AKP’ye yönelebilirler

Piyasa istikrar istiyor. Para giriş çıkışlarında bir yavaşlama bir dengesizlik var. Belirsizlik kaygıyı artırıyor... Üzümün çöpü armudun sapı demeden hemen hükûmet kurulmalı, deniyor.

Bunun için de ortaklık gerek. Halkın önceliği AKP-MHP ortaklığı.

MHP’nin talepleri ne ki... “Çözüm” dedikleri “çözülme” nin bir an önce son bulması; bir partinin silâhlı güçlerinin şehirlerden çıkarılması, dağlardan indirilmesi... Abdullah Öcalan’nın hiçbir surette muhatap alınmaması. A. Öcalan muhatap alındı, gelinen nokta ortada. Dolmabahçe Sarayı’nda A. Öcalan’ın II. Sevr maddeleri hükûmetin mutabakatıyla okundu.

Dolmabahçe Mutabakatı’na Recep T. Erdoğan karşı çıktı mı? Çıktı. 7 Haziran öncesi meydanlarda AKP’yi desteklerken HDP/PKK için “bölücü”, dedi mi? Dedi. Öyleyse... Çözüm/çözülmeden bahsedemezsiniz!

Bu birinci meselede MHP ve AKP tartışmaksızın mutabık kalabilir.

İkincisi yolsuzluk dosyaları... AKP kiminle ortaklık kurarsa kursun, hatta HDP’ye gitsin “Dosyaları açmayalım, A. Öcalan’ı salıverelim.” dese bile, HDP ortaklığa giremez. Çünkü Meclis’te dosyaların açılması talebine karşı HDP milletvekilleri bile el kaldırma cesareti gösteremezler.

Ahmet Davutoğlu, yolsuzluk dosyalarının Yüce Divan’a gitmesini başından istiyordu. Mani olan, “Ağır Ağbi”idi. Çünkü ucu “Ağır Ağbi”ye, ıyâline ve yakın dostlarına dokunuyor.

Birileri, “Nasıl olsa dosyalar Anayasa Mahkemesi’nde görülecek... Mahkeme üyelerin kimin tayin ettiği biliniyor. Mesele derinleştirilmeden sadece dört bakanla sınırlı tutularak, ufak tefek cezalarla geçiştirilebilir veya hiç ceza verilmez” diye düşünebilir. Yalnız 17/25 Aralık dosyaları o kadar kolay kapatılacak cinsten olmadığı için, “geçiştirme formülü” üzerinde biraz daha temrin gerekebilir!

Kim ne derse desin zaman AKP’nin lehine işliyor. Önceki gün esnaf sözcüleriyle görüştüm. Halkın tedirginliği cebindeki paranın eksilmesi, ödemelerini yapamaması, kredi kullanamaması... Ayrıca HDP’nin de harekete geçmesi tedirginliği artırmış. HDP, “Abdullah Öcalan” diyor, “silâh” diyor, “çağrı” diyor. İmralı, Kandil git-gellerinin hepsi denendi, sadece PKK’ya yaradı. İlerisi için büyük tehlike.

CHP desen ayrı bir hava. Halkı kucaklayamıyor. Esnaf temsilcileri, “AKP’yi cezalandıracağız derken, istikrarı bozduk... Böyle giderse ilk erken seçimde AKP % 50 ile gelebilir.” düşüncesindeler.

İnsanlarda “mide” öncelikli. Ne demişler: “Aç insan imanından yer.” Gerçekçi olalım: “Aç it fırın yıkar.” atasözümüz de var.

Yolsuzluk dosyaları tekrar açılacak. Kimse bundan kaçamaz. AKP dosyalara formülünü bulsun ve hemen koalisyon için masaya otursun. Piyasanın tercihi MHP’li koalisyon. Kararda gecikilmemeli. Zaman geçerse “istikrar için” halk AKP’nin her şeyine razı olur ve tekrar bu partiye yönelebilir.

Yazarın Diğer Yazıları