'Büyük Bozkırın Yükselişi'
Nazarbayev, devlet başkanlığını resmiyette bıraktı. En güvendiği bir ismi cumhurbaşkanı seçtirdi. Arkada yine o var. Türk Dünyası içinde, "Türk"ü en çok Nursultan Nazarbayev vurgular. Sıklıkla "Kökümüz bir." der, konferanslar düzenlettirir.
Şu zamanda dayanışmaya, birbirimize anlamaya, "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için." demeye o kadar çok ihtiyacımız var ki... Depremle sarsıldık. Canlarımız gitti. Benim işitebildiğim en etkili ses Gagauzların Cumhurbaşkanı İrina Vlah'ın sesiydi. Acımızı öyle içli cümlelerle paylaşıyor ki, kolay ulaşabileceğiniz o taziye metnini buraya almadan edemeyeceğim: "Çirkin er tepremesi oldu Türkiyä duu tarafına, Elazıg dolayında. Geçindi 19 insan. Üzlärlän kişi sakatlandı, binnärlän aylä evsiz kaldı. / Gagauziyanın yaşayannarı bu zor durumda arkadaș türk halkınnan barabar. / Yaslıyız onnar, için kim kabaatsız öldü. Ko…"
Gagauzlar da, Anadolu'dan gitme. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus (öl. 1278), bir taraftan Moğol baskısı bir taraftan taht kavgasında güçsüz kalınca kalabalık maiyetiyle Bizanslılar sahasına giriyor (1263). Hikâyesi uzun. Ağır baskılarla dinî kimlik Ortodoksluğa dönüşüyor. Ama Slavlaşmıyorlar, dillerini, çoklukla âdetlerini koruyorlar.
Gök Oğuzlar desek de, Gagauz, Keykavus'tan gelir.
Diğer Türk ülkeleri de başsağlığı mesajı yayınladı. Ama en samimî İrina Vlah'ın semimiyeti iç ısıtıcı.
Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Türk Dünyası'na farklı bir kapıdan girdi ve Nazarbayev'in liderliğini yorumladı: "Nazarbayev'in Liderliği-Büyük Bozkır'ın Yükselişi"ni yayınladı (Kripto Yayınları, 263 s.). Kitabın önemini anlayabilmek için "İçindekiler"in başlıkları yeterli sanırım:
Akorda'ya Giden Yol, Yaşamından Önemli Kesitler, Davranışlar ve Temel Yapı Taşları, Simbiyotik Bakış ve Farklılıkların Uyumlaşması, Siyasal Karizmanın Evrilişi, Ülkeyi Dönüştürmek, Vizyoner Liderlik ve 205Q Stratejisi, Nükleer Silahsızlanmanın Öncüsü, Kalkınmanın Kazak Yolu: Sürdürülebilir Liderlik, Neden Büyük Bozkır?, Manevi Uyanış, Kültürel Miras, Yaygınlaşan İslam, Radikalleşme İle Mücadele, Suriye ve Astana İnisiyatifi, Hayalden Gerçeğe, Ortaklaştırıcı Vizyon, Kuzeyden Gelen Tehdit ve Fırsatlar, Rusya'nın Tartışmasız Etkisi, Tanrı Dağı'nın Ardındaki Çin, Avrupa'nın Şarkında, Büyük Orta Asya, ABD'nin Artan İlgisi, Türkiye'den Bakınca, Liderler Zirvesi, Ortak Kurumların inşası, Orta Asya Devletler Birliği, Latin Alfabesine Geçiş, Türkistan Vizyonu, Yönetsel Sistemin Evrilişi, Tarihe Geçen Karar, Kasım-Jomart Tokayev'le Başlayan Dönem, Araştırmanın Metodolojisi, Veri Toplama Aracı ve Analiz Yöntemi, Ölçeklerin Geçerlilikleri ve Güvenilirlikleri.
Kürşad, kitabını babası Bahri Zorlu'ya ithaf etmiş. Rahmetli Bahri Abinin Yozgat'ta Milliyetçi Hareket'in gelişmesinde büyük emeği vardır. Yerköy'de bize öncü olmuştur. Şimdi oğlu Bozok Üniversitesi'nde dekan olarak memleketine hizmet veriyor.
Tevafuk diyeyim, iki kitap peş peşe geldi. Diğeri: "Bir Nesil İstiyorum". Şiir kitabı. Lisede İngilizce hocam Bedir Avcı'nın. "Bir Nesil İstiyorum" başlıklı şiirini bu köşede daha önce yayınlamıştım. Bana övgüleri hiçbir zaman vermemişimdir ama burada, müsaadenizle, hocamın ithafını yazacağım: "Öğretmeni olmakla müftehir olduğum ve gerçekten Tekin olan Arslan Tekinime kalbî muhabbet ve sevgilerimle…"
Tevafuk demem şundan: Av. Bahri Zorlu ve Bedir Avcı iki yakın dost olarak birlikte bizlere emek vermişlerdir. İkisinin de Hareket'te yerleri ayrıdır.(Hocamın kitabından daha sonra bahsedeceğiz.)