Uludere hatası tecrübesizlikten mi?

Uludere’de 35 kişinin öldürülmesi öyle geçiştirilecek bir olay değildir. Neresinden bakarsanız bakın, stratejinin yanlışlığını gösteren bir hâdisedir. Bu kadar kalabalık bir grup sınıra doğru yürüyor... Hepsi bir arada... Hiç mi aklınıza gelmiyor PKK yönetimi çok tecrübelidir ve bu kadar kalabalığı tepelerin üzerinden aşırtıp Türkiye’ye sokmaz! Hele yediği son darbelerden sonra daha tedbirli olacaktır!
Kul yapısı heronlar resim göndermiş... Heronlar mı akıllı sen mi akıllısın?
İnsansız hava araçlarının Afganistan’da nasıl facialara yol açtığını bilmiyor musun?
Hadi oralarda Amerikalıların nazarında yerli insanın sinek kadar kıymeti yok... Vur gitsin derler ama sen kendi insanını katlediyorsun...
Son zamanlarda terörle mücadelede koordinasyon sağlandı; PKK’lılar inlerinden çıkarılıyor, öldürülmemesi için sabırla bekleniyor, direnirlerse operasyona geçiliyor. Bu “başarı”, “tepe”yi şımartıyor mu yoksa...
35 insanımız katledilerek derin bir yara açılmıştır bu yarayı nasıl kapatacaksınız? Tazminat nereye kadar teselli olacak?

***


Heronlar dört saat görüntü almışlar ve yüksek kademede üç saat operasyon yapılsın mı yapılmasın mı, diye tartışıp durmuşlar.
PKK ile mücadele 30 yıldır sürüyor... Operasyonun yapılıp yapılmayacağına karar verecek yüksek kademe PKK’nın sızma harekâtını nasıl yaptığını hiç mi bilmiyor?
Bu kadar açıktan 100’e yakın katırla peş peşe yürüyen insanlar sanki davul zurna çala çala eyleme gidiyorlar!
Aklıma gelen ne biliyor musunuz?..
Operasyon kararını veren kim/kimler ise tecrübesizler.
Karar merciindeki asker içinde terörle mücadeleye fiilen katılmış, PKK’nın hareketlerini anlayıp ölçebilen var mı?
Şimdi aklıma geleni söylüyorum...
Çok sayıda general tutuklu... Bu tutuklu subaylarla, şu anda görev başındaki subaylar kıyas edildiğinde, hangileri daha tecrübeli ve tutuklananlar eğer görevlerinde olsaydı, nerede yer alacaklardı?
Asker kolay yetişmiyor ve kolay tecrübe kazanmıyor. Darbeye teşebbüs edenler belli... Emir-komuta zinciri içinde hareket edenler de ortada ama hepsi birden tutuklu... Bu, aklın mantığın alabileceği bir şey değildir.

***


Operasyona karar verenler göz göre göre yanılmışlardır. 35 kişinin katli geçiştirilecek, yol kazası denilecek bir hâdise olarak görülemez.
Buraya kadar meselenin “operasyon” hatası üzerinde durduk...
Bir de bu ölümleri fırsat bilenler var...
Gazeteciler özellikle... PKK/BDP bazı gazetecileri yine kullanıyor... Ayla Akat Ata adında bir PKK/BDP milletvekili, psikolojik harekâtı tamamlamak için “yandaş” gördüğü bir gazeteciye (Hasan Cemal) mektup yazıyor... PKK/BDP’yi aklı sıra haklı çıkaracak. Hemen bazı, basın-yayın organlarındaki belli isimler harekete geçiyor (Serdar Akinan, Nuray Mert...) Gazeteciler, bile bile PKK’nın oyununa geliyorlarsa bunda vardır bir iş diyelim, gerisini anlayan anlasın!
Neymiş?... Halka BDP’liler sahip çıkmış... (Murat Karayılan da sahip çıkıyor!) Halkı kışkırtanlar da onlar! Uludere Kaymakamını darp ettirdiler.
Sadece “Uludere hatası”nı yapanlar değil; bu hatayı fırsat bilenler ve bu fırsatçılara âlet olanlar da açığa çıkarılmalıdır!

Yazarın Diğer Yazıları