Ak Partili MHP’li olunca!

ADANA- Adana kalabalık bir şehir... Trafik sıkışık. Son zamanlarda gittiğim büyük şehirlerde kaldırımlarda insanlar, caddelerde arabalar akıyor. Tıkış tıkış akıyor demek daha doğru... Samsun ve Konya da öyleydi. Göç çok fazla muhakkak ki.
Diğer şehirlerde de fark etmiştim ama Adana’da çok bariz gözüme çarptı: Kelimelerin yabancılaşması. Kaldığım otele baktım; adı Türkçe... Bu görüntüdeki otelin adı nasıl Türkçe olur?! Biraz daha dikkat ettim; başında küçük harflerle “City” yazıyor! Otel isimleri üzerine yapılan bir araştırma okumuştum. İsimler tek tek sıralanmıştı ve Türkçe isim birkaç tane çıkmıştı.
Büyük şehirlerde gezin ana caddeleri, 10 dükkândan ancak biri Türkçe ad taşıyor.
MHP Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı Hüseyin Sözlü, adaylığını tanıtmak için duvar takvimi bastırmış, Her bir sayfasına 1930’lu yıllardan 1980’li yıllara kadar eski Adana’dan 12 fotoğraf konmuş. Tek tek inceledim: Dünle bugün farkı nedir? Yazlık sinemalar yok artık. Dükkân isimleri okunuyor, yabancı bir isim görülmüyor. Hâliyle insan ve araba sıkışıklığından bahsedemeyiz. Bir şey değişmemiş: Şalvarlı insanlar! Şalvar, Güney ve Güneydoğu Anadolu’ya has giyim şekli...
Ak Parti’nin özü diyebileceğimiz bir kişi MHP’ye geçerse, geçtiği partiyle nasıl bağdaşır ve nasıl kaynaşır, merak ediyordum. Kaynaşıyormuş. Abdullah Çalışkan eski AKP milletvekiliydi... Recep T. Erdoğan’ın da yakınında bulunmuş, danışmanlığını yapmış. MHP’nin Seyhan adayı... MHP’liler Abdullah Çalışkan’ı çok önemsiyorlardı. İstanbul’dan geliyordu ve dün dediğim gibi görkemli bir karşılama oldu. Ben sandım ki, 100-200 araba olur... Arka arkaya dizilir şehre girerler. Gazeteci gözlemimle söylüyorum, böyle birçok karşılamaları takip ettim, böylesini görmedim. Adanalılar 3 bini aşkın arabayla şehrin 25 km. uzağında A. Çalışkan’ı kucakladılar, kilometrelerce uzayan konvoyla şehre taşıdılar..
Seyhan, Adana’nın ana gövdesi desem yeridir. 800 bin nüfusu var. 60 ilimizden daha büyük.
Ak Parti’nin ruhu olmuş bir isim MHP’de yabancılık çeker mi? Çekmiyor. MHP’nin milliyetçi-muhafazakâr damarını yakalamış: “Milliyetçi-muhafazakârım” diyor. MHP Seyhan İlçe binası önünde kalabalığa hitap etti... Orta Asya’dan girdi, Anadolu’ya geldi, atalarını sıralayarak “Hepsine selâm olsun!” dedi. Devlet Bahçeli’yi de unutmadı: “Benim adaylığıma son imzayı koyan değerli devlet adamı, Genel Başkanım Devlet Bahçeli’ye teşekkür ederim” diyerek partiyi kabullendiğini de ortaya koydu. Bozkurt işareti yapacak mı, diye bekledim; yapmadı ama vücut diliyle ve sözleriyle bozkurt işaretinin mazmununu verdi.
Akşam, Türkiye Kamu Sen’in MHP adaylarını da davet ettiği büyük bir yemeği vardı... Genel Başkan İsmail Koncuk ve 6 federasyonun başkanı da gelmişti. Abdullah Çalışkan yemekli toplantıda da konuştu. “Refik” ve “tarik” ten bahsetti, “Refikimi buldum.” dedi. Sonda, “Üç hilâlli bayrağı Adana’nın burçlarına dikeceğiz” vurgulaması kalabalığı dalgalandırdı.
Yeni bir haber: Adana’da potansiyeli olan BDP/PKK aday çıkarmayacakmış, AKP’nin adayını destekleyecekmiş. Şaşırmadım!

Yazarın Diğer Yazıları