‘Hikmet Tekin Havaalanı’

Bingöllüler bir kampanya başlatmışlar. Bingöl’de açılacak havaalanına Hikmet Tekin’in isminin verilmesini istiyorlar.
Şırnak Havaalanı’na Şerafettin Elçi’nin adı verildikten sonra, Bingöl’de herhangi bir büyük tesise Hikmet Tekin’in adı zaten verilmelidir. Kıyas yapmak bile abes.
Türkiye’de birleştirici olursan bir kıymetin yoktur; ayrıştırıcı olursan ayrıcalıklısındır.
Şerafettin Elçi’nin şurada ne yaptığını sıralasam küçük dilinizi yutarsınız... Bölücülük üzerinde durmayalım... İzafî bir kavram olarak görebilirler; konjonktür, bölücülüğe itibar kazandırabiliyor.
Şerafettin Elçi, “örnek” bir kişilik değildir. Sadece Güneş Motel pazarlığı bile, onun politik hayatında karanlık bir sayfadır. (CHP lideri Bülent Ecevit, 1977’de hükûmet kurabilmek için Adalet Partisi’nden, ?. Elçi dâhil, 11 milletvekilini ayartmıştı!) Kaldı ki Bayındırlık Bakanlığı sırasındaki “yolsuzluk” iddiasıyla
12 Eylül’den sonra içeri atılmıştır. “Bölücülük” meselesi sonraki işleridir. Ayrıştırma prim yapınca kâh PKK’nın paralelinde, kâh karşısında ama daha ilerisinde, kâh işbirliği içinde yürümüştür.
Hikmet Tekin Ülkücüdür. Türkiye’nin o zamanki en büyük yurdu Site (Atatürk) Yurdu, Ülkücülerin elindeydi. Bu yurdun başkanlığını yapmıştır. Sonra memleketi Bingöl’e dönmüş ve 1977 seçimlerinde MHP’nin adayı olarak seçimlere girmiş, %33 oyla, 27 yaşında belediye başkanı seçilmiştir. Tanışırdık. Çok nazik, haysiyetli, fedakâr, davasına inanmış bir insandı.
Hikmet Tekin, 12 Ağustos 1979’da bir ramazan günü, Bingöl’ün Genç ilçesinde oturan ablasının iftar davetinden dönerken, yolu kesilmiş, annesi ve kardeşiyle bölücülerin kurşunlarına hedef olmuş ve şehit düşmüştür. (Nasıl bir kinse, o dönemde Ülkücüler toptan katledilirlerdi. Kaç eve baskın verilip anne, baba, çocuk şehit edilmiştir, sayısını biliyor musunuz!) Hikmet Tekin,seçilmiş bir belediye başkanıydı. Şehit olmadan bir yıl önce yine kurşunlanmış; ancak, yaralı kurtulmuştu.
Önceki akşam İsmail Hakkı Altun ve Mustafa Çakıroğlu’nun birlikte organize ettikleri iftarda, Hikmet Tekin’in hemşehrisi ve yakın arkadaşı Cevat Saraç’la birlikteydik. (Bu iftardan ayrıca bahsedeceğim.) Bingöl’de Hikmet Tekin’in adının havaalanına verilmesi için kampanya başlatıldığını Cevat Saraç söyledi.
Bölücüler her dediğini yaptırıyor, ülkenin mayası Ülkücülerin hiçbir tesiri yok! Bu zincir kırılmalıdır. MHP’nin açık ara düzenlediği için ses getirmeyen mitingleri bile potansiyeli göz önüne seriyor ama kitlelerin sevk ve idaresinde yetersiz kalınıyor. Demokrasi sadece “sandık” değildir; demokrasinin aslî unsuru insandır ve insan kendisini sandıktan sandığa gösterirse kemiyette (nicelikte) kalır; ama, haksızlıklara, yıkıcılıklara, bölücülüklere karşı, her fırsatta varlığını ortaya koyarsa bir keyfiyetten (nitelikten) bahsedebiliriz.
Hikmet Tekin’in adının Bingöl Havaalanı’na verilmesi için hükûmet dört koldan zorlanmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları