Ukrayna işgali Rusya'nın sonu!
Ekranda biri konuşuyor: "Eskiden beri Ruslar kim isterse onlara yardıma gider. Çekoslovakya''da, Macaristan''da, Suriye''de böyle oldu."
Rusya, Kırım''ı "istendiği" için işgal etti, Dunbass''ı da… Çevre güvenliği için de Ukrayna''nın bütününe girdi! Öyle mi?!
Komünizm/sosyalizm yıkıldı ama doktrinleri devam ediyor. İstenilen yerde yardım etmek "Brejnev doktrini"dir. Bu çok konuşulmuştur. Herkesin aklındadır. Bir de Rusların Sovyetler yıkıldıktan, Rusya Federasyonu kurulduktan sonra geliştirdikleri "Yakın Çevre Doktrini" var.
"Yakın Çevre Doktrini"nin "Brejnev''den ilham alınmadığını kimse söyleyemez. Tarihte de Ruslar çok yardım severdiler! Balkanlar''da Osmanlı hâkimdi. Kafkaslar''da yine Osmanlı''nın bir ağırlığı vardı. Buralar elden nasıl çıktı? Slav menşelilerin, Ortodoksların talepleri karşılandı, asker gönderildi, dolaylı destek verildi!
"Doktrin" sarmalını bilirsek, Ukrayna''ya girişin aslında kimlere nasıl gözdağı olduğunu da anlarız.
Brejnev Doktrini: Leonid Brejnev (1906-1982), Sovyetler Birliği Genel Sekreteri sıfatıyla 1964-1982 yılları arasında SSCB''nin başındaydı. Komünistler mütevazıdır! Kendilerini başkan diye adlandırmazlar. Halkın hizmetindeyiz, demeye getirirler, "genel sekreter" sıfatıyla anılmak isterler. Şaşırtıcı taraf, diktatör olmayan bir "genel sekreter" de yoktur. Düşünün, adı tarihte Neron''la anılacak Stalin bile "genel sekreter"di!
Brejnev, kurdurdukları, doğrudan ve dolaydan destek verdikleri rejimlere karşı ayaklanma olduğunda, müdahale etme yetkisini kendilerinde görmüştür. Bunun adı "Brejnev doktrini"dir. (Siz sosyalist kardeşlik öpücüğünü bilir misiniz? Örneğini Brejnev göstermiştir. Yanak yanağa öpüşürler ama en içten, en sosyalistçesi/komünistçesi dudak dudağadır. 1979''da, Doğu Almanya''nın kuruluşunun 30. yılı kutlamasında Brejnev ile Doğu Alman lider Erich Honaecker''in dudak dudağa öpüşmesi meşhurdur. Sahi, bizim sosyalist/komünistlerimiz de ideolojilerine bağlıklarını böyle samimî gösterebiliyorlar mı? Şimdi sosyalist partilerimiz, Marxist asıldan gelen HDP ile ittifak arayışındalar. Arada toplanıyorlar. Samimiyetlerini nasıl gösteriyorlar? Merak ettim doğrusu!)
Şunu da belirtelim: Brejnev, Batı''yla da ilişkilerine önem vermiş ve her ne olursa olsun, dünyadaki gelişmeleri takip etmiştir. Belki de bunun bir faydası olmuş Sovyetler''de kısmî bir rahatlama sağlamıştır. (Türkiye''den tarihe geçen bir ziyaret Brejnev zamanındadır. 1967''de dönemin başbakanı Süleyman Demirel, yanına 100 dolayında devlet erkânını ve gazetecileri alarak Moskova, Leningrad, Kiev, Taşkent, Bakü''yü ziyaret etmiştir. O dönemle bugünkü görüntü arasında bir benzerlik, ABD ve Batı''nın bize tavrıdır. 1960''lı yıllarda Kıbrıs meselesi vardır. 1964''te ABD Başkanı Johnson zehir zemberek bir mektup göndermişti.)
Yakın Çevre Doktrini: Genel bilgi şöyle: 8 Aralık 1991''de Minsk kentinde Beyaz Rusya (Belarus), Rusya ve Ukrayna Devlet başkanları tarafından kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu, 21 Aralık 1991''de Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna ve Gürcistan hariç bütün eski Sovyet Cumhuriyetleri tarafından imzalanan anlaşma ile duyuruldu. 1993 yılında Gürcistan da imzaladı. Topluluğa üye ülkeler Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan bu topluluğa üye. Türkmenistan 2005 yılında tam üyelikten çıkarak gözlemci üye olurken, Rusya''nın 2009 yılında Osetya''yı işgal etmesi sonrası Gürcistan birlikten ayrıldı. Ukrayna, BDT tüzüğünü imzalamadığı için hukukî olarak BDT üyesi değil fakat topluluğun kurucusu.
Rusya kendince bir doktrin icat ediyor, bütün kapılar bana açılır diyor. Şimdi bahane hazır. O ülkelerde Ruslar da yaşıyor.
Ukrayna, Rusya Federasyonu''nun sonuna getirecek. Hiç şüpheniz olmasın.