Birlikte yürümek...

Belli konularda en net konuşan MHP’lilerdir. Ahmet Davutoğlu, koalisyon için, dün CHP ile görüştü, bugün MHP’nin kapısını çalacak.

Ak Parti’ye tabandan bir tazyik olduğu biliniyor. Bunu AKP’li birçok yetkili açıkladı. Recep T. Erdoğan’ın bile masasında tabanın talepleri listesi duruyor ve bu listenin başında da MHP ile koalisyon kurulması geliyor.

Ben Beşir Atalay’ın açıklamasına itibar ederim! AKP içinde belki MHP fikriyatını en iyi tanıyan odur ve tanıdığı kadar da rahatsız olan da odur. PKK’ya verilen tavizlerde öncülük eden AKP sözcüsü Prof. Dr. Beşir Atalay, öğretim üyeliği döneminde, Ülkücü Hareket’te yer tutmuş, fikren öncülük etmiş isimlerle birlikte idi. Doktorasını bile önemli bir ismin yanında tamamladı. (Asistanı olduğu profesörle görüşmüştüm. Hoca ayrıntıları anlattı ama “Ben ilim adamıyım. Politikanın içine çekmeyin!” dediği için, hangi MHP’linin referansıyla yanına geldiğini, nasıl asistan olduğunu burada yazmayacağım.)

Beşir Atalay, başbakan yardımcılığı döneminde HDP (PKK) ile hükûmet arasında koordinasyonu sağlıyordu. Öyle açıklamalar yapardı ki, “HDP” (PKK) deyince içinin pır pır ettiğini anlıyordunuz.

Seçimden iki gün sonra kendi kanallarında (Kanal 7), “HDP’yi biz güçlendirdik.” demiştir:

“Biz aslında, yani hükümetimiz Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığında 2012’nin sonunda, hatta bu 2005’te, işte 2009’da demokratik açılım, millî birlik kardeşlik projesi, bütün o süreçleri benim de koordinatörlüğünü yürüttüğüm, sonra çözüm süreci, bütün bunlar hükümetimizin büyük çabası. HDP’ye de büyük rol verildi, yani HDP aslında -önce BDP, sonra HDP- yani biz onlara siyasetin tekrar içinde etkili rol verdik. Aslında onlar çok da eleştiri alıyorlardı yani parlamentodaki çalışmalarıyla ilgili falan. Biz bir anlamda onları güçlendirdik...”

Bu sözleri iki türlü okumak mümkün ama onun zamirinde yatanı bildiğimiz için, “Çok şükür HDP güç kazandı.” demek istediğini çok kolay söyleyebiliriz.

AKP, HDP (PKK)’yi güçlendirdi ama AKP tabanı neden HDP ile koalisyon istemiyor da MHP’yi tercih ediyor?

Beşir Atalay, MHP’nin öne çıktığını telaffuz etmek zorunda kaldıysa, aslında AKP’ye oy veren kesimde AKP’nin politikalarına karşı da ciddî bir tavır olduğunu gözlemek mümkündür.

Eğer “taban” dedikleri “masum” halkın gönlü MHP ile koalisyona yatkınsa, MHP’nin ön şartlarını kabul etmenin ötesinde, haklı buluyor demektir. Ta başında yazmıştım: MHP ile koalisyon için MHP’lileşmek gerekir. Ben bunu yazdığımda tabanın temayülü net değildi.

MHP yönetimi büyük ihtimalle halka sık sık açıkladığı şartları A. Davutoğlu’nun önüne koyacak. Koalisyon olur veya olmaz. Ayrı mesele... AKP yönetimi halkın sesine kulak vermelidir. MHP ile koalisyon istemesinde yatan sebepleri bir bir masaya yatırmalı, nerede hata yaptık ki, AKP MHP’leşiyor, diye düşünmeli, çizgilerini yeniden belirlemelidir.

MHP, “Bizimle yürü Türkiye!” demişti. A. Davutoğlu, son kertede “Birlikte yürüyelim.” dedi. Bugün niyet ortaya çıkar.

Yazarın Diğer Yazıları