Bir 'Yalnız Kurt'

Prof. Dr. Acar Sevim, beni cidden heyecanlandıran kitaplar yayınlamıştır.

Son kitabı "Yalnız Kurt". Kitabın Türkiye ile alâkası yok, Çeçenistan'la da. Alt başlığını verirsem kitabın konusu ortaya çıkar: "Talihsiz Milliyetçi Kleist'ın Alman Birliği Fikri".

Yani kitap Alman edebiyatı üzerine... Acar Sevim de Alman dili ve edebiyatı sahasında Türkiye'de önde gelen hocalardandır.

Acar Sevim kitabının başına aldığı, Carl Gustav Jung'ın şu sözleri, beni sarstı desem yeridir:

"İnsan çevresinde başka insanlar olmadığı için değil, onun için önemli olan şeyleri anlatamadığı ya da başkalarının aklının almadığı fikirleri savunduğu için yalnızdır. Bir insan başkalarından daha fazla şey bilirse yalnız olur..."

Ünlü Psikiyatr Jung'un dediği gibi hep yalnız mı kalsak!

Kitabın başına bu söz alındıysa, Kleist de bir yalnız adamdır. Yalnız Kurt oradan tedaî ediyor.

Yalnız Kurt, kendi başınadır ve ava da kendi başına çıkar. Yalnız Kurt'u takip edenler, yanlarına fazla sokulamaz. Onun zekâsı ve ataklığı diğer kurtları tedirgin eder. En iyisi, ilişmemektir. Ama takip etmek gerekir. Yalnız Kurt da etrafındaki sıradan kurtlardan sıkılır ve tek başına kalmayı tercih eder.

"Yalnız Kurt"u ilkin Çeçen lider Çehar Dudayev'in ağabeyinin damadı Salman Rudayev olarak bildik. Adlandırma buradan yayıldı. Çeçenlerin de millî sembolünün "kurt" olduğunu belirteyim.

Yalnız Kurt Salman Rudayev, bir çatışmada ağır yaralanmıştı. Sonra Türkiye'de iyileştirildi. Ve onunla İstanbul'da görüştüm. Nerede görüştüğümü yazmamıştım. O, sonra ülkesine gitti ve yakalandı. Putin'in adamları hapishanede döve döve veya zehirleyerek öldürdüler.

Heinrich von Kleist'ten çıkaracağımız çok ders var. Acar Sevim daha önce de, "Halk Milliyetçiliğinin Önderi Herder"i yayınlamıştı. Nedense Alman dili ve edebiyatı üzerine çalışanlar, Herder (1744-1804) ve Kleist'i (1777-1811 ) pek görmezler. Acar Sevim'in bu çalışmaları Türkiye'de ilktir.

Ülkemizde bir klan var ve klanı devirip gerçekçi çalışmaları gün yüzüne çıkarmak güçtür. Ya komünist olacaksın, ya liberal. (Tabiî "liberal" deyince, günün gücüne selâm gönderenler akla gelir. Eski Marxistler neden "liberal" görünmeyi tercih ettiler sanıyorsunuz. Sağda bir iki kişinin "Liberalim." dediğine bakmayın, eski Marxistlere imrenmişlerdir. Onlar evrildiler liberal oldular, biz niye evrilmeyelim, mantığındalar akılları sıra. Maksatları hâlâ seslerinin gür çıktığını sanan eski Marxsistlerin gölgesine sinsi sinsi hulûl etmektir.)

Herder ve Kleist Almanları birleştiren iki isimdir diyebiliriz. Herder talihli ama Kleist talihsiz... Yalnızdır gerçekten ve sonunda bir anlık umutsuzlukla intihar eder.

Her ikisi de, Almanları tek bayrağa yöneltmişlerdir.

"Yalnız Kurt" adını nasıl verdiğini Acar Sevim'den dinledim. Kleist üzerine çalışırken, Ahmet Şafak'ın "Yalnız Kurt" müziği de çalmaktadır. Kleist da "bir yalnız kurt". Ve eserin adı öyle ortaya çıkar.

"Yalnız Kurt"u Herder'le harmanlayarak daha epey ele alacağız.

(Yalnız Kurt Talihsiz Milliyetçi Kleist'ın Alman Birliği Fikri, Yeditepe Yayınları. Tel. 528 47 53).

Yazarın Diğer Yazıları