5 gün kala 5 büyükşehir üzerinden seçimler…
Yerel seçimlere son 5 gün kalmışken, özellikle ülkede en merak uyandıran, kritik öneme sahip 5 şehre bir bakmakta fayda var…
İstanbul… Şüphesiz ki, yerel seçimlerin en kritik geçeceği şehir… Yerel seçimde kayıtlı seçmen sayısı toplam 57 milyon 56 bin ve bu toplam seçmenin 10 milyon 560 bin 608'i İstanbul seçmeni. Yani, toplam seçmenin neredeyse yüzde 20'si İstanbul'da olduğundan; sonuçlar, ülke genelindeki sonuçların da aynası olacak nitelikte… Ve pek tabi, tıpkı geçmişte olduğu gibi, gelecek genel seçimler için de önemli bir yol gösterici olacak… Zira 1973 yerel seçiminde CHP adayı Ahmet İsyan' ın İstanbul'u kazanmasından sonra 1977 genel seçiminde CHP galip gelmiş; 1994 yerel seçiminde Refah Partisi adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da kazanmasından sonra 1995 genel seçiminde Refah Partisi sandıktan birinci çıkmış, İstanbul'un önemini ortaya koymuştu. Erdoğan'ın, "İstanbul'u alan Türkiye'yi alır, İstanbul'u kaybeden Türkiye'yi kaybeder" demesi de, bizzat bu tecrübesinden…
AKP ve MHP'nin ortak desteklediği isim Binali Yıldırım, başbakan ve TBMM başkanlığı görevlerinden de mütevellit yerel seçim sürecinin başından beri herkesin tanıdığı bir isim olarak avantajlı gösterildi. CHP ve İYİ Parti'nin destekleyerek aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu'nun ismi ise belli bir çevre haricinde hemen hemen hiç bilinmiyordu. (Beylikdüzü ve çevresinde yaşayan veya şahsen benim gibi Beylikdüzü' nde yaşayan yakınları bulunanlar, ismini sıkça duymuş, yaptığı ziyaretlerde Beylikdüzü'nün belediyecilik faaliyetlerinin ne kadar aktif olduğuna tanıklık etmişti.) Ancak İmamoğlu, adaylığının ardından beyefendiliği, sabırlı ve aklı başında duruşuyla dikkat çekmeyi ve İstanbul'a kendini sevdirmeyi başardı. Özellikle, üzerine gelen kişilere karşı dahi, sakin ve hakaretten uzak söylemleriyle siyasetin kalitesini yükselttiği bir gerçek…
Ankara… Ülkenin başkenti olması nedeniyle yerel yönetimini kazanmanın siyasi önemi oldukça fazla… YSK'nın Haziran 2018 raporuna göre Ankara'da 3 milyon 904 bin 585 kayıtlı seçmen bulunuyor. 23 yıl kesintisiz belediye başkanlığının ardından Ankara ilk defa Melih Gökçek olmadan seçime gidiyor. AKP ve MHP'nin desteklediği aday eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki. Ankara halkının pek fazla benimsememiş göründüğü Özhaseki'nin karşısında ise CHP ve İYİ Parti tarafından desteklenen Mansur Yavaş yer alıyor. Özhaseki'nin aksine, Ankara, iki dönem Beypazarı'ndaki belediye başkanlığı performansını başarılı bulduğu Yavaş'ı sevdi. İnsanlar hırçın siyasetçilik anlayışından bıkmış olacak ki, Yavaş'ın kendisine yöneltilen tehditler karşısında efendiliğini bozmaması, aklı başında siyasetçi imajını pekiştirdi.
İzmir… İktidarın ne kadar çabalasa da alamadığı şehir olarak muhalefetin kalesi… YSK'nın son duyurusuna göre, kayıtlı seçmen sayısı toplam 3 milyon 250 bin 780. 30 ilçesinin 22'si CHP yönetiminde… Bu seçimde ise İYİ Parti ile yaptığı ittifak neticesinde muhalif ilçe belediyesi sayısını arttırmayı planlıyorlar…
AKP ve MHP'nin ortak desteklediği isim eski bakanlardan Nihat Zeybekçi, CHP ve İYİ Parti'nin birlikte desteklediği isim ise eski Seferhisar Belediye Başkanı Tunç Soyer. Zeybekçi, İzmir'i kazanmanın zorluğunun bilinciyle burada alışık olduğumuz AKP zihniyetinden oldukça uzaklaşarak laik ve özgürlükçü söylemlerle kampanyasını yürütüyor. Ancak 2014 yerel seçimlerinde AKP adayı dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da benzer kampanyalarla oy oranını ancak yüzde 35.92'ye ulaştırabilmişti. İzmirliler belli ki söylemlerdeki samimiyete önem veriyor ve çizgisini bozmuyor. Soyer ise, 12 Eylül döneminde savcılık yapan ölmüş babası üzerinden yıpratılmak istense de, bu etik dışı kampanya İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ifade ettiği "Babadan oğula, oğuldan da babaya suç geçmez" düşüncesiyle kale alınmamış görünüyor.
Bursa… AKP'nin istikrarlı bir şekilde iktidarını sürdürdüğü Bursa'da son YSK duyurusu uyarınca 2 milyon 47 bin 725 kayıtlı seçmen bulunuyor. AKP ve MHP'nin desteklediği isim eski İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş iken; 20 yıldır Nilüfer ilçesinin belediye başkanlığı görevini yürüten Mustafa Bozbey, CHP ve İYİ Parti'nin ortak desteklediği aday olarak karşısına çıkıyor… Böylece Bursa'da iddialı olan iktidarın oy oranını, Bozbey'in Bursa'da tanınırlığına ve başarılarına dayanılarak düşürmek hedefleniyor. Bunda ise, genel seçimde Bursa'da yüzde 12.70 oy oranıyla önemli bir başarı elde eden İYİ Parti'nin rolü büyük olacak gibi görünüyor…
Balıkesir… Yerel seçimlerde siyasetin aktörleri arasındaki dengeyi ortaya koyması açısından büyük önemi olan bir diğer şehir… AKP ve MHP tarafından desteklenen isim, 2017 yılında istifaya zorlanan belediye başkanı Ahmet Edip Uğur'un yerine getirilen Zekai Kafaoğlu'nun yerine aday gösterilen Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz. Balıkesir'in eski belediye başkanı ve milletvekili İsmail Ok ise, İYİ Parti'den aday oldu ve CHP'nin desteği de kendisinde. Genel seçimde oy oranının yarıya düşmesi nedeniyle etkisinin az olacağı beklenen MHP'nin AKP'ye desteğinin yetersiz kalacağı; Balıkesirliler tarafından oldukça sevilen Ok'un başarıyı yakalayacağı öngörülüyor…
Bunlar çekişmeli geçecek illerden yalnızca beşi. Bunlar dışında Antalya, Adana, Mersin, Denizli, Urfa ve Manisa da muhalefetin oldukça iddialı olduğu büyükşehirlerden… Ayrıca muhalefet, Akşener'in memleketi Kocaeli' de de iddialı olduğunu geçen hafta gerçekleşen mitingle ortaya koymuş oldu…
Tüm bu adayların şahsi özelliklerinin ve şehirlerdeki seçmen yapılarının yanı sıra, işsizlik başta olmak üzere ekonomik koşullardaki olumsuzluklar da kuşkusuz sandığa yansıması beklenen faktörlerden biri olacak ve seçimlerde önemli oranda iktidar değişikliği yaşanacak…