Dolarda yeni rekorlara hazır mısınız?
Yaz boyu taşıma suyla değirmen döndü durdu. Çin, G.Kore, Katar swap parası, turizm gelirleri, IMF parası derken kur 8,26''ya geriledi. Ama sonra ne oldu? Turizm gelirlerinin 2019''un yaklaşık %40''ı kadar olacağı anlaşıldı yani önümüzde 12 milyar dolar civarı bir rakam var, üstüne Erdoğan faiz inecek deyince MB Başkanı ''enflasyon kadar faiz vereceğiz'' söylemini bıraktı. Çekirdek enflasyon (Bir defaya mahsus ya da mevsimsel fiyat hareketlerinin mal sepetinden çıkarılması ile hesaplanan enflasyon) %16,76 biz de onu baz alacağız deyince kur 8,50''ye yelken açtı.
Kur nasıl yükselmesin? Başkanın söylediği ''C tanımı çekirdek enflasyon'' gıda, tütün, alkollü/alkolsüz içecekler, altın, enerji hariç malların fiyatının ne kadar arttığını gösteren özel bir hesap. Peki geriye ne kaldı? Vatandaş yemesin mi? Isınmasın mı? İçmesin mi? İşte bu cinliği gören piyasa, dolara geçmeye başladı.
Merkez Bankası Başkanı''nın %16,76 dediği çekirdek enflasyon aslında ÖTV indirimleri nedeni ile düştü desek? Yine Merkez Bankası Başkanı''nın ''Avrupa ve Amerika çekirdek enflasyonu baz alıyor'' sözlerinin aslında algı oyunu olduğunu desek?
Çünkü Avrupa ve ABD''de üretim sorunu yok, ihracat sorunu yok, rezerv sorunu yok, tarımda üretim azlığı yok, işte bütün bunlardan dolayı orada çekirdek enflasyonu baz alabilirsiniz, geçici hareketleri çıkartmak mümkündür ama Türkiye''de o dediğiniz gerçekçi değil desek?
Bakın diyorum; cinlik yapılıyor! ÖTV ile düşmüş C tanımını alıyorsunuz. Ama diğer çekirdek enflasyonlar nasıl hiç söylemiyorsunuz! Örneğin F tanımlı çekirdek enflasyon, yani yönetilen fiyatlar hariç (devletin fiyatını belirlediği mallar/hizmetler hariç enflasyon) %20,60 hadi buyrun, buna ne diyorsunuz? Bu çekirdeğe göre de faiz artırmanız gerekmiyor mu? Tüm çekirdek enflasyonlar düşüyor mu? Hayır!
Bu oyunları gören yatırımcılar dolara hücum ettiler, yönetime duyulan güvensizlik nedeni ile dolar biriktirmek zaten yeni bir olay değil.
Sonunda yeni bir rekor kırıldı:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 3 Eylül haftası itibariyle döviz mevduatları 1,9 milyar dolar artarak 238,2 milyar dolara yükseldi.
İş sadece AKP ekonomi yönetimin yaptığı yanlışlarla kalmıyor. ABD''de salgın döneminde basılan 4,2 trilyon doların geri çekilmesi, her ay piyasaya verilen 120 milyar doların azaltılması da söz konusu.
Bu paralar önce azaltılıp sonra geri çekildiğinde, dolar miktarı küresel olarak azalınca Türkiye''de ne olacak? Kurlar rekor üstüne rekor kıracak!
Her ay piyasaya verilen paranın azaltılması gerektiği konusunda FED yetkilileri neredeyse mutabıklar.
New York Fed Başkanı John Williams verilen paranın azaltılması için bu yıla işaret etti.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard piyasaya çıkardıkları paranın hızlı bir şekilde azaltılmasını istedi.
Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, bu ay içinde Fed''in varlık alım azaltımı planını açıklaması gerektiğini, bu görüşünün güçlü verilerle desteklendiğini söyledi.
Daha ne desin adamlar? Ankara''da TCMB önünde davul mu çalmaları gerekiyor?
Bakın size olacağı söyleyeyim:
AKP seçim için faiz indirecek kur artacak. Bu sırada Delta ya da Mu denilen bela iki senaryo ile FED''in para çekme planlarını etkileyecek:
1-Delta azacak, bu durum normalleşmeyi vuracak, büyüme azalacak, FED bastığı parayı çekemeyecek, ancak bu para enflasyonu artıracak, tedarik zinciri sıkıntıları da enflasyona katkı yapacak, artan enflasyon 2-5-10 yıllık Amerikan tahvillerinin faizini artıracak, artan faiz Türkiye''de kuru yukarı çekecek.
2-Delta azalacak, FED bastığı parayı enflasyon yaratmasın diye geri çekecek, bunun için faizi bizzat kendisi artıracak, tüm gelişmekte olan ülkelerde dolar değerlenecek, rezervleri boş Türkiye''de ise kur yukarı gidip rekor kıracak.
Nereden baksanız kaçar yok. AKP''nin betoncu, rantçı, ithalatçı demode ekonomi politikalarının, kaynakları yandaşlara paylaştıran adaletsiz sistemin acısını biz çekeceğiz.