Babacan'a ihtiyaç var mı?
Eğer bir siyasi parti kurulacaksa bunun toplumsal karşılığı olmalıdır. Yoksa siyasi partiye de gerek yoktur.
Bir başka ifade ile siyasal bir ihtiyaç yoksa ortada doldurulması gereken bir boşluk da bulunmuyorsa, kimse kusura bakmasın ne partisi kurarsan kur, aynen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği gibi olur: "Boş çuval."
Peki, Türkiye'de siyasal bir boşluk var mı?
Kısmen var..
Ne demek bu?
Şu demek: Belirli bir seçmen kesimi, oyumu kime versem, AKP'ye vermeyeceksem başka kim var deyip aranıyorsa ve aradığını da bulamıyorsa işte tam o noktada bir boşluk var demektir.
Ali Babacan ve ekibinin kuracağı partinin toplum başarısı bu taban üzerinden yükselerek iktidara ulaşacaktır.
Bu durumda okuyucularıma sormak isterim: Sizce "İçime sinerek, gönül rahatlığı ile oyumu vereceğim parti yok. AKP'den de bıktım. Hatta MHP'den İYİ Parti'den, CHP ve HDP'den bıktım." diyecek yüzde kaç seçmen vardır?
Diyelim yüzde 10.
Peki, bu yüzde 10'un, siyasi, sosyal, psikolojik ihtiyaçlarını karşılayacak çekici cazibeyi yaratacak parti Babacan ve ekibinin partisi midir?
Varsayalım öyledir.
Babacan ve ekibi, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti'nin siyasete katamadığı, dillendiremediği veya siyasi amaca, çıkara dönüştüremediği ne vaat edecek de herkes Babacan'ın partisine gidecek?
Diyelim ki, ideoloji!
Nedir bu boşluğu doldurulmayan ideoloji ki, seçmen bunu AKP'de, MHP'de, CHP'de, HDP'de ve İYİ Parti'de bulamıyor da Babacan'da bulacak?
Hâlihazırda Türk siyasal düzeninde iki yerde boşluk var: Biri AKP'de, diğeri HDP'de.
AKP'de olan şey belli. Onu hemen herkes konuşuyor. Muhafazakâr seçmen çok mutlu değil. Adını ne koyarsa koysunlar, partinin içinde bulunduğu tatminsizliklerin başında iktidar yorgunluğu, artı tutarsızlıklar, artı ekonomik başarısızlık vb. sebeplerden kaynaklanan bıkkınlık var.
Kısaca metal yorgunluğu.
HDP'de ise Kürt etnik kitleyi, politize ve terörize etmekten yorulan insanlar var. Bunlar, başını dinleyecekleri, kendi toplumsal taleplerine cevap verecek, içinde bulundukları sorunların tercümanı olacak siyasal bir temsil gücü arıyor.
İYİ Parti ve CHP bu konuyu masaya yatırım çalışmadıkları için, yeterince siyasal çekim gücü oluşturamıyor. Dolayısı ile bu kitleler, sağa sola savruluyor.
Bu tespitlerden sonra soracağımız şu: Babacan, bu kitlelerin hangi sosyal, siyasal, ekonomik vb. ihtiyaçlarına cevap verecek ki, kitleler topluca onun kuracağı partiye taşınsın?
İşte bu soruya verilecek mantıklı ve alt katmanları doldurulabilen bir cevap, yeni parti ihtiyacının var olduğunu ve tutacağını bize gösterir. Yoksa hakikaten ortaya "boş çuval" çıkar.
Bir şey daha: AKP yönetimi, Babacan ve ekibine FETÖ soruşturması açmakla, kitle yönlendirmesine başladı bile. Baskılar arttıkça, kurulacak parti, haklılık kazanacaktır.
Kolay gelsin..