Akün Hoca için
Ömer Faruk Akün ismini kaç kişi bilir? Titri "profesör doktor"... Sahası "Yeni Türk Edebiyatı Tarihi"...
İ.Ü. Edebiyat Fakültesi'nin seçkin hocası Ömer Faruk Akün dar-ı bekaya irtihal etmiş. Allah rahmet etsin. Biz de sonra öğreniyoruz. 5 Nisan 1926 doğumluydu. Vefatı 2 Mayıs 2016... Tam 90 yaşında.
Hocaların hocası Ömer Faruk Akün, kılı kırk yaran, son derece titiz bir araştırmacıydı. O yüzden "velüt" değildi. Ama yazdığı makalelerin her cümlesi, bir kitabın özetiydi âdeta...
Onun için çok az doktora öğrencisi vardı. Çok insan da onda doktora yapmaktan kaçınırdı. Titizliği usandıracak derecedeydi.
Öyle ki; Hoca ayrıntılı bir edebiyat tarihi bırakmak istiyordu. Çok bilgi, çok belge topladı. Öğrencilerinin ders notlarının bile peşine düştü. Derste irticalen anlattığı için, notlar çok mühimdi. Hangi öğrencisinin kendisini dikkatle dinlediğini, hangi öğrencisinin bire bir not aldığını bilirdi. Öğrencisi mezun olsa, yıllar da geçse, onu hiç unutmaz, karşılaştığında mutlaka tuttuğu notları sorardı. Ben bunu yakînen biliyorum. Bizde de girdiği derslerin notları vardı. Fakülte koridorlarında her karşılaştığımızda (Doktora için gelip gidiyordum.) ısrarla hanımın notlarını isterdi. Sonunda verdim.
Hoca'nın akademik hayatta başlangıcı halk edebiyatı idi. Doktora tezi "Anadolu Halk Şiirinde Tabiat Motifleri" başlığını taşıyordu. Türkiye'de, halk edebiyatı sahasında yapılmış ilk tezdi. Onun ilk öğrencilerinden Prof. Dr. Orhan Okay, bu özelliği için: "Burada belki asıl üzerinde durulması gereken husus Faruk Bey'in akademik hayatının başlangıcında Fuad Köprülü'nün izini sürmek ve Türk edebiyatını bir bütün telakki etmek suretiyle bu edebiyatın her alanına hâkim olan bir birikime sahip olma gayretidir." der.
Ömer Faruk Akün, çok az yazmış ama dolu dolu yazmıştır. Asıl onun makaleleri dikkate alınmalıdır. Her bir ansiklopedi maddesi, "madde" hususiyetinin çok çok dışında, her biri bir kitap kesafetindedir.
Dönemin ilmî dergileri, İ.Ü. Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi ve yine fakülteye bağlı Türkiyat Enstitüsü'nün yayınladığı Türkiyat Mecmuası'nda, hacimli makaleleri yanında, MEB İslâm Ansiklopedisi (20 adet) ve TDV İslâm Ansiklopedisi'nde (33 adet) yazdığı maddeler toplanıp seri olarak yayınlansa derim. Fazla olmamakla beraber, başka dergilerde de makaleleri, sohbetleri çıkmıştır. Onlar da bir araya getirilse, büyük hizmet olur. Birçok madde tek başına kitap olacak hacimdedir.
Orhan Okay'ın, Bu bakımdan ona Fuad Köprülü mektebinin günümüzdeki son temsilcisi gözüyle bakabiliriz." sözü çok yerinde bir vasıflandırmadır. Fuad Köprülü, edebiyatı, başlangıcından yaşadığı döneme kadar, her sahasını bir bütün görmüş ve her sahayı, derin bir vukufiyetle ele almıştır. Akün, muhakkak onu önünde bir örnek olarak görmüştür.
Hoca'nın tek kitabı vardır: "Namık Kemal'in Mektupları". Bu kitap da Fevziye Abdullah Tansel'in aynı konudaki yayınını tenkittir.
Kitap hâline getirilmiş, 32 sayfalık konferans metni "Türk Dili Karşısında Türk Münevveri" broşürü önümde. Asıl ondan bahsetmek isterdim. İnşallah ilk fırsatta "dilimiz"e dair yazarım.