Unutulan Ahıskalılar

Recep T. Erdoğan, ülkeyi bile bile farklılaştırıyor. Barzanî ile, bölücülerin “efsanevî” ismi Şivan’la hususiyetle Diyarbakır’da buluşuyor. (Şivan’ın PKK’yla bu sıra arası şeker renk. Onun için, son açıklamasında ‘Bana lütfen dokunmayın, beni anlayın.’ diyor! Şivan’ın PKK kamplarında nasıl rezil edildiğini geçmişte eski PKK’lılardan dinlemiş ve yazmıştım.)
Bir zamanlar, eski başbakan Mesut Yılmaz “Avrupa Birliği’nin yolu Diyarbakır’dan geçer.” demişti. Anlamı malûm; insanlarımızı ne kadar farklılaştırırsan, Avrupa sana o kadar yaklaşır. Farklılaştırdıktan sonra “Türk” onun için tehlike olmaktan çıkıyor!
Ümmeti parçalamanın İslâmdaki karşılığını ben söylemeyeyim... “Ulema”ya danışsın Recep T. Erdoğan Beyefendi!
Bugün başka bir konu var: Ahıskalıların dramı...
Ahıska, Ardahan’ın hemen ötür tarafı ama araya Gürcistan sınırı çekilmiş. Orası “Türk’süz Türk toprağı!” Tam 69 yıl önce, 15 Kasım 1944’de, 126 bin Türk, bir gecede, Sovyet diktatörü Stalin’in emriyle Sibirya’ya ve Türkistan’ın bozkırlarına sürüldü.
Çok defa yazdım... Stalin’in sürdüklerinden topraklarına dönemeyenler yalnız Ahıskalılar. Gürcistan hükûmeti, Avrupa Konseyi’nin de devreye girmesiyle bir sürü sözler verdi, kanunlar çıkardı ama fiiliyatta eski tas eski hamam... Yalnız 30 aile toprağına girebildi. Onlara da vatandaşlık hakları verilmiyor.
Önceki gün, eski dost Muhammet İzzetoğlu ziyaretime geldi. Kendisini Ahıskalıların davasına adamıştır. 20 yıldır ailesiyle Türkiye’de... Babası burada vefat etti. 1989’da Fergana vadisindeki meş’ûm hâdiselerden sonra Ahıskalılar Sovyetler Birliği’nin değişik yerlerine dağıtıldılar. Bir kısmı da Ukrayna’da Donetsk vilayetinin, Slavyansk şehrine bağlı, Çervonıy Moloçar kasabasına yerleştirilmişlerdi. (Oralara gittim ve röportajlar yaptım... Sonra bu yazdıklarımı Muhammet İzzetoğlu’nun babası Murtaza İzzetoğlu, “Ukrayna’da Ahıska ve Tatar Türkleri” (2003) adlı kitapta topladı.)
Ahıskalılar için neden bir şey yapılamıyor? Suçlu Gürcistan hükûmeti olduğu kadar, dünyaya nizam vermeye kalkışın “iri” ülkelerdir... Ve asıl suçlu Türk hükûmetleridir! Çok sözler verdiler, kaçını yerine getirdiler?
Ahıskalıların vatandaşlık hakları, özlük hakları ne oldu? Ülkelerine dönmek isteyenler için Gürcistan hükûmetiyle görüşüldü mü?
Gürcistanlıların bahanesi hazır: “Gücümüz yok! Gelenleri yerleştiremeyiz, orada oturanları başka yerlere taşıyamayız, istihdam edemeyiz...”
Bu mesele dünyanın meselesi hâline getirilmelidir.
Daha yakın zamanda, Yukarı Karabağ’da Türk toprağını elinde tutan (Bütün Türklerin utancıdır!) Ermenistan Ermenileri, akılları sıra Türklere gözdağı için komando eğitiminde tuğladan yapılmış Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını yer ile yeksan ettiler!
Ermenilerin bir gözü de Ahıska’da... Ermenistan sınırına yakın bölgelerde kesif olarak Ermeniler yaşıyor ve sayıları 150 bini buluyor. Ermeniler örgütlü... Ermenistan’a katılmak için fırsat kolluyorlar.
Hükûmet, PKK’lıları, bölücüleri gönendireceğim derken, bir başka tehlikeye gözleri kapalı, kulakları tıkalı!

Yazarın Diğer Yazıları