Yozgat ve Kırşehir'in millî ruh iksiri

Yozgat, Milliyetçi Hareket için önemli bir yer. En çok oy Yozgat’tan çıkar(dı). Orta Anadolu’nun muhafazakâr yapısını, Ak Parti çok iyi kullandı ve millî hisleri güçlü yerlerde MHP’nin önüne geçti.
Bunun tahlili yapıldı mı?
Özellikle Yozgat, açık tavır ortaya koyan bir ildir. Uzun yıllar MHP’den başka bir parti etkisini gösteremedi. 1991’de henüz MÇP, MHP olmamışken, Alparslan Türkeş, Yozgat’tan milletvekili seçildi.
MHP’nin oylarının Ak Parti’ye gidişi arizîdir; “değişim”, dönüşümü sağlayabilir. AKP’liler MHP’nin büyük kongresini yakından takip ediyorlar. Koray Aydın gelirse MHP’nin oyları kaç olur, mevcut yönetim kalırsa kaç olur, bütün veriler ellerinde. Size el altı bilgi vereyim: MHP’de “değişim” olursa, Ak Parti, oy artışını dikkate alarak MHP’ye karşı alternatif planlar kuruyor. Bu, şu manaya geliyor; MHP’lilerin dışında 4 Kasım iştiyakla gözleniyor. Bu halkın talebidir!

***


MHP Genel Başkan Adayı Koray Aydın, dün Yozgat’taydı. Ben de gazeteci olarak beraberdim. Üstelik kendi toprağım!
Eski Yozgat Ülkü Ocakları ve MHP İl Başkanı Edip Ersöz, kadim arkadaşım. Telefon ettim, “Geliyoruz” dedim. Uzun zamandır görüşmüyorduk, hasret giderdik. Bu notları da onun bürosunda yazıyorum.
Ankara-Yozgat arası 220 km.
İlk karşılama, Ankara’nın çıkışında Elmadağ’da... Elmadağ’ın eski ve yeni bütün yöneticileri karşılamada. Konvoyu Elmadağ’ın içinden geçirdiler. Herkes ilgiyle bakıyor. Sonra Yerköy’e kadar durulmadı. Yerköy, Yozgat’tan beridedir. Yol ayırımı “Şel” denilen yer. Yerköy, ana yoldan beş Km. içeride. Orada ben bildim bileli bir Shell istasyonu vardı. Şimdi başka isimde bir benzin istasyonu yer alıyor ama mekânın adı “Şel” kalmıştır. Yerköy, Delice Irmağı’nın (halk arasında adı Kanak) kıyısında kurulu. Giderken sağda yeşillikler içinde gördüğünüz şehir Yerköy’dür. Yerköylüler Şel’de karşılama hazırlamışlar. Sıcak bir karşılama... Birçok tanıdık, dost da çıktı karşıma.
Saray beldesinden geçip doğru Yozgat’a vardık. Yozgat’taki sıcak karşılama MHP Genel Merkezi’ne bir mesajdır. Yozgat “Koray Aydın” diyorsa, bir düşünmek ve tam düşünmek gerekir. Yozgat diğer iller için de bir ölçü olabilir.
Yozgat’ta, Ülkücü Hareketin ilk temellerini atanlardan Ruhi Bacanlı’yı görmesem üzülürdüm. Ruhi Abi Yozgat’ta belirgin isimlerindendir. İmralı’da Abdullah Öcalan muhakeme edilirken Ruhi Bacanlı’yla beraberdik; şehit ailelerinin avukatı olarak duruşmaya katılmıştı.
Koray Aydın, zaman sıkıştırmazsa, mutlaka bir camide ya cuma namazı kılıyor, ya en azından bir vakit namazı... Yozgat’a cuma namazı vakti girildi. Namaz, Büyük Cami’de eda edildi.

***


Yozgat deyince Çapanoğlu akla gelir. Çapanoğlu’yla ilgili sözler Türkçemize zenginlik katmıştır ama Millî Mücadele’de, Kuvâ-yı Milliye’yi oyalamıştır Çapanoğulları... Çapanoğullarının isyanı yüzünden çok kan dökülmüş, Yozgat’ın bu kurucu ailesi de darmadağın olmuştur. Çapanoğullarının eserleri de sözleri gibi
kültürümüzü ve mimarimizi zenginleştirmiştir.
Büyük Cami, Çapanoğlu Süleyman Bey’in eseridir. Bir adı Çapanoğlu Camisidir.
Cami iki kısımdan meydana gelir. Birinci kısmı Çapanoğlu Ahmed Paşa’nın büyük oğlu Mustafa Bey 1779 yılında; ikinci kısmı ise kardeşi Süleyman Bey 1794-1795 yıllarında yaptırmıştır. Mimarının kim olduğu bilinmiyor.

***


Burada pek bilinmeyen bir şeyden bahsedeceğim: Son zamanlarda hakkında araştırmalar yapılan Emirce Sultan’ın medfûn olduğu mekân da Yozgat sınırları içinde Osman Paşa beldesindedir. Emirci veya Emircem Sultan da denilen bu zatın, Yesevî dervişi olduğu, zamanından bugüne kadar gelmiş, nadir zaviye arşivlerinden olan türbesindeki belgeler içinde belirtilmiştir. Bu çok önemli bilgidir ve Anadolu ile Orta Asya arasında, köprünün kurulmasında efsane aşılmış ve belgeyle ispat mümkün olmuştur.
Yozgat’tan sonra Yerköy üzerinden Kırşehir’e gidildi. Emirce Sultan’dan bahsedişim, Kırşehir’le de ilgilidir. Hacı Bektaş-ı Velî ile Emirce çağdaş görülmektedir. Anadolu’nun hem Türkleşmesinde, hem İslâmlaşmasında bu iki büyük velînin rolü tartışılmaz.
Özellikle Orta Anadolu’nun millî ruhunu nereden aldığı görülmektedir. AKP ile, bu ruhun dejenere olması mümkün değildir. Irmak akacak ve yatağını bulacaktır.

***


Yozgat isyanlarıyla meşhur... Görünüş o ki, mevcut MHP Genel Merkezi’ne karşı kuvvetli bir muhalif yel esmekte... Koray Aydın’ın sıcak karşılanışı bunu gösteriyor.
Geç vakitte Yerköy üzerinden Kırşehir’e geçildi. Daha yazacağım.

***


(Not: Dün Ankara kulisini yazmıştım. Kulis biraz da dedikodu biliyorsunuz. MHP Genel Başkanı’nın yeni başdanışmanının odasındaki bir olaydan bahsetmiştim. İsim vermemiştim ama o kişinin eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Harun Öztürk olduğunu ilgilenenler biliyor. Harun Öztürk bana telefon etti, açıklama göndereceğini söyledi. Bu diyaloglar bize çok gerekli. Dün onun için “efendi bir kişilik” demiştim. Herkes bu efendiliği göstermelidir. Harun’un açıklaması daha gelmedi. Sonra ele alacağım.)

Yazarın Diğer Yazıları