İşte dolarda kritik seviyeler ve olaylar!
8 Mart Pazartesi günü dolar/TL'nin ateşi çıktı, kur 7,78 seviyesini gördü. Ertesi gün Amerikan 10 yıllık tahvil faizinin 1,6'dan 1,5'e geri çekilmesi ile kurun düştüğünü gördük. Ancak sıkıntı hâlâ devam ediyor. Bunun nedenini ise yıllardır söylüyoruz: Dışa bağlı bir üretim yapısı varken, demokratik uygulamalardan uzak bir yönetim tarzında ısrar edilirken, kurda gördüğümüz kâbuslar bitmeyecek.
Yatırımcıların dikkat etmesi gereken seviyeleri belirtelim. Eğer kurda düşüşten bahsedeceksek, 7,50 seviyesinin altında kalan bir dolar görmemiz gerekiyor. Yani düşüş için kritik seviye 7,50. Peki yukarı çıkışlarda hangi seviyeler önemli? Yukarı çıkışta 7,75 artık yeni sınır bölgemiz. Tansiyon artışları bizi buraya taşıyacak. Bu seviyenin aşılması ise kuru 8 seviyesine götürebilir. Aklınızdaki soruyu da cevaplayalım: Çift hane dolar olur mu? Bunu görmek için siyasi ya da iktisadi olarak büyük bir gerginliğin çıkmasının şart olduğunu söyleyebiliriz. Ufukta şimdilik çift haneyi gerektirecek bir durumun olmadığını da ekleyelim.
Elbette ki bu rakamlar benim teknik görüşüm, sizin için bir yatırım tavsiyesi değil. Şimdi gelelim kuru etkileyecek kritik olaylara:
1- Siz bu yazıyı okurken, Çarşamba günü 16,30'da Amerikan (TÜFE) enflasyon verisi açıklanacak. %1,4 olan beklenti üstünde gelecek rakamlar ABD tahvil faizlerine yeni bir gaz verebilir. Yükselen tahvil faizlerinin kuru 7,78 yaptığını unutmayalım. Özetle gözler yine tahvil faizlerinde olacak.
2- Merkez Bankası'nın (TCMB) 18 Mart'ta yapacağı toplantıdaki faiz kararını yakından takip edeceğiz. Beklenti 100 baz puanlık artış. Artışın kurdaki son hareketler neticesinde gerekli olduğuna dair özellikle yabancı piyasa oyuncularında kuvvetli bir inanış var. Ancak yaşanan son ataklar faizin tek başına kur sorununu çözmediğini de gösterdi.
3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı ekonomik reformlar kurda ana yönü belirlemede etkili olacak. Kur krizinin nedeni Türkiye'nin dışa bağımlı olması. Tarım ve sanayide bu bağı bitirecek, ithalatı azaltıp, ihracatı artıracak somut projeler kamuoyunun karşısına gelirse, kurda sert hareketlerin önüne bir baraj çekilebilir. Ancak döviz kaybetmemize neden olan yanlışlar düzelmezse yani hükümet 'top çevirmeye' devam ederse 'dağ fare doğurdu' sözü gerçek olur ve çok daha sıkıntılı durumlar karşımıza çıkabilir.
Umarız yapısal reformlar Türkiye için yeni bir hikâye yazılmasına olanak tanır. Yoksa bu kadar oynak bir dolar/TL kuruna ne yürek dayanacak ne de şirket...