İskender Öksüz: “Niçin?”

Prof. Dr. İskender Öksüz “Niçin?” diye soruyor. Tarih, devlet, ekonomi ve yönetimde niçin? Sonra açıklıyor: “Nasıl diye çok sorduk. Acaba artık sebeplere insek. Niçin diye sorsak...”
“Niçin?” sorusunun anlamı derin... Ancak Prof. Dr. İskender Öksüz çapında bir ilim ve fikir adamı sorabilir: “Niçin?” Soruyorsa cevabı vardır.
“Niçin? Tarih-Devlet-Ekonomi-Yönetim” önümüzdeki 2014’ün en çok konuşulacak, en çok tartışılacak kitapları arasında ilk sırayı alacağından şüphem yoktur. Kıvrak bir zekâ, uzun yılların tecrübesi, kendisine has bir üslûp, en çetrefilli meseleleri sehl-i mümtenî kıvamında zihninizin ücralarına nüfuz ettiriyor.
İskender Öksüz’ün büyük yankı uyandıran önceki kitabı, biliyorsunuz “Türk’üm Özür Dilerim” dir. Prof. Dr. Öksüz diyor ki:
“‘Türk’üm Özür Dilerim’de odak, daha ziyade teorik açıdan millet idi: Sosyoloji ve siyaset bilimine göre millet; Türk milliyeti aleyhtarlarının fikir taarruzu karşısında millet; nihayet kültür ve millet. Dolayısıyla otuz yıl önce Ayhan Tuğcugil adıyla yazdığım ‘Türk Milliyetçiliği Fikir Sistemi-Teori’ ‘Teori’ uzantısı ‘Türk’üm Özür Dilerim’kitabı için de geçerlidir. Elinizde tuttuğunuz bu kitap, ‘Niçin?’ bir bakıma o teorinin uygulama denemesidir.”
Bana gönderilen “Niçin?” in iç kapağını açtım, bir sürprizle karşılaştım: “Arslan Tekin ülküdaşıma sevgilerimle.” ithaf cümlesinin hemen altında parantez içinde: “’Teşekkür’e de bakınız. Bir yaprak ötede...” yazılı. Merakla sayfayı çeviriyorum. Altı çizili iki satır ve ismimin geçtiği yer daireye alınmış, alta bir ok çıkartılmış... İki göz bir, burun ve gülen ağız çizimi...
Hoş bir sürpriz. Altı çizili satırda ne yazıyor?
“Birinci kitaba gösterdikleri ilgi ile bu ikinci kitabı yayınlamama sebep olanların başında şüphesiz Yeniçağ’dan Arslan Tekin gelir.”
İskender Bey, gerçekten iltifat etmiş... Biz gerekli olanı söylüyoruz.
Enteresan... Bu iltifatı okuyunca lise yıllarıma gittim. Yerköy (Yozgat) Lisesindeyken o sıra “Ayşe”den dönüşen “Töre”, “Devlet” ve “Bozkurt” dergilerinin temsilcisiydim. Dergilerin yönetimi de Emine Işınsu’da...Ünlü romancımız Emine Işınsu... (Yukarıyla bağlantısına geleceğim.) Emine Hanım’a, ne vesileyle bilmiyorum, kısa bir mektup yazdım. Bana gönderdiği cevapta “Üslûbunuzdan yazmaya istidatlı olduğunuz anlaşılıyor. Sizden yazı bekliyorum.” diyor. Teşvik edici birkaç cümle daha...
Sürekli okuyan, yazmak isteyen (ve yazan), gençliğinin ilk çağlarındaki bir insan için söylenecek bir cümle bile hayatına yön verebilir. Emine Işınsu bu cümleyi esirgememiştir.
Bilenler bilir ama bilmeyenler için söyleyeyim... Emine Işınsu Öksüz, İskender Öksüz’ün hanımıdır. Aynı zamanda ünlü şair ve yazarımız Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı...
Bir gönül borcu mu ödendi desem! Ne olursa olsun “borç” rahatsız edicidir. Biz tevâfuk diyelim. “Niçin?”, “Türk’üm Özür dilerim”le birlikte okunacak bir kitaptır. Kitabın muhtevasına yer darlığından giremedim. Sonra döneceğiz. Her iki kitap da, şu zamanda bizi hem düşündürücek, hem de geçirdiğimiz evreyi anlamlandıracaktır. (Bilge Kültür Sanat Yay. 212 520 72 53).

Yazarın Diğer Yazıları