Adana ve Hüseyin Sözlü (1)
Milliyetçi Hareket Partisi belediye başkan adaylarını peyder pey şa’şalı toplantılarla açıklıyor. Ankara, Adana, Mersin, Balıkesir, Manisa, Aydın gibi büyük şehirlerin belediye başkan adayları açıklandı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya ile görüşmüş ve iki gün yazmıştım.
Bugünden itibaren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Hüseyin Sözlü ile görüşmemizi vereceğim. Hüseyin Sözlü, Ceyhan doğumlu ve Ceyhan’da üç dönemdir belediye başkanı... Şimdi Adana’nın bütününe talip ve diğer parti adaylarına göre, kamuoyu yoklamalarında en önde görünen ismi...
Hüseyin Sözlü ile hiç karşılaşmadım... Telefonla dahi şimdiye kadar konuştuğumu hatırlamıyorum ama onunla şöyle bir hatıram var: 1992’de bir başka gazetede köşe yazarken daha yeni mezun Hüseyin Sözlü bana bir not göndermişti ve köşemde yayınlamıştım. ( “Kovulacak Güçler” kitabımda vardır.)
Hüseyin Sözlü milliyetçi belediyecik anlayışının örneğini Adana’da göstermek istediğini belirtiyor ve bu kadar partizan bir yönetimle çalışmadığının altını çiziyor.
-Aday olmak nereden aklına geldi?..
-Adana benim vilâyetim. Üç dönemdir Ceyhan Belediye Başkanı’yım. Bu tecrübeyi yeterli görüyorum. Büyükşehir yasası da benim için teşvik edici oldu. Milliyetçi belediyecilik açısından bir iddia ortaya koymak, bir model çıkarmak istiyorum. Memleketime hizmet etmek istiyorum. Adana-Ceyhan arası uzak değil; 45 km. Hem otobanla bağlı, hem şimdi moda tabiriyle bölünmüş yolla bağlı.
-Yeni büyükşehir kanununda bütün il sınırları oy kullanıyor büyükşehir için... Değil mi?
-Evet. Kayseri sınırında köylerimiz var; Adana Büyükşehir için oy kullanacaklar.
-Bunu kendin için bir avantaj olarak mı görüyorsun?
-Ben halk adamıyım. Siyasî arenadayım. Elbette benim için avantaj. Eski Büyükşehir yasasıyla da seçim olsa Adana içi oy kullansa dahi yine aday olmaktan imtina etmezdim ve yine iddialı olurdum. Ceyhan Belediye Başkanlığını üç dönemdir yürütüyorum. İki dönem de AKP iktidarının muhalefetine rağmen seçildim ve güzel icraatta bulundum.
-Muhalefet derken neyi kastediyorsun?
-Biliyorsun, son dönem siyasî kültüründe, özellikle Adalet ve Kalkınma Partisi’nin gerçek anlamdaki siyasî kadrolarından ziyade bürokratik siyasî kadrolarından çok çektik.
-Bürokrasi ne yapıyor? Nasıl engel çıkarıyor?
-Belediye bir kamu kuruluşu. Hiçbir kamu kuruluşu müstakil değildir. Birbiriyle bağlantılıdır. Meselâ yol yapıyoruz, yanı başımızdaki dağdan kum taşıyoruz, taş taşıyoruz, kaymakam kamyonlarımızı durdurur. Bunu o AKP’nin ilçe başkanı yapmaya cesaret edemez. Başka bir iş yaparsınız, Adana Valisi sizi engeller. Bu arada yazışmalarınız olur, bir bürokrat işgüzar böyle bir misyonu üstlenmiştir. Valiler, kaymakamlar baş roldeler. Şu anda AKP’nin Adana il başkanı Adana valisidir!
Hüseyin Sözlü, Ak Parti’nin partizanlığının hangi noktaya geldiğini gösteren çarpıcı örnekler verdi. (Yarın devam.)