Anadolu mektebi

Bazı nitelikli projeler ve uygulamalar vardır ki izleyince insanın ayakta alkışlayacağı gelir. Geçtiğimiz hafta üç gün Manisa - Aydın - İzmir''de süren ANADOLU MEKTEBİ adlı büyük bir projenin (Anadolu Mektebi Ege Bölgesi Programı KÜLTÜRÜMÜZÜN MİHENK TAŞLARI Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Cengiz Aytmatov) uygulamasına tanık olduk.

Anadolu Mektebi Yazar okumaları, gönüllülük ile başlayan ve devam eden, nicelikten çok niteliğe önem veren, sivil bir okuma etkinliği uygulaması olan bir projedir. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların tüm eserlerinin okunmasını, okunan her eser hakkında değerlendirme yazısı yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanmasını, düzenlenen panelde hazırlanan metnin sunulmasını amaçlayan gönüllülük esasına dayalı bir okuma etkinliğidir.

Bu etkinliğin hedefi Türk kültür ve medeniyetine ciddi katkılar sunan yazarlarımız ışığında, kendini, ait olduğu milleti emek ve insan merkezli bir hayat anlayışı ile milli ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip, erdemli, ilkeli, araştıran-sorgulayan, kendisine ve ülkesine aydınlık bir gelecek hazırlamaya çalışan, çok yönlü ve donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

2012''de Prof. Dr. Sami Güçlü''nün Sakarya Üniversitesinde 12 kişilik bir öğrenci grubu ile başlattığı uygulama, 2016 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde yaklaşık 40 kente yayılmış bulunmaktadır. Bu süreçte: Mustafa Kutlu, Tarık Buğra, Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Sezai Karakoç, Mehmet Akif, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cengiz Dağcı, Yahya Kemal, Samiha Ayverdi ve Cengiz Aytmatov bütün eserleriyle okunmuş, değerlendirilmiştir. Bizim önerimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca, Cahit Külebi, Kemal Tahir vb. yazarların da ele alınıp değerlendirilmesidir.

Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının yanı sıra üniversiteler, yerel kuruluşların katkıları ile sürdürülen Anadolu Mektebi etkinliklerinden 24 Mart 2022''de İzmir''de gerçekleştirilen etkinlik gerçekten mükemmeldi.

İlgiyle izlediğim Cengiz Aytmatov oturumunda lise öğrencisi panelistlerin performansları çok yüksekti. Her öğrenci kusursuz birer anlatım sundu. Bu sunumların ileride kitap bütünlüğünde yayımlanacağı haberi de beni derecesiz memnun etti.

Değerlendirme oturumunda Cengiz Aytmatov''u yakından tanıyan ve sıkı bir dostluğu olan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz''ın, Kırgızistan''da Cengiz Aytmatov''la birlikte köyüne kadar gittiklerini anlatması ve bazı anektotları dile getirmesi etkinliğe renk kattı.

Değerlendirme oturumunda Prof. Dr. İbrahim Tüzer''in ANADOLU MEKTEBİ projesi hakkında ayrıntılı bilgi vermesi, bu mayanın iyi tuttuğu hususunda ümit verici konuşmaları taktire şayandı. Ben de değerlendirme oturumunda etkinliği taktirle karşıladığımı belirtip Kırgızistan''da Cengiz Aytmatov''un anıt mezarını ziyaret ettikten sonra yazdığım Aytmatov''da Tanıdık adlı şiirimi paylaştım. Gönüllülük esasıyla başlayan ve yine bu esas üzerinden bugünlere gelen ANADOLU MEKTEBİ''ne emeği geçenleri yürekten kutlarım.

AYTMATOV''DA TANIDIK

Biz geleneği

Töreyi

Yesevi hikmetlerinden öğrendik ilkin

Bozkır kültürünü yaşarken

Şamanın nefesinde

Dinleyerek Manas''ı

Türk dünyasının görkemli şairi

Bahtiyar vahapzâde''de gördük

Toprağın üstüne gölgeler salan

Vatan aşkıyla parlayan

Bayrak şavkını

Savaşlar

Kıtlıklar,

Yönetim biçimleri kaosunda

Dünyanın en güzel aşk hikayesi

Cemile''de tanıdık

Aytmatov''un

Aşk sözünün kavramını

Adı varmış meğer sadece

Romeo Juliett''in

Kırgız''daki

Bir aşk öyküsü

Cemile sayesinde sevdik

Al Yazmalım''ı

Denk tuttuk Anadolu''da

Kırgız güzelinin aşkına

Yüce sevdaların benzerliği ile

Büyük aşkların simgesi

Ferhat ile Şirin

Tahir ile Zühre aşkını

Sevgiyi

İyilik

Dostluk

Emek görüp

Sanki yüreği elindeymiş gibi sarsılan

Selvi Boylum Al Yazmalım''ın

Bitmemiş türkü olan kalbinin

Tükenmeyen

Tarifsiz sevdasını

Gün Olur Asra Bedel romanında

Avrupa''yı fethe giden Cengiz Han''ın

İki sevgilinin trajik öyküsünde

Diktatör karşısında

Bireylerin durumunu sergileyen

Cengiz Han''a Küsen Bulut

Öyküsünde tanıdık

Aytmatov''un

Usta kalemiyle

Haksızlığa

Zulme karşı durmasını

Beyaz Gemi''sinde gördük

Cengiz Aytmatov''un

İnce ince işlediği

Çocuk saflığını

Duygudaşlık örneğinin en güzelini

Kırgız - Kazak Türklerinin

Törelerini sergileyen

Gülsarı''da görüp

Yücelttik at sevdasını

Anadolu''da at öyküsünün en ilgincini

Sergilerken

Abbas Sayar''ın

Yılkı Atı

Asya bozkırlarında tanıdık

Birbirinden ilginç

Kızıl Elma''da

Aşkın o tertemiz heyecanını

Gün Olur Asra Bedel''de

Yakından tanıdık

Bir haykırışı dile getiren

Siyasî bir rejimin

Gümbür gümbür çöküp

Bir dönemin kapanışını

Mehmet YARDIMCI

Yazarın Diğer Yazıları