İstiklâl Marşı tartışmaları (2)

Bir “İslâmcı”nın hezeyanı: “Mehmet Âkif yanlış bir şey söylediyse tenkit edemez miyim?! Böyle anlayış olur mu?!.. Bu taassup, bu taassup! Yunan’la öç için mi dövüştün?! ‘Ebediyen sana yok ırkıma yok izmihlâl’ diyorsun İstiklâl Marşı’nda. Bunları hiç düşünmemişler. Seksen sene sonra Yunan’ı hâlâ Sakarya’da mı vehmediyorsun da ‘Korkma!’ diye başlatıyorsun?!.. Niye korkacağım lan! Dünya benden korksun p...nk! Ayy Mehmet Âkif serserinin teki!”
Kimin ağzından çıkmış bu sözler?
Kadir Mısıroğlu’dan! “Lozan Zafer mi Hezimet mi?” kitabının yazarı... Daha birçok kitabı var. Necip Fazıl Kısakürek’i de ağır tenkit etmiştir. Başında “fes” dedikleri kırmızı külahla geziyor. YouTube’da dinleyin... İstanbul Çemberlitaş’taki Birlik Vakfı’nda konferans vermiş. (Âkif’e hakaret etmeye başlayınca dinleyiciler salonu boşaltmışlar.)
Mehmet Âkif’in İstiklal Marşı’na “Korkma!” diye başlaması tartışılmıştır. Ağzı bozuk Kadir Mısıroğlu’ndan başka da “Âkif’in İstiklal Marşı’na ‘Korkma!’ ile başlaması hatalı.” diyenler var. Suphi Nuri İleri (1881-1945) ve Prof. Dr. Yalçın Küçük de itiraz edenler arasında...
Bu çok önemli hususu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Kaynağımız yine Prof. Dr. Nurullah Çetin... N. Çetin, “Emperyalizme Direnen Türk: Mehmet Âkif Ersoy” kitabında önce Suphi Nuri İleri’nin tenkidini verir: “Bu marş her cihetten fenadır. İhtilâlci Türklerin hislerine tercüman olmamıştır. ‘Korkma’ diye başlayan bu marş, Türklerin hakiki ve öz duygu ve heyecanlarının tercümanı olamaz. Türk korkmaz, istiklal ve inkılap için savaşan Türklerin yüksek ve asil hislerini ve seciyelerini bilseydi hiçbir vakit şu sinire dokunan ‘korkma’ kelimesiyle marşına başlamazdı.” (Yeni Adam, S. 169, 25 Mart 1937, s. 10-11).
Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün tuhaf yorumunu da verelim, sonra Mehmet Âkif’in İstiklâl Marşı’na neden ‘Korkma!’ hitabıyla başladığını anlatalım. Prof. Dr. Küçük diyor ki:
“...bu marşın anlaşılması en zor yanlarından birisi, ‘korkma’ sözüyle başlamasıdır; tabii bu hitapta korku esastır. Korkulduğu varsayımı vardır; ‘korkma’ sözüyle başlıyoruz. Dolayısıyla her açıklama teşebbüsünde neden ‘korkma’ bunun izahını bulmak zorundayız.”
Kimi alçaklığından, kimi Türk’e korkuyu yakıştıramadığından, kimi hinliğinden Âkif’in İstiklal Marşı’na “Korkma!” hitabıyla başlamasını tenkit etmesine Prof. Dr. Nurullah Çetin şu açıklamayı getirir: “Âkif’in marşına olumsuz bir ifade olan ‘korkma’ diye başlaması, İslâm kültüründen yansımalar, izler taşır. Zira İslâm’da temel ilkesi olan kelime-i şehadete yani ‘eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resûlühü’ cümlesi, olumsuz bir ifade olan ‘lâ’ ile başlar, ‘lâ’, ‘hayır, yok, değildir’ anlamına gelir. Yani ‘hiçbir tanrı yoktur, ancak Allah vardır’ ifadesiyle başlar. İslâm, önce olumsuz durumu, olmaması gereken bir şeyi ortaya koyar, sonra olumlu değeri verir. Âkif de önce olumsuz durum olan korkuyu olumsuzlar, korku yok, korkma der, korkunun olmaması gerektiğini söyler, sonra olumlu değerleri verir.” (., 182-183)
İstiklâl Marşı üzerinde hiçbir şüphe kalmaması için “Korkma!” hitabının açıklanmasına devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları