Derdiniz ne sizin?!

Türk Yurdu dergisi Kasım 2015 sayısını büyük oranda Yusuf Akçura'ya ayırmış. Akçuraoğlu, İslâmcı kesimin en çok yüklendiği isimlerden biri.

İslâmcı cenah basmakalıp konuşuyor, basmakalıp yazıyor. Çoğu fikirleri de Marxist ve sol liberallerden aşırmadır. En çok da onlarla sıkı fıkıdırlar. PKK'dan medet umanlar bile çıkmıştır. (İslâmcılar iktidarda... Müslümanlar ise parça parça. Bu dönemde İslâmcı İslâmcının kuyusunu kazıyor. Tutuklananların sayısını bile sayamıyoruz! "İlâhlaştırma" dersen, "hırsızlama" dersen bu dönemde görüldüğü kadar hiçbir dönemde görülmedi. Bir zaman geliyor, neredeyse "Onlar bizim 'dinsiz' kardeşlerimizdir!" diyecek kadar Marxist PKK ile kankalar, bir zaman geliyor düşmanlar.)

Kalıplar kırılmalıdır. Muhakeme yürütülmelidir. Kimse peşin suçlanmamalı, kimse peşin kabul edilmemelidir.

Türkçülük de tartışılır, İslâmcılık da... (Akçura "Üç Tarz-ı Siyaset"le tartışma başlatmıştı. Yayınladım. Bahsedeceğim.) Şimdi vurun gitsin! İslâmcı cenah ne yaptığının farkında değil. "İslâm" deyince neyi anlıyoruz? "Kur'ân" birse neden "İslâm" "bir" değil! Ya tarikatlar, cemaatler meselesi?

Sadece havanda su dövülüyor.

Şu dönemde Türklerin, Türkçülerin üzerine yürümek neye benziyor biliyor musunuz? Bizans yıkılırken melekler dişi mi, erkek mi tartışmasına girişen papazların durumuna...

Hayrettin Karaman bir fitil ateşliyor. (Durup dururken Ahmed Naîm'in reddiyesini özetlemişti.) Ardından Selahattin Eş alıyor, Selahattin az biraz soluklanıyor, peşinden Ahmet Doğan İlbey alıyor. Diyanet'in arada bir özel sayısı, fetvası da tuzu biberi! Şevket Abi (M. Şevket Eygi) tümden bulutların üzerinde geziyor. Allah'tan "İslâmcılık" denince tüyleri diken diken oluyor. "İslâm de!" diyor ama ah ayakları bir yere bassa...

Derdiniz M. Kemal mi? Tartışacaksanız onu tartışın, yüklenecekseniz ona yüklenin, elbet cevap veren çıkar, ama "Türk"ü niye araya sıkıştırıyorsunuz! M. Kemal gerçeği görmüş "Türk" demiş. O "Türk" dedi diye "Türk" hedefe konabilir mi?

Dün konuya girmiştim. İslâmcı cenah ısıtıp ısıtıp yok Leon Cahun şunu yazmış, yok Vambery Yahudisi ve hatta casusu Türkolojiyi kurmuş, yok milliyetçilik Rusya'daki Türklerden, Panslavizm örneklemesiyle gelmiş, yok Yusuf Akçura şunu demiş, Ziya Gökalp şöyle yazmış, yok Oryantalistler oyun kurmuş...

Yahu Oryantalistler (şarkiyatçılar) Türk'ten çok İslâmla uğraşmışlardır. Tek tek isimlerini saydırmayın şurada! İçlerinde maksatlı olanlar elbette vardır ama adamlar ilmin her dalında Müslümanları fersah fersah geçmişlerdir. Türk'ü de İslâmı da anlamak istiyorlar. Ne var bunda? Senin ilmin de ilerlesin, sen de Batılıları anla dinle. İstihbaratçılar, siyasetçiler isterlerse işlerine geleni kullansınlar.

Vambery Orta Asya'ya seyahat etti. Maddî desteği İngilizlerden alabildi ancak. İngilizlerin tek şartı vardı: Bize rapor vereceksin. Gitti, gördü, yazdı, raporunu da verdi. Yazdıkları gözümüzü fal taşı gibi açtı!

Vambery derken aklıma geldi: 1994'te Çeçenistan'a gittim. Geldikten sonra ne oldu biliyor musunuz? Yarın anlatırım. Başka yazacaklarım da var.

Yazarın Diğer Yazıları