Dersim=Kerbela?!

Ahmet Davutoğlu: “Dersim modern Kerbelâ’dır.” demiş.
Meselenin özünü bildiği hâlde, “Kerbelâ” ile “Dersim” arasında bağlantı kurmak, Hz. Hüseyin’le Seyit Rıza’yı eşleştirmek demektir. ( “Metafor” deyip geçmesin Ahmet Bey...)
Bu eşleştirmenin ne manaya geldiğine AKP’lilerin yolsuzluklarını örtmek için, “din” nâmına bildiri yayınlayan 110 ilâhiyatçı karar versin. Meselâ en kıdemlileri Prof. Dr. Bekir Topaloğlu söylesin. “AKP’nin fetvacısı” diye ünlenen Prof. Dr. Hayretin Karaman (Yolsuzluğa, hırsızlığa dair fetvaları çok tartışılmıştır.), bir fetva daha versin: “Seyit Rıza zaten Hz. Hüseyin’in torunudur. Kerbelâ çöllerinde Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının şehadetinin özüyle Seyit Rıza ile arkadaşlarının Dersim dağlarında ’şehadetlerinin’ özü aynıdır.”
Dersim’i kaşırsanız hemen öncesine gider Ağrı isyanlarını kaşırsınız, Beytüşşebab’ı, Oramar’ı, biraz daha öncesine gider Şeyh Said’in kıyamını kaşırsınız, hatta Koçgiri’yi bile kaşırsınız.
Dersim, Kerbelâ ise, Ağrı isyanları nedir? Şeyh Said’in kıyamı nedir? Diğerleri nedir?
Ahmet Bey’in ustasının kulağına kim fısıldamışsa bilip bilmeden “Dersim” deyip durmuş, bir de boyunu aşan “özür” çakmıştır! Ahmet Bey’in “Dersim” düşkünlüğünün kaynağını anladınız mı!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ahmet Davutoğlu’nun Dersim-Kerbelâ benzetmesine çok kızmış:
“Başbakan, sözde Dersim katliamını Kerbela şiddetiyle bir görmüş ve modern bir Kerbela vakası olarak tanımlamıştır. Dersim’deki hıyaneti, devlet ve millet aleyhine kurulan tuzakları, sahnelenen emperyalist oyunları Kerbela’ya benzetmek eğer cehalet değilse tam anlamıyla şuursuzluk örneğidir...”
Dersim incelendiği zaman Hz. Hüseyin’le benzetilme gafletine (=ihanetine) düşülen Seyit Rıza’nın mazlum gösterilmesi her şeyden önce yöre halkına zulümdür. Gerçekleri çarpıtmaktır.
İsyanın bastırılması sırasında akıl almaz uygulamaları tartışabilirsiniz. Ama isyanın mahiyetini de ortaya koymalısınız. Her zulüm insanlık suçudur. Sen ise zulmü tel’in etmiyorsun, doğrudan isyanı kutsuyorsun.
Alevîliğin mahiyeti yeteri kadar tartışılmıyor, popülist politikalarla geçiştiriliyor.
A. Davutoğlu “Dersim modern Kerbelâ’dır.” sözünü Hacıbektaş’ta söylemiştir. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, bir “Alevî” olarak A. Davutoğlu’nun yüzüne “Dersim’i karıştırmayalım.” demiş ve sebebini de açıklamıştır. Tarihî cevaptır. İkisi arasında geçen diyaloğu aşağıya alıyorum:
A. R. Selmanpakoğlu: “Eşit yurttaşlık konusunda önlemler alacağınızı anladık. Zorunlu din dersini kaldıralım diyorum. İkincisi Dersim’i de karıştırmayalım, zaman geçti. Suriye konusu vardı [Hatay Meselesi] başka konular vardı o dönem.” dedi.
Ahmet Davutoğlu: “O konuların hepsini tartışırız. Dersim’i de Tuncelilere sormak lâzım. Her acıyı çekene sormak lâzım. Biz vatandaşlarımızın çektiği her acıyı ayrımcılık etmeden düşmanlık etmek için değil acıları kapatmak için paylaşırız kapatırız ve yolumuza devam ederiz inşallah.”
Dersim İsyanı’nın sebepleri üzerine ilmî çalışmaları okuyun, gerçekleri görürsünüz. A. Davutoğlu, A. R. Selmanpakoğlu’nun sözlerini demagojiyle geçiştirmiştir.
Devlet böyle yönetilmez!

Yazarın Diğer Yazıları