.
Vergi manasına "Tekâlif-i Harbiye" olarak iki yerde, "Tekâlif-i Milliyye" olarak beş yerde geçer.
Dün, Prof. Dr. Hikmet Özdemir'den alıntılayarak Birinci Dünya Savaşı'nda "Tekâlif-i Harbiye"den bahsetmiştik. Şimdi de büyük kanlı savaşın içindeyiz ve çok sıkı tedbirler almaya mecburuz.
M. Kemal, arasının pek iyi olmadığı Erzurum Mebusu Hüseyin Avni (Ulaş)'nin imzasını taşıyan Erzurum Maarif Müdürü Midhat'ın gönderdiği telgrafı Nutuk'ta verir. Rusların kışkırttığı Ermeni çetelere karşı alınacak tedbirler için tekâlif-i harbiyeden bahsedilir:
"Ermenileri te'dîb maksadıyla Haziran'da seferberlik ilân olunarak üç yüz beşe [1889] kadar taht-ı silâha davet olunmuş dokuz bini muharip ve on üç bini gayr-i muharip ki cem'an yekûn yirmi iki bin askerle zâbitân ailesi iâşeleri hemen Erzurum vilâyeti ahalisine tahmîl olunarak şu zamanda tekâlif-i harbiye sûretiyle bir buçuk milyon liralık erzak ve mevâşî ve vesâit-i nakliye almıştır." (Nutuk, 1927, s. 355-356).
Reis'in metin yazıcılarına bunu da ben hatırlatmış olayım. 24 Nisan yaklaşıyor. Taşnakçılar virüs falan demezler yine saldırıya geçerler.
(Samimî dileğimdir. Eğer Ermenistan'ın virüs yüzünden yardıma ihtiyacı varsa, birçok ülkeye temin ettiğimiz gibi Ermenilere de gerekli malzemeyi temin edelim. İnsanlık bizde kalsın. Bu teklifim lütfen yabana atılmasın.)
Nutuk'ta, "Tekâlif-i Milliyye" bahsi:
"Efendiler; zavallı milletimizi esir etmek isteyen düşmanları behemehâl mağlûp edeceğimize dair olan emniyet ve itimadım, bir dakika olsun sarsılmamıştır. Bu dakikada, bu itmi'nân-ı tâmmımı, heyet-i celîlenize karşı, bütün millete karşı ve bütün âleme karşı ilân ederim. / Muhterem efendiler; Başkumandanlığı, fiilen deruhde ettikten sonra birkaç gün Ankara'da çalıştım.
Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Riyâseti'yle Müdafaa-i Milliyye Vekâleti'nin heyet-i câmiası ile Başkumandanlık teşkil ettim. Bu iki makamın müşterek mesaîsini başkumandan nezdinde tevhîd ve tevzîn için ve bundan başka, orduyu alâkadar eden ve Başkumandanlıkla halli iktizâ eyleyen diğer vekâletlere ait muamelâtın tedvîri için de yanımda küçük bir kalem teşkil ettim. / Ankara'daki mesaîm münhasıran, ordunun insan ve vesâit-i nakliyece kuvvetini tezyîde ve iâşesini ve ilbâsını temin ve tanzime ait tedâbîr ve tertibat almakla geçti. / Bu bahsettiğim hususâtı temin için, iki gün zarfında, 7, 8 Ağustos [1]337 [7, 8 Ağustos 1921] tarihlerinde, "Tekâlif-i Milliyye Emri" nâmı altında yaptığım tebligat-ı umûmiyeden her birinin, kısaca muhteviyâtından bahsedeyim. Bir harbin kazanılması için ne derece hurda şeylerin bile nazar-ı dikkate alınması lâzım geldiğine dair bir fikir vermiş olmak için, bu muhteviyâtı şâyân-ı arz görürüm." (s. 446-447).
M. Kemal, önceki gün R. T. Erdoğan'ın da okuduğu 10 maddeyi sıralar. Ama kendi vurucu üslûbuyla.
Hemen sonra "Sakarya Melhame-i Kübrâsı" kazandık. İnşallah tedbirlerimizle "Koronavirüs Melhame-i Kabrâsı"nı da kazanırız.