Yaşasın Turancılık!

27 Mayıs, 28 Mayıs, 29 Mayıs Türk tarihinde dönemeçlerdir.

27 Mayıs 1960'ta darbe yapıldı... Biliyoruz.

29 Mayıs 1453 Kostantiniye'nin fethi... Biliyoruz.

28 Mayıs ne? 100 yıl önce 28 Mayıs 1918'de, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti kuruldu. Doğuda kurulan ilk cumhuriyettir ve o da bizim, Türklerin cumhuriyetidir. Kendimizden ayrı tutamayız; tek millet iki devletiz.

Turancılık diri kalmalıdır. Sovyetler güdümünden hâlâ çıkamamış fosillerin ve bu fosillerin izine basan "siyasî İslâmcılar"ın "Turancılık ırkçılık, tu kaka!" saldırısı, Türk birliği düşmanlığıdır. Komünist Rusya zamanında "Turancılık" en tehlikeli hareketti; çünkü Türkler uyanırlarsa, birlik olurlarsa, Moskova dara düşerdi. Türkiye'nin komünistleri de Sovyetler'le dayanışma için "Turancılık" deyince saldırıya geçerler. Atsız, zamanında bunlarla amansız bir savaşa girişmiştir. Bahsetmiştim. (Bkz. Ahmet Bican Ercilasun, Atsız; Nergishan Tekin, Atsız).

"Siyasî İslâmcılar"da, "Türk" deyince tepelerinde pıtrak biter! Behey...lar! (O kelimeyi nokta nokta geçeceğim!)

Önce asabiyet birliği mi, yoksa İslâm birliği mi? "Asabiyet"ten "ümmet"e gidilir. (Hz. Peygamber'in Kureyş'ten olmasının manasını bir düşünün!) İbn Haldun (1332-1406) adına üniversite kurdular... Mukaddime'yi didik didik etmeleri lâzım. "Asabiyet" neymiş görürler.

1917'de, Bolşevik İhtilâli'yle birlikte Rusya halklarında bir umut doğdu, Lenin, "Halkların, kendi kaderlerini kendileri belirleme hakları vardır." demişti ya... Bolşevik lider, yerini sağlamlaştırır sağlamlıştırmaz öyle bir gaddarca saldırıya geçti ki; yeni kurulan bütün cumhuriyetler bir bir yıkıldı.

Azerbaycan, Mehmet Emin Resulzade'nin liderliğinde ancak 23 ay ayakta kalabilmiş ve 28 Nisan 1920'de 11. Sovyet Kızıl Ordusu'nun ülkeyi işgaliyle son bulmuştur.

1955'te Ankara'da hayatını yitiren Resulzade "Azerbaycan Türkü, çeşitli şivelere sahip ve bulunduğu yerlere göre çeşitli isimler taşıyan büyük Türk ağacının bir dalıdır." demiştir.

Neden "Turancılık" ideali taşımayalım. Neden "Büyük Türk ağacının dalları" bir bir kırılıp her biri bir tarafta savrulsun, yitip gitsin!

İslâm birliğinin ateşli müdafisi Enver Paşa (1881-1922), sonunda neden "Turan" idealine sarıldı? Bir araştırın... (Bkz. Nejdet Karaköse, Kafkas İslâm Orduları Komutanı Nuri Paşa-Enver Paşa'nın Kardeşi, Ötüken Neşriyat; Arslan Tekin, Enver Paşa ve Dönemi, Kariyer Yayınları).

Azerbaycan bayrağı üzerindeki renkler dikkatinizi çekti mi? Mavi-kırmızı-yeşil; Türkleşmeyi, İslâmlaşmayı, muasırlaşmayı temsil ediyor. Bu üç kavramı ilk ortaya atan Azerbaycanlı Dr. Hüseyinzade Ali (Turan) (1864-1942)'dir. İlk "Turan" şiirini de o yazmıştır. Dolayısıyla Ziya Gökalp (1876-1924)'e ilhamı o vermiştir. Gökalp'in Türkleşmek, İslâmlaşmak, Muasırlaşmak formülasyonu seri makale olarak önce Türk Yurdu dergisinde çıkmış, sonra 1918'de kitap hâline gelmiştir. (Hazırladığımız farklı yayını yakında çıkacak. Yusuf Akçura'nın Üç Tarz-ı Siyaset'iyle yan yana okumalı, derim. Bkz. Üç Tarz-ı Siyaset ve Tartışmalar, 2. bs., Osmanlı yazısıyla metinler de ekli. Bilge Kültür Sanat Yayınları)

Bütün Türk ülkelerinin derdi Türkiye'nin derdi; Türkiye'nin derdi, bütün Türk ülkelerinin derdi olmalıdır.

"Yaşasın Turancılık!" diyeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları