Vatandaşın Mercedes'le BMW'yle ne ilgisi olur?!
Resmi bayramlarda yayınlanmayan Resmi Gazete'de bu teamül son iki bayramdır bozuluyor. Son Kurban Bayramının ilk günü yayınlanan Resmi Gazete'de yer alan değişiklikle, bayram hediyesi mahiyetinde "bazı mal ve hizmetlerde katma değer vergisi (KDV) oranı ile kirada stopaj oranı" düşürülmüştü ancak…
30 Ağustos Zafer Bayramı'nda resmi tatillerde Resmi Gazete'nin yayınlanmaması geleneği tekrar bozularak, 2912 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile binek otomobillerin Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) bazı tarife değerleri değiştirildi, vergi oranları yüzde 30 ile 38 oranlarında arttırıldı.
ÖTV'de oran artışı genel olarak ithal edilen otomobilleri etkileyerek değeri yüksek araçları hedeflese de orta sınıf tarafından tercih edilen araçların da zamdan nasibini aldığını söylemek mümkün.
Zaten TL'nin Dolar ve Euro karşısında yaşadığı değer kaybı yüzünden araç fiyatları artmış ve aslen ÖTV indirimi beklenirken, birinci el binek otomobil vergisindeki bu artış ikinci el piyasasını da etkileyince vatandaş için araba almak oldukça güçleşti.
Bakan, kur artışı ve araçlar
Zammı okuduğumuzda, çoğumuzun aklına ister istemez Bakan Albayrak'ın geçtiğimiz günlerde TV programında yaptığı konuşmada, Dolar ve Euronun yükselmesini eleştirenlere yönelik söylediği şu sözler geldi:
"Adam şikayet ediyor. Yav diyor kur böyle oldu. Şikayet edenlere bakıyorsunuz 'Niye Mercedes, BMW pahalandı? Mercedes'e, BMW'ye biniyordum. Yurtdışına gidiyordum, seyahatler yapıyordum, pahalandı.' Vatandaşın böyle bir derdi yok. Senin böyle bir derdin var."
Albayrak'ın "Vatandaşın Mercedes'le BMW'yle ne ilgisi olur" diye özetlenecek bu sözleri, kur artışının sofralara kadar etki ettiği gerçeğini göz ardı etmesi açısından oldukça hatalı olsa da lüks araçlarla vatandaşın işi olmadığı kısmı doğruydu.
Binek araç kullanmak bu ülkede hala lüks tüketimken, lüksün lüksü olan Alman marka araçları kullanmak zaten vatandaşın gündeminde bile değil. Vatandaş manavdaki domatesin, patatesin, soğanın zammının derdinde.
Vatandaşa temel gıdalarından fazlası lüks olmuşken değil Mercedes; KDV'si, MTV'si, tescili, harcı, sigortası, kaskosu, muayenesi, benzini, yol/köprü ücreti vs. derken dar gelirli kimseler için otomobil gibi insani bir ihtiyaca ulaşmak bile hayal oldu.
Dünya rekoru
Son gelen ÖTV zammı KDV'yle beraber, Türkiye'yi otomobile konulan vergide dünya birincisi yaptı.
Her ne kadar otomobillerden alınan vergiler hazine için gelir kaynağı olsa da ağırlıklı olarak motor hacmine bağlı olarak ve yüksek oranda alınan vergiler, çağdaş vergi sistemi ile uyum göstermemekte ve vergide adalet ilkesine ters düşmektedir.
Dahası, yüksek motor hacmine sahip araçların toplam araç satış hacmi içindeki payları düşünüldüğünde, zaten yüksek olan vergilerinin fahiş seviyelere çıkarılması, hazineye bir fayda sağlamayacaktır. Şu noktada ekonominin vatandaşın vergi yükünü arttırarak düzeltilebileceği yanılgısı bir an önce terk edilmelidir.