İçtihat ve siyaset için kültürel akıl!

Acılarımız katlanıyor. Terör bir taraftan, deprem bir taraftan... Terörü de yakından takip ettim, depremi de...
“Olmazsa olmaz”a hüküm verecek tecrübeye sahibim diye düşünüyorum.
Bunları bugün konuşmayacağız. Milletin yarası tazeyken ve bütün devlet erkânı koşuşturmuş/koşuşturmak zorunda kalmışken “acı” söz, öfkeyi büyütür. Selim akıl lâzım...
“Niye böyle oldu; biz niye böyleyiz” demeyelim ve bütün acılara ortak olalım.

***


“Siyaset” ve “içtihat” iki anahtar kelime... Bu iki teshîr edici kelimenin yanına “mantık”ı korsanız, terörü de çözersiniz, depremi de... Mantık için “akıl” gerekir. “Türk” te, “dünya” varken, “akıl” da vardır. “Akıl”, “millî ruh”la teçhiz edilmedikçe, “dalâlet” yolu hep açıktır.
Bizim sancımız, “millî ruh” la teçhiz edilmeyen “akıl” dır.
Berikan Yayınlarının yayın koordinatörü Dr. Veysi Kayıran’ın heyecanı telefonun ahizesinden taşıyordu: “Prof. Dr. Nadim Macit’in çok konuşulacak, çok tartışılacak kitabı yolda. Yarın elinize geçer.”
Prof. Dr. Nadim Macit’i bilirim... Azimli, çalışkan ve üretkendir.
Kendisini bir gazete projemiz için aradığımda, “Nasıl isterseniz” deme nezaketini gösterecek kadar alçak gönüllü idi.
Prof. Dr. Nadim Macit, şu zamanda çok gerekli bir muhalled kitaba imza attı: “Türk Milliyetçiliği Kültürel Akıl İçtihat ve Siyaset”.
Milliyetçiliğin ana meselelerini akıl süzgecinden geçirerek tartışıyor, tartışmakla kalmıyor, olması gerekenleri bir bir sıralıyor.
İlâhiyat menşeli olan Prof. Dr. Nadim Macit, “Din-milliyetçilik” arasındaki “soğan zarı” nın niteliğini kimsenin aklında soru bırakmaksızın vukufiyetle göstermiştir

***


Kitaba dalarsak birkaç gün yazmamız gerekir. İleride “Türk Milliyetçiliği Kültürel Akıl İçtihat ve Siyaset” ten hareketle birçok meseleye el atacağız.
Şu kadarını söyleyeyim... Prof. Dr. Nadim Macit, teorik olarak “külürel akıl” la Türk milliyetçiliğinin “siyaset”ini belirleyip “içtihat” yollarını açıyor.
Bu tür çalışmalar çoğalmalıdır.
Bölüm başlıklarını verdiğimde kitabın ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız:
Dil: Tarihin Aynası ve Diyalog, Tarih: Yaşama tecrübesi ve Hareket Yöntemi, Kültürel Akıl: Zihniyet ve Eylem, Türk Kültüründe Siyasî Akıl ve Yenilenme, Modernite: Büyük Değişim ve Milliyetçilik, Türk Kültüründe Din ve Hayat, Muhafazakâr Sosyopolitik Dil ve Milliyetçilik, Milliyetçiliğin Hareket Yöntemi ve Esasları.
Bütün bu bölümler 50 alt başlık altında inceleniyor.
Türk Milliyetçiliği Kültürel Akıl İçtihat ve Siyaset, öyle bir zamanda geldi ki, ben de “Tarihe Düşülen Notlar” genel başlığı altında “Ne demiştik, ne oldu?”yu göstereceğine inandığım -muhtemelen beş cilt olacak- ” pratiğe “ dökülmüş çalışmanın yayın hazırlığını yürütüyordum.
Berivan Yayınları arasından Prof. Dr. Abdurrahman Küçük’ün de kitapları çıkmıştır. Hepsi masamın üstünde... Onun kitaplarını ayrıca ele alacağım. İlâhiyat fakültesi hocası, eski milletvekili ve Millî Eğitim Komisyonu Başkanı olan Abdurrahman Küçük Bey, Türkiye’nin meselelerini vuzuhla işlemiş ve ufkumuzu açmıştır.
Yazmalıyız... Çok yazmalıyız...
(Prof. Dr. Nedim Macit, Türk Milliyetçiliği Kültürel Akıl İçtihat ve Siyaset, Berikan Yayınları, 624 s., tel. 0312 232 62 18)


Türk Sağının Kronolojisi

Hüdavendigâr Onur’un Türk Sağının Kronolojisi’nin genişletilmiş yeni baskısı çıktı.
Hüdavendigâr Onur, beni hep şaşırtmıştır. Farklı ve gerekli konulara el atar; yazılmayanı yazar, az araştırılanları, hiç araştırılmayanları araştırır.
Türk sağı bir umman: Yeteri kadar incelenmemiştir. Ancak “sağ” kategorik olarak ele alınmalıdır. Hüdavendigâr Onur, “Türk milliyetçiliği” noktasından hareket etmiş, başlangıcı 1939 göstermiştir. Elbette evveliyatı var. Ama böyle bir sınırlandırma mantıkî...
Adından da anlaşılacağı gibi, isimler ve olaylar, tarih sırası içinde muhtevalı verilmiştir. Türk Sağının Kronolojisi merakla okuyacağınız, her zaman yararlanacağınız bir masa üstü kitabı.
(Hüdavendigâr Onur, Türk Sağının Kronolojisi, Marifet Yayınları, 319 s.,
Tel: 0212 526 22 70)

Yazarın Diğer Yazıları