Batan geminin malları bunlar! (01 Ekim 2021)
Bu yazımızda hükümetin çok övündüğü dış ticaret rakamlarını analiz edelim. TUİK dün "Dış Ticaret İstatistikleri, Ağustos 2021" raporunu yayımladı. Buna göre Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %51,9, ithalat %23,6 arttı. Süreyi geniş tutarak baktığımızda ise Ocak-Ağustos döneminde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,9 artarak 140 milyar 195 milyon dolar, ithalat %25,5 artarak 169 milyar 975 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aradaki fark -29,7 milyar dolar oldu.
Şimdi düşünelim: Ağustos ayında %51 artarak 18,9 milyar dolar olan ihracat övünülecek bir durum mudur? Elbette artış güzel ama yandaş medyanın şişirdiği bir zafer değil. Siz artışı ne ile yaptınız? Katma değeri yüksek mallar ile mi? Hayır! Orta ve düşük teknoloji içeren mallar ile. Peki ne oldu da dünyada her devletin yapabildiği malları satmak konusunda başarılı oldunuz? Söyleyelim: Ucuza sattınız! Milli para biriminiz Lira dolar karşısında öyle değer kaybetti ki siz dışarıda kolaylıkla mal sattınız!
Eskiden Eminönü''nde kurulan pazarlarda bağırırlardı: "Batan geminin malları bunlar!" Maliyetinden ucuza, nakde muhtaç çaresiz esnafın malları satabilmek uydurduğu bir slogandı…
Şimdi aynısını Türkiye yapıyor. Tarihi nitelikte büyük bir bedel ödeyerek ihracatını artırmaya çalışıyor. Neyi feda ediyor? Elbette iç piyasayı, yüz binlerce KOBİ''yi… Kimi kurtarıyor? İhracatçı patronları… Bize pay geliyor mu ihracattan? Hayır! Bunu büyüme rakamlarında gördük…
İhracatın ne pahasına, kimin için yapıldığını söyledim ama rakamların kendi içinde de sorunları var:
1 - Ağustos ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %52,4, ithalat %46,8 arttı.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2021 Ağustos ayında %52,4 artarak 11 milyar 839 milyon dolardan, 18 milyar 45 milyon dolara yükseldi.
Ağustos ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %46,8 artarak 12 milyar 535 milyon dolardan, 18 milyar 399 milyon dolara yükseldi.
Sonuç? Enerji ve altın hariç olduğunda o muhteşem zafer nereye gitti bilen var mı?
2 - Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2021 Ağustos ayında ara mallarının payı %79,5, sermaye mallarının payı %12,2 ve tüketim mallarının payı %8,2 oldu.
İhracat için dışarıdan yarı mamul ve sermaye malı almanız gerekiyor. Bağımlı bir ekonomi tam gaz devam ediyor. İthalatın %91,7''si yarı mamul/sermaye malı. Bu dış bağ ile yani üretmek için ithalat yaparak Merkez Bankası rezervi dolar mı?
3 - Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,1''dir.
Demek ki para etmeyen sıradan mallar satıyoruz. Onu da Lira''yı mahvederek satıyoruz. Para nereden gelir? Bilgisayar, uçak, kimya, yazılım yani yükte hafif pahada ağır mallardan… Yüksek teknoloji içeren mallardan…
Sözün özü, bu ihracat tablosu ile Türk halkının refaha ermesi, parasının değer kazanması bu yönetimle mümkün değildir. Yüksek teknoloji üretimi için eğitim reformu, dışa bağlı sistemden vazgeçmek için tüm toplumun katılacağı yeni bir ''İzmir İktisat Kongresi'' ile yarı mamulde yerli üretim yapacak sektörler seçilmelidir. Bütün bunları demokrasi ve yargı reformu ile adaletin herkese eşit bir şekilde yaklaşacağını gösteren işler takip etmelidir. Bunu da bu saatten sonra ancak Millet İttifakı yapacaktır…