Hırsızın hakkı cebimizden!

CHP'nin Denizli Milletvekili TBMM Enerji Komisyonu üyesi Kâzım Arslan AKP'li milletvekillerince verilen "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nde elektrik faturalarına dair düzenlemelerin Yargıtay kararlarına ve Anayasa'ya aykırı birçok maddeyle dolu olduğunu belirtiyor ve: "Bu teklif yasalaşırsa nükleer tesisler için zeytinliklere, kıyı ve sahillere girilecek. Nükleer uğruna akıl almaz derecede hukuka aykırı düzenlemeler yasa kılıfına bürünecektir." ​diyor.

Bu kadarı olur mu, bilmiyorum ama öteden beri kayıp-kaçak elektriğin neden elektrik kullanımında hile yapmayanlara ödettirildiğini bir türlü anlamıyorum.

Bu mu âdil devlet!

Hırsız, şirketin malını çalsın, masum halk, kullandığı elektriğin parasını, hem de haksız birtakım borç haneleri de dâhil, kuruşu kuruşuna ödediği hâlde, fazladan hırsızların çaldıklarını da şirketlere ödesin?! Mantık dışı!

Üstelik elektrik faturasında TRT için ödenen bir miktar da var. Bana ne TRT'nin yayınları! Tüm kapansın gitsin! İktidara kim gelirse onun düdüğünü çalan bir kanal!

Halkı da anlamıyorum... Protesto kültürü eksik... Çıkıp hakkını aramıyor. Falan mahkemeye birkaç kişi müracaat ediyor, mahkeme, kayıp-kaçak bedelinin geri ödenmesine karar veriyor. Onlar paralarını geri alıyor. Diğerleri? Milyonlar var. Her biri mi mahkemeye gidecek?

Devlet, mahkemelerin verdiği kararları bütüne teşmil edeceğine, mahkemelerin de önünü kesmek için iktidar partisinin milletvekillerine kanun teklifi hazırlatıyor ki kayıp kaçaklar, halkın cebinden çıksın ve halk hakkını bir daha mahkemelerde aramasın!

Valla işkilleniyorum! İktidarın bir çıkarı olmasa, kayıp-kaçak bedelini, haksız yere bütün halka ödettirecek bir kanun teklifi hazırlar mı?

Hırsızın çaldığını sen ödeyeceksin! Yok ya!...

İktidar partisine sormazlar mı: Elektrik şirketleriyle ortak mısın? Neden tedbirini almıyor, kayıp-kaçaklara mâni olmuyorsun da bana bedel ödettiriyorsun?

Hemen ardından şu soruyu sormazlar mı: Hırsızdan ne bekliyorsun da, üzerine gitmiyorsun? "Hırsızlığa devam et!" demeye getiriyorsun ve onun harcadıklarını benim cebimden tırtıklıyorsun?

Sen bana oy ver, ben sana göz yumayım demek değil mi yaptığın?!

Eğer hırsızla mücadele etmez, kayıp-kaçakları herkesin sırtına yüklerseniz, insanlar kaçak elektrik kullanmaya başlarlar ve bu kullanım artık meşrulaşır. Hiç bunu aklınıza getirmiyor musunuz?!

Kâzım Arslan, şu bilgileri de veriyor:

"Yargı kararları kanunla çökertilmeye çalışılmaktadır. Teklif yasalaştığı takdirde, Yargıtay Genel Kurulu'nun vermiş olduğu kayıp-kaçakların hukuksuzluğunu gösteren yargı kararları hiçe sayılacak, kayıp-kaçak bedelleri bu defa yasa zoruyla alınacak ve bugüne kadarki kayıp-kaçak bedelleri yaklaşık 36 milyon aboneye geri ödenmeyecektir. 21 elektrik dağıtım şirketi bünyesinde, sadece bir yıl içinde, 2013 verileriyle, 5.85 milyar TL'lik kayıp kaçak bedeli oluşmuş, bu şirketlerin toplam elektrik dağıtım bedeli ise 3.5 milyar TL'de kalmıştır."

Göz göre göre hırsızların sırtını sıvazlıyor ve para babalarını kayırıyorsunuz. Halkın ahını alırsanız iflâh olmazsınız ki ah alıyorsunuz, elbette iflâh olmazsınız!

Yazarın Diğer Yazıları