YÖK’ten köklü çözüm bekleniyor

Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) Türkiye dışından alınan diplomaların denkliği meselesinde hâlâ bir çözüm üretmiş değil... Bu meseleyi dört defa yazdım, bu beşinci... İşin tuhafı kimsenin art niyeti, denklik vermemek gibi düşüncesi yok, ama... En son gördüğüm şu: Fikir üretilemiyor. İnsanların nasıl bir heyecanla sonucu beklediği akla getirilmiyor. Her bir denklik müracaatı bir problem olarak insanların karşısına çıkarılıyor.
Bunun köklü bir hâl çaresi yok mu?
Çok zaman kaybediliyor. Zaman kaybettirmek bence suç... Şimdi avukat arkadaşlarla bunu araştırıyorum. Siz müracaat ediyorsunuz, bir seneyi geçiyor, iki seneyi geçiyor cevap alamıyorsunuz. Benim nazarımda bu, hizmet kusuruna girer. Ferdî ihmal olsa zaten kasıt ararsın. Hani birinin denkliğini hemen verdiler, bir başkasını uzatıyorlar? Bilmiyorum ama bana gelen şikâyetler bir türlü müracaatlarının neticelenmemesi üzerine. Daha da kötüsü insanların YÖK’te muhatap bulamaması... “Ne oldu?” diye soramıyorsunuz; telefonlar duvar. Öyle atalet, öyle tembellik var ki sormayın gitsin! Bu “vurdumduymazlık” zaman kaybı, güç kaybı, millî gelir kaybı ötesinde insan sağlığını etkiliyor. Ha bugün, ha yarın netice alacağız, diye strese giriyorlar, bir işte de çalışamıyorlar.

***


Son gelen mektubu buraya alıyorum... Herkesin ortak şikâyeti olduğu için mektubu kimin yazdığı üzerinde durmuyorum:
YÖK’ün denklik mağduru son durumu dört maddede özetliyor:
“1) YÖK Başkanı konuyu araştırıyormuş, çözüm arıyormuş.
2) Ukranya’dan dava açan bir öğrenci 14 ay sonra denkliğini dava ile alıyor.
3) Açtığımız davalarda son noktaya geldik; lâkin bu sefer de mahkemelerdeki iş fazlalığından dolayı sıra bekliyoruz.
4) Sayın Faik Tunay’ın vermiş olduğu soru önergesi maalesef cevaplanmadı.”
“Mağdur” daha vahim durumu açıklıyor:
“5 yıl boyunca mühendislik fakültesi olarak ertelenen askerliklerimizde şu anda son bitirdiği okul mühendislik fakültesi, askerlik statüsü er olarak yazıyor. Birçok arkadaşımız 15 ay askerlik görevlerine başladılar. Eğer onlar askerdeyken denklikleri çıkarsa iş tam bir arapsaçına dönecek. Bilemiyorum biz bu ülke için ne yaptık ki bu ülke ve bu sistem bizi bu şekilde cezalandırıyor!” Nasıl kahroluyorlar, görüyorsunuz.
Meselenin mahkemelere intikal ettiğini bilmiyordum. “Denklik” bu duruma getirilmemeliydi. Yakında AİHM’in de kapısını çalarlarsa kimse şaşırmasın! AİHM, nasıl olsa YÖK aleyhine karar verecek.
Bir öğrenci Bulgaristan’da Varna Üniversitesi’ni bitirmiş, sonra gitmiş, diplomasıyla Almanya’da Köln’de yüksek lisansını yapmış. Bu öğrenci Türkiye’ye geliyor, diploması kabul edilmiyor.
Nasıl olur?!
Sen AB’ye girmek istemiyor musun? İki ülke de AB’de! Hadi Bulgaristan için denklik istiyorsun, ama o kişiden Almanya denklik istememiş... Nasıl çıkacaksın işin içinden?! İnsanların sabrı tükeniyor.

Yazarın Diğer Yazıları